Debat

Mette Bock: Ny kulturalliance med Frankrig er en investering i fremtiden

DEBAT: Macrons besøg bliver startskuddet til en dansk kulturindsats i Frankrig, som skal styrke båndene mellem vores to lande, skriver Mette Bock (LA).

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mette Bock (LA)
Kulturminister

Stærke kulturelle bånd er nødvendige i en tid med mange udfordringer i Europa: Den fælles forståelse mellem de europæiske lande er på retur, vi presses af migrationen og et stadigt mere selvbevidst Rusland. Samtidig er USA tilsyneladende ved at løsrive sig fra de historiske bånd over Atlanten.

Den 28.-29. august har Danmark fornemt besøg. Præsident Emmanuel Macron gæster vores land som den første franske præsident i 36 år – og som en af de mest markante skikkelser i europæisk politik. Besøget er samtidig startskuddet til en særlig dansk kulturindsats i Frankrig, som vil styrke de stærke kulturelle bånd mellem vore to lande.

Frankrig har et helt særligt og meget inspirerende forhold til kulturen. Ikke mindst præsident Macron ynder at citere franske digtere i sine taler og har også specifikt bedt om at møde danske kunstnere ved sit besøg. Franskmændene er ikke blot fortrolige med Balzac og Jean-Paul Sartre, men også med nyere dansk film og litteratur som for eksempel ”Borgen” og Jens Christian Grøndahl.

Fakta
Deltag i debatten!
Skriv til [email protected]

Frankrig var det første land i Europa, som fik et kulturministerium – i 1959, da André Malraux blev udnævnt af General de Gaulle. Danmark var det næste – i 1961, da Julius Bomholt satte sig i stolen for det nye “ministerium for kulturelle anliggender”.

Fælles kulturdagsorden
Det var første gang, kulturen blev sat på det politiske landkort som et selvstændigt område med en helt særlig rolle i en efterkrigstid, hvor noget nyt skulle opbygges: En stærk identitet og fællesskab i et moderne samfund, som byggede på deltagelse og menneskerettigheder for alle. Med plads til refleksion, dannelse og kulturel livsudfoldelse. Kulturen er bogstavelig talt opbyggelig.

Kulturen er i bund og grund langt det stærkeste værn mod ekstremisme og opløsning. For kulturen bygger på stærke værdier, viser nye veje, inspirerer og vækker til eftertanke.

Mette Bock (LA)
Kulturminister

Sådan er det stadig. Kunsten og kulturen skal gøre os i stand til at besinde os på, hvor vi kommer fra, og hvem vi er. Ikke for at være tilbageskuende, men for at give os en platform og et perspektiv for fremtiden. Hvis vi ikke har nogen horisont, så kan vi heller ikke få øje på og forstå det andet menneske.

Danmark og Frankrig sætter i anledning af besøget en fælles kulturel dagsorden, som rummer mange forskellige elementer: Som udpluk kan nævnes en stor udstilling med Vilhelm Hammershøi i 2019 og en “Saison danoise” i 2020 på nogle af de fornemmeste franske kulturinstitutioner, og hertil kommer initiativer indenfor animationsfilm, litteratur, arkitektur og meget andet. Endelig vil vi underskrive en filmaftale, der vil gøre det nemmere for vores dygtige filmselskaber at samarbejde om noget, både Danmark og Frankrig er særligt gode til, nemlig at skabe film af høj kunstnerisk kvalitet.

For danske kunstnere og dansk kultur er det en fantastisk mulighed at komme på scenen i et i forvejen rigt kulturland. Og vi får meget igen.

Det stærkeste værn mod ekstremisme og opløsning
Europa har mange ressourcer at trække på. Men hvis vi ikke har en fælles forståelse og samtale, også om fremtiden, kan vi ikke sætte os igennem.

Kulturen er i bund og grund langt det stærkeste værn mod ekstremisme og opløsning. For kulturen bygger på stærke værdier, viser nye veje, inspirerer og vækker til eftertanke. Ligesom kulturhistorien trækker på et meget stærkt reservoir af tanker og værker, som vi kan dykke ned i og vende tilbage til, igen og igen.

Som Emmanuel Macron sagde det i sin berømte EU-tale i Athen i efteråret 2017: ”Værdierne frihed og menneskerettigheder er de bånd, som knytter os sammen, og som historiens omskiftelighed aldrig har kunnet ødelægge.”

Kulturen er et fundament og en langsigtet investering i en bedre fremtid. Det bekræfter Danmark og Frankrig i disse dage ved at knytte endnu stærkere kulturelle bånd.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00