Mette Bock flytter orkester-penge fra Sjælland til Vestdanmark

MUSIK: Kulturminister Mette Bock vil flytte 7,8 millioner fra Copenhagen Phil til landsdelsorkestrene i Odense, Aarhus, Aalborg og Sønderjylland. Hun forsikrer, at Copenhagen Phil bevares.

For at kompensere for regeringens samlede besparelser på landsdelsorkestrene bliver der over de næste fire år flyttet 7,8 millioner kroner til landsdelsorkestrene på Fyn og Jylland. Pengene hentes fra landsdelsorkestret Copenhagen Phil – Hele Sjællands Symfoniorkester.

Sådan lyder udmeldingen fra kulturminister Mette Bock (LA), der kalder manøvren for "en hårdt tiltrængt omprioritering".

"Borgere i hovedstadsområdet har en nem adgang til kulturtilbuddene, herunder den klassiske musik. I resten af Danmark er tilgængeligheden ikke så god. Derfor må vi omprioritere," forklarer ministeren i en pressemeddelelse og understreger, at det ikke er for institutionernes skyld, men derimod kulturens og borgernes.

”Det hele handler nemlig om at skabe de bedst mulige vilkår for, at danskerne kan opleve levende, symfonisk musik i hele landet,” lyder det fra Mette Bock.

Nyheden kommer samme dag, som musikcheferne fra hele landet mødes med ministeren i forbindelse med en konference om klassisk musik i Middelfart.

Helt konkret vil midlerne på 7,8 millioner kroner blive omfordelt fra Sjælland til de øvrige orkestre over en fireårig periode fra 2018 til 2021.

Orkester: Paradoksalt og provokerende
Tidligere har det været på tale, at Copenhagen Phil skulle lukkes, hvilket også Dansk Folkeparti har været stor fortaler for. Musikchef for orkestret Uffe Savery er ærgerlig over udmeldingen, men trods alt tilfreds med, at usikkerheden ikke skal præge dagens konference.

"Nu bliver det ikke et ubesvaret spørgsmål, der kommer til at sitre og hænge i luften under en hel konference. Men det er virkelig trist at konstatere, at man i Danmark på ingen måde anerkender kvalitet og innovation," siger han og fortsætter:

"Et af de omdrejningspunkter, vi skal diskutere på konferencen, er, hvad orkestrene kan gøre for at gøre sig interessant for nye publikumsgrupper. De spørgsmål har vi stillet os selv de sidste syv år og kommet med konkrete bud og svar på. Når kulturministeriets svar så er, at vi skal oppebære alle fem landsdelsorkestres besparelser til sammen, så ved jeg egentlig ikke, hvad det gør for incitamentet og motivationen hos de andre orkestre. Det synes jeg er paradoksalt og faktisk ret provokerende," siger Uffe Savery.

S: Bock løber fra sit løfte
Kulturordfører hos Socialdemokratiet Mogens Jensen er skuffet over, at ministeren tager beslutningen, inden der har været en egentlig dialog med orkestrene.

"Ministeren løber fra det, hun har meldt ud til ordførerne, nemlig at hun vil have gennemanalyseret området, inden hun præsenterer en samlet plan. Nu tager hun et element ud, løsrevet fra alt muligt andet, og det synes jeg er meget trist," siger Mogens Jensen.

Han påpeger desuden, at manøvren er en del af en større spareøvelse, hvorfor man ikke kan tale om, at ministeren tildeler landsdelsorkestre vest for Storebælt ekstra midler. Det er nemlig i forvejen bestemt, at der spares to procent på alle landsdelsorkestre over de kommende fire år.

"I bund og grund er det regeringens egne nedskæringer, der er årsag til problemet. Nu bliver det bare pålagt ét orkester at gennemføre besparelserne for alle orkestre. Det giver Copenhagen Phil meget dårligere mulighed for at betjene det øvrige Sjælland. Så det er udkanten af Sjælland, der kommer til at betale prisen," siger Mogens Jensen og henviser til Altingets tidligere artikel, hvor de Sjællandske udkantskommuner udtrykte vrede over en evt. lukning af Copenhagen Phil. 

Læs også: Kommuner i oprør: Orkesterlukning vil skade provinsen

Splittelse mellem øst og vest
Copenhagen Phils musikchef, Uffe Savery, mener desuden, at den seneste debat har medført en ukonstruktiv splittelse orkestrene imellem.

"Vi havde faktisk et utroligt godt samarbejde med de andre orkestre, hvor vi blev inspireret af hinanden og udvekslede ledelseserfaringer. Nu, hvor vi bliver beskåret, har kulturrådmændene givet musikcheferne i de andre landsdelsorkestre mundkurv på, så går det ud over det samarbejde. Så det har haft en enorm skadelig effekt på landsplan," siger Uffe Savery.

Kulturminister Mette Bock har ellers slået sig op på at ville være "hele Danmarks kulturminister". Men ifølge orkesterchefen på Sjælland har hun vist sig at være det totalt modsatte.

"Tværtimod har hun splittet landet ad, så vi er blevet meget mere øst og vest, end vi nogensinde før har været," siger Uffe Savery.

Kulturministeren skriver fredag morgen i et debatindlæg på Fyens.dk, at omprioriteringen ikke er en kritik af Copenhagen Phils indsats:

"Flytningen af ressourcer skal ikke ses som led i en hanekamp mellem hovedstad og provins. For danskerne er forskellige. Landsdelene er forskellige. Men vi er, endnu da, ét land og ét folk. Noget af det, der binder os sammen i fællesskaber er kunst og kultur," skriver Mette Bock.

Kulturordfører for DF Alex Ahrendtsen er tilfreds med ministeren udmelding:

"Det er et skridt i den rigtige retning. Nu har Copenhagen Phil tid til at vænne sig til den nye virkelighed. Så kan man håbe, at de rige nordsjællandske kommuner vil vælge at smide nogle ekstra penge i driften af orkestret, hvilket kun er helt rimeligt," siger Alex Ahrendtsen.

Forrige artikel Overblik: Så meget får museerne i tilskud fra staten Overblik: Så meget får museerne i tilskud fra staten Næste artikel Kvinfo har ansat ny direktør Kvinfo har ansat ny direktør