Debat

Museer: Bevar bredden og kvaliteten af de danske museer i en ny museumsreform

DEBAT: En museumsreform skal sikre, at landets museer kan bibeholde rollen som kulturbevarer og -formidler, der bidrager til borgernes forståelse af lokale og regionale særpræg. Samtidig skal den sikre, at alle landets borgere har adgang til museer - også udenfor hovedstaden, skriver en række museer. 

En museumsreform skal sikre, at alle borgere har adgang til kultur og museer - også borgere udenfor hovedstaden, skriver en række museer.
En museumsreform skal sikre, at alle borgere har adgang til kultur og museer - også borgere udenfor hovedstaden, skriver en række museer.Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anne Dorthe Holm, Broder Berg, Jytte Nielsen, Lars Christian Nørbach, Anders Bloksgaard, Anders Have Espersen, Anne Provst, Simon Kyhn Madsen og Henrik Gjøde Nielsen
Vendsyssel Historiske Museum, Vesthimmerlands Museum, Museum Thy, Nordjyllands Historiske Museum, Limfjordsmuseet, Museum Mors, Museum for Forsyning og Bæredygtighed, Læsø Museum, Nordjyllands Kystmuseum

I disse dage er diskussionen om en mulig museumsreform blusset op igen efter at have ligget i dvale i mange måneder. I de senere uger er der kommet en række indlæg fra museumsfolk over hele landet, og alle har de hver deres tilgang til emnet.

Her fra Nordjylland hilser vi diskussionen om en ny museumsreform velkommen. Vi har brug for en reform, som sikrer en rimelig fordeling af de statslige tilskud, og som samtidig sikrer, at vi også i fremtiden vil have et professionelt, bæredygtigt museumsvæsen båret af kvalitet og en stærk faglighed i hele Danmark.

Museer bidrager til bevaring og formidling
For vi har netop et veludviklet statsligt støttesystem, som sikrer, at der over alt i Danmark findes statsanerkendte museer, som fortæller en vigtig lokal og regional historie i netop den egn af Danmark, hvor de ligger.

Fakta
En museumsreform har i årevis været på politikernes dagsorden. Det nuværende støttesystem er forældet og ikke til at gennemskue, lyder kritikken blandt andet.

Men reformen er adskillige gange blevet udskudt, senest på grund af coronakrisen, og ansvaret er skiftet fra den ene regering til den næste.

Nu har kulturminister Joy Mogensen (S) sat spørgsmålstegn ved, om en reform overhovedet er den rigtige vej at gå.

I denne temadebat svarer en række aktører inden for kulturområdet på spørgsmålet: Museumsreform – ja eller nej? Og hvis en reform er nødvendig, hvad skal den så indeholde?

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du meget velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Marie Schønning Jensen på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

Det er museer, som hver for sig er en brik i det store puslespil, der tilsammen bidrager til forståelsen af, hvad Danmark er for et land, og som formidler og tydeliggør de lokale og regionale særpræg.

Hver især bidrager disse museer til bevaringen og formidlingen af kulturarven i hele landet. Det er museer, som på baggrund af deres regionalt funderede ansvarsområder både nu og i fremtiden vil være klar til at dokumentere aktuelle samfundsmæssige problemstillinger for eftertiden.

En ny museumsreform skal bidrage til at sikre, at alle borgere i Danmark har adgang til kultur og museer. At borgere også uden for hovedstaden og de største byer kan lære deres egen lokale historie at kende.

For at forstå, hvem vi er som mennesker, som danskere, som nordjyder, fynboer eller sjællændere er det vigtigt at bevare og styrke bredden af de danske museer. At der er en geografisk spredning og en kvalitet i museernes arbejde.

Alle borgere skal have adgang til museer
Så kan museerne fortsætte deres samarbejde med universiteterne, den lokale og regionale turisme og det lokale erhvervsliv, og de kan fortsætte arbejdet med at skabe gode, folkelige oplevelser til en bred målgruppe.

En ny museumsreform skal bidrage til at sikre, at alle borgere i Danmark har adgang til kultur og museer. At borgere også uden for hovedstaden og de største byer kan lære deres egen lokale historie at kende.

En museumsreform skal sikre, at de mange opgaver af forskellig art, som museerne løfter i dag, kan fortsætte og udvikle sig, og at de kan bidrage til at sikre den dannelse og forståelse, som er mere vigtig end nogensinde for sammenhængskraften i Danmark.

Vi har brug for hinanden – og vi har brug for hinandens museer for at kunne forstå hinanden. Det samme har vores publikum.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00