Debat

Mogens Jensen til Haarder: Du mangler visioner

DEBAT: Bertel Haarders (V) første år som kulturminister har stået i nedskæringernes tegn. Der er brug for flere visioner for kulturen, skriver Mogens Jensen (S).

Foto: ft.dk
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Mogens Jensen (S)
Kulturordfører 

Bertel Haarders første år for bordenden i Kulturministeriet har ikke gjort meget godt for dansk kulturliv. Den konklusion står tilbage her ved regeringens snarlige et års-jubilæum.

Når det er sagt, er der dog grund til at kvittere for et generelt godt samarbejde med kulturministeren. Det er positivt at have en minister, der både er lyttende og forhandlingsvillig i forhold til de kulturpolitiske dagsordener. Hvis den stil fortsætter, tegner det godt for fremtiden. Og den store vinder vil være kulturen.

Det fremtidige samarbejde mellem regeringen og resten af Folketinget kræver dog først og fremmest politiske ambitioner for kulturen. Og her må man efter et års tid desværre konstatere, at Bertel Haarder trods alt lader meget tilbage at ønske.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected] 

Regeringens kulturpolitiske halten tog allerede form, da regeringsgrundlaget faldt på plads. Kulturpolitikken var uden armbevægelser og præget af selvfølgeligheder – opbakning til DIF og DGI’s ”Vision 25-50-75” og gode vilkår til det frivillige foreningsliv er rigtige signaler at sende for en ny regering, men det bliver næppe beskyldt for at være nytænkende.

Et år i nedskæringernes tegn 
Det har været småt med initiativer og visioner. Tværtimod har det forgange år stået i nedskæringernes tegn. Den mest markante kulturpolitiske begivenhed har derfor været de store millionbesparelser på kunst og kultur.

Nedskæringerne har gjort ondt, og de 640 millioner kroner, der bliver skåret, får mærkbare konsekvenser og rammer kulturlivet hårdt.

Mogens Jensen (S)
Kulturordfører

Nedskæringerne har gjort ondt, og de 640 millioner kroner, der bliver skåret, får mærkbare konsekvenser og rammer kulturlivet hårdt. Landsdelsorkestre, museer, teatre, uddannelsesinstitutioner og folkehøjskoler er eksempler på, hvad nedskæringerne berører.

Besparelserne rammer kulturinstitutioner i hele landet. Det har paradoksalt nok betydet, at lokale kulturtilbud har fået vredet armen om økonomisk, samtidig med at Haarder har blæst til kamp for mere kultur i provinsen. Den ambition har foreløbigt været af navn frem for gavn. For virkeligheden er, at der spares mere end 250 millioner kroner på kulturen i provinsbyer og landdistrikter.

Følg ord op med handling 
Haarder har i sit første år ligeledes forsøgt at sætte fokus på bevarelsen af dansk kulturarv. Debatten er vigtig, men endnu en kanon, selvom den hedder Danmarkskanon, gør det dog ikke alene. For også her kaster regeringens nedskæringer skygger over ambitionen.

Besparelserne har eksempelvis betydet, at Statens Museum for Kunst og Nationalmuseet har fjernet den gratis adgang til museerne. Det vil betyde færre besøgende. Og det vil, sammen med de øvrige store nedskæringer på kulturinstitutionerne, gøre ondt på formidlingen af vores kulturarv. Også her modsiges de fine ord af den konkrete handling.

Samtidig har regeringen indledt en offensiv mod DR, som også ønskes skåret ned og bliver gjort til den store fjende, når det gælder dagbladenes digitale forretningsmodeller. Men angrebet er forfejlet. DR sikrer i dag, at alle danskere har adgang til godt, kvalitativt medieindhold og ikke mindst dansk-produceret indhold. De mange varierede public service-ydelser, DR leverer, er efter min mening velfærd, når det er bedst. At Bertel Haarder har sat sig i spidsen for kampen mod dét, er ærgerligt, for hver eneste krone han fjerner af licensen, er en krone mindre til dansk produceret medie- og kulturindhold. Det kan ikke være visionen og opgaven for en dansk kulturminister.

Vigtige emner i det kommende år
Selvom regeringen således ikke har været storleverandør af kulturpolitiske ambitioner, så er der alligevel mange vigtige diskussioner at se frem mod i det kommende år, og hvor jeg gerne lægger op til samarbejde med kulturministeren.

Armslængdeprincippet har aldrig været under større pres – særligt fra Dansk Folkeparti, der gerne ser mere politisk styring af dansk kunst og kultur. En uhyggelig og forkert vej at gå.

Samtidig ligger der en helt afgørende opgave i at skabe modeller, der sikrer, at store internationale mediekonglomerater, som tjener mange penge på kulturindhold i Danmark, også kommer til at betale for produktion af dansk indhold.

Og så er der brug for at få kunst og kultur til generelt at fylde mere på den politiske dagsorden og i samfundsbilledet. Det er en fælles opgave, men den siddende kulturminister spiller en afgørende rolle, hvis det skal lykkes.

Hos Socialdemokraterne er vi klar til at fortsætte samarbejdet og ikke mindst fortsat sætte ind der, hvor Haarders kulturpolitik har fejl og mangler.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00