Mediestøtten for 2020 er uddelt – fire nye modtagere

Af 14 nye ansøgere om statslig mediestøtte for 2020 er der givet fire tilsagn og ti afslag, oplyser myndigheden Medienævnet. Grønlandsk mediehus opnår millionstøtte for første gang.

Redaktionen

Redaktionel produktionsstøtte for 2020 er netop blevet uddelt af Medienævnet.

På Medienævnets møde er der blevet behandlet 14 nye ansøgninger, 17 stikprøver og 64 indberetninger. Af de nye ansøgninger fik fire ansøgninger tilsagn.

De nye støttemodtagere er de digitale nichemedier Kulturmonitor med 414.000 kroner, NB-Nyt med 103.000 kroner og Science Report med 268.000 kroner. Alle tre blev lanceret med støtte fra statens såkaldte innovationspulje.

Derudover har det grønlandske mediehus Sermitsiaq for første gang fået mediestøtte og tildeles 3,1 millioner kroner næste år. 

De største modtagere af mediestøtte er – grundet særregler – Kristeligt Dagblad med cirka 29 millioner kroner og Information med 25,5. De største dagblade som de tre morgenaviser Politiken, Jyllands-Posten og Berlingske modtager hver 17,5 millioner kroner, som er det generelle loft for årlig mediestøtte per private medie.

En anden supplementspulje på 6 millioner kroner er afskaffet for 2020. Den blev siden 2014 tildelt fritstående netmedier, men er sløjfet, fordi visse digitale medier fra 1. juli 2019 blev omfattet af dagbladenes nulmoms.

Altinget.dk modtager 7 millioner kroner i 2020 og Mandag Morgen 2,6 millioner – stort set uændret i forhold til 2019.

På koncernniveau er Jysk Fynske Medier i spidsen som det mediehuse, der sammenlagt tildeles mest. Koncernens titler står i 2020 til at modtage godt 64 millioner kroner. Det er dog på grund af den generelle tilbagegang i mediebranchen godt 10 millioner kroner mindre end selskabets dagblade modtog i 2019.

Generelt udmåles den statslige mediestøtte efter, hvor mange redaktionelle lønudgifter hver godkendt ansøger har. 

Blandt de medier, der fik statslig mediestøtte i 2019, er enkelte ikke på tilskudslisten i 2020. Det gælder Morsø Folkeblad og magasinet Vice, der begge er lukket, samt det digitale nichemedie Version 2, der udgives af Teknologiens Mediehus, og sidste år fik godt 1 million kroner i støtte.

Afslagene for nye ansøgere blev ifølge Medienævnet blandt andet givet, da medierne efter Medienævnets vurdering ikke kan betragtes som et nyhedsmedie i lovens forstand, og at mediet ikke har et indhold, hvor det redaktionelle stof i form af artikler med videre er inden for et bredt emneområde, og hvor det ikke primært behandler politiske, samfundsrelaterede som kulturelle temaer.

Blandt ansøgere, der har fået afslag, er Euroman, Estate Media og Kforum.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00