Debat

Lasse Marker: Fyring af teaterchef er i værste fald et angreb på demokratiet

Handler fyringen af teaterchef Jon Stephensen om ledelsesmæssige og forretningsmæssige forhold, eller om at Jon Stephensens har meldt sig ind i et politisk parti? Hvis årsagen er den sidste, er der tale om et demokratisk problem, skriver Lasse Marker.

I værste fald er der tale om, at bestyrelsen på Aveny-T har fyret Jon Stephensen, fordi han har meldt sig ind i et politisk parti. Hermed vil der ikke længere blot være tale om dårlig håndtering, men om et angreb på demokratiet, skriver Lasse Marker.
I værste fald er der tale om, at bestyrelsen på Aveny-T har fyret Jon Stephensen, fordi han har meldt sig ind i et politisk parti. Hermed vil der ikke længere blot være tale om dårlig håndtering, men om et angreb på demokratiet, skriver Lasse Marker.Foto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Lasse Marker
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I april bringer teaterchef Jon Stephensen og Lars Løkke en fælles kronik i Politiken, hvor de præsenterer Moderaternes kulturpolitik.

Fredag den 27. maj blev Jon Stephensen fyret med ”øjeblikkelig virkning”. Ifølge bestyrelsen på Aveny-T skyldes det ”uenigheder om grundlæggende ledelsesmæssige og forretningsmæssige forhold”.

Ifølge Jon Stephensen skyldes det hans kronik med Lars Løkke. Han har derfor nu lagt sag an mod teateret. Hermed kommer Jon Stephensen ikke til at åbne det nye teaterhus for unge, som blev indviet tirsdag.

I værste fald et angreb på demokratiet

I bedste fald er der tale om en bestyrelse, der kunne have håndteret sagen mere elegant. Hvis der er tale om grundlæggende ledelsesmæssige og forretningsmæssige uenigheder, må det have stået på over en længere periode.

Det er en grundlovssikret ret, at man som borger må være politisk aktiv. Det gælder selv for en teaterchef

Lasse Marker
Adm. direktør, Why Consulting

Men hvorfor er der så behov for en fyring med ”øjeblikkelig virkning”? Og hvorfor skal fyringen ske blot fire dage før åbningen af det nye teaterhus for unge, som teaterchefen har arbejdet for de seneste syv år? 

I værste fald er der tale om en bestyrelse, der har fyret en teaterchef, fordi han har meldt sig ind i et politisk parti. Hermed vil der ikke længere blot være tale om dårlig håndtering, men om et angreb på demokratiet.

For det første er det en grundlovssikret ret, at man som borger må være politisk aktiv. Det gælder selv for en teaterchef. For det andet har politikere, journalister og meningsdannere i årtier efterlyst, at kulturaktører blander sig mere i den offentlige debat. Det er derfor helt afgørende, at der ikke kan rejses tvivl om, at man som teaterchef har lov til at melde sig ind i et politisk parti og udtale sig politisk. 

Muligvis en skandale af dimensioner

Med den pludselige fyring har bestyrelsen skabt anledning til spekulation. Skyldes det bestyrelsesformand Henning Dyremoses eget politiske ståsted som tidligere konservativ minister? Skyldes det en frygt hos bestyrelsen for, at Jon Stephensens parløb med Lars Løkke vil skade Aveny-T’s muligheder for at opnå større statsstøtte til drift af den nye teaterscene?

Selv afviser bestyrelsesformand Henning Dyremose, at fyringen skyldes politik eller det nye millionbyggeri. Dyremose, der har indsat sig selv som konstitueret teaterchef for Aveny-T, udtaler desuden til Berlingske, at ”teateret har gennemgået en fantastisk udvikling de senere år”, at ”vores ambitioner om at være et teater af unge og til unge er uændrede”, og at ”vi driver nu teatret videre som planlagt”.

Kan det virkelig være rigtigt, at bestyrelsen har fyret Jon Stephensen på grund af en kronik i Politiken? Det vil være en skandale af dimensioner

Lasse Marker
Adm. direktør, Why Consulting

Bestyrelsesformandens udtalelser bidrager til spekulationen om, at fyringen skyldes politik. For hvorfor er det nødvendigt at fyre teaterchefen med øjeblikkelig virkning, hvis teateret har været igennem en fantastisk udvikling, og hvis bestyrelsen vil videreføre teaterchefens ambitioner som planlagt?

Samtidig er der en telefonsamtale, som jeg har svært ved at få ud af hovedet. Få dage efter, at Politiken bringer Jon Stephensens og Lars Løkkes kronik, bliver jeg ringet op af teaterchefen. Han fortæller, at bestyrelsesformanden er rasende over kronikken, da den kan ødelægge teatrets mulighed for at opnå større statsstøtte.

Kan det virkelig være rigtigt, at bestyrelsen har fyret Jon Stephensen på grund af en kronik i Politiken? Det vil være en skandale af dimensioner.

Hverken bestyrelsesformanden eller teaterchefen må for nuværende udtale sig yderligere i sagen, og det bliver derfor spændende at følge, hvad udfaldet bliver af den sag, som teaterchefen har annonceret, at han vil anlægge imod teateret.

Altinget har forelagt kritikken for bestyrelsesformand Henning Dyremose, som henviser til sine udtalelser i Politiken og Berlingske.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lasse Marker

Direktør, Why Consulting

Jon Stephensen

MF (løsgænger)
journalist (Danmarks Journalisthøjskole 1990), arkitekt (Det Kgl. Danske Kunstakademi 1984)

Henning Dyremose

Formand, Brdr. A og O Johansen
civilingeniør i kemi (DTH 1969), HD i organisation (Handelshøjskolen i København 1973)

0:000:00