Kommentar af 
Lasse Marker

Lasse Marker: Kulturen er blevet et forbrugsgode frem for kernevelfærd

KOMMENTAR: Det er for nemt at klandre landets politikere. Medierne skal i lige så høj grad påtage sig ansvaret med en seriøs dækning af kulturpolitiske spørgsmål, skriver Lasse Marker.

Journalister bør skrue ned for de årlige juleinterviews med Lukas Graham og lave mere seriøs kulturdækning, hvis kulturpolitik skal nå vælgernes dagsorden, mener Lasse Marker.
Journalister bør skrue ned for de årlige juleinterviews med Lukas Graham og lave mere seriøs kulturdækning, hvis kulturpolitik skal nå vælgernes dagsorden, mener Lasse Marker.Foto: Simon Skipper/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Lasse Marker
Partner i konsulentbureauet Rasmussen & Marker

Fakta
Lasse Marker skriver kommentarer til Altinget: kultur. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I de seneste par dage har Berlingske bragt en række artikler, der begræder, at kulturen er pist borte i valgkampen, og efterlyser politikere med kulturpolitiske visioner.

Journalisterne skal også vågne op og indse, at kultur er andet end underholdnings- og forbrugsstof og bør dækkes lige så seriøst og ud fra samme nyhedskriterier som andre kernevelfærdsområder som sundhed og uddannelse.

Lasse Marker
Rådgiver

Dansk politik er blevet en kulturel udørk, og Berlingskes chefredaktør Tom Jensen placerer ansvaret hos politikerne, der mangler kulturel og historiske dannelse.

Men det er for nemt for den ansvarshavende chefredaktør blot at lægge ansvaret over på politikerne. Det ville klæde ham også at kigge på mediernes egen rolle.

Reduceret til underholdning
Ifølge Lasse Horne Kjældgaard, professor ved Roskilde Universitet, er ”kulturlivet blevet reduceret til underholdningsafdelingen af samfundet”. Man kunne også formulere det således, at kulturen er blevet et forbrugsgode frem for kernevelfærd.

Den udvikling bærer medierne en væsentlig del af ansvaret for. Medierne dækker nemlig overvejende kultur som underholdnings- og forbrugsstof.

Kulturjournalistikken løfter sig sjældent op over faninterviews, som når Politiken for ottende år i træk bringer et stort juleinterview med ”Danmarks største popstjerne, Lukas Graham”. Det er ren underholdning, der ikke adskiller sig væsentligt fra de kulørte blades dækning af kongehuset og de kendte.

På samme måde minder dagbladenes anmeldelser af teaterforestillinger, koncerter og film til forveksling om de anmeldelser af restauranter og andre forbrugsgoder, som man kan læse i de samme aviser. Det uddeles stjerner, så vi som forbrugere kan tage stilling til, hvad vi vil bruge fredag aften på.

For få vagthunde
Pressen interesserer sig næsten udelukkende for kunstnernes personligheder og kunstens kvalitet, mens der meget sjældent sker en samfundsmæssig oversættelse.

Kulturjournalistikken er med andre ord drevet af for meget fascination og for lidt perspektiv, hvis man skal oversætte det til journalisternes egne nyhedskriterier.

Samtidig er der meget få journalister, der beskæftiger sig seriøst med kulturpolitik.

De fleste kulturjournalister er ikke uddannede journalister, men er uddannet fra humaniora. De er kulturelskere snarere end vagthunde, der bider magthaverne i haserne.

Elbæk og Bocks reformiver
Vi har inden for de seneste otte år haft to kulturministre, der har villet reformere kulturstøtten fra bunden.

Den daværende radikale kulturminister Uffe Elbæk ville i 2011-2012 gøre op med 100 års kulturpolitik, mens den nuværende kulturminister Mette Bock (LA) har villet reformere alt fra museerne, teatrene, bibliotekerne og kunstskolerne.

Det er påfaldende, hvor lidt medierne har dækket og diskuteret indholdet af disse reformdagsordener. Medierne har omvendt gjort det let for Uffe Elbæk og Mette Bocks politiske modstandere at sidde med korslagte arme og blokere for alle forsøg på reformer.

Læs også

Hver eneste gang, der præsenteres en ny kulturpolitisk tanke, kan man være sikker på, at Mogens Jensen (S) skyder den ned, inden den får flyvehøjde. Journalisterne skal selvfølgelig dække konflikten, men de svigter deres ansvar, når de ikke afkræver de gamle partier svar på, hvad de så vil i stedet for.

Medierne giver således plads til en status quo-politik, hvilket har affødt en apati hos vælgerne. Hvis der ikke er nogen kulturpolitik, hvad er det så, vi skal diskutere ved et folketingsvalg? 

Det er derfor ikke kun politikerne, der skal vågne op. Journalisterne skal også vågne op og indse, at kultur er andet end underholdnings- og forbrugsstof og bør dækkes lige så seriøst og ud fra samme nyhedskriterier som andre kernevelfærdsområder som sundhed og uddannelse.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Lasse Marker

Direktør, Why Consulting

0:000:00