Debat

Museumsdirektør: Museumstilskud bør afspejle konkurrencestaten

DEBAT: Hvis museumstilskuddet skal være med til at sikre sammenhængskraften i Danmark, skal det tilpasses konkurrencestatens virkelighed. For eksempel bør det medtænkes, at museer i de større byer ofte har konkurrencefordele, skriver museumsdirektør Peter Thor Andersen.

Foto: Privat
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Peter Thor Andersen
Museumsdirektør på Øhavsmuseet Faaborg

Tirsdag 1. november bød kulturminister Bertel Haarder (V) museumsdirektører og formænd velkommen til en museumskonference med strøtanker om en ny tilskudsmodel i stedet for den nuværende, der kritiseres politisk og er baseret på rent historiske forhold.

Museumskonferencen handlede om balancen mellem økonomiske mål og de faglige ”bløde værdier”, og ministerens tilskudsovervejelser gik tilsyneladende på, at de statslige tilskud bør belønne de enkelte museers økonomiske resultater (entré, fondstilskud, kommunale tilskud) frem for at afmåle et tilskud til at støtte de faglige mål.

Hvis vi ender med at få tilskud ud fra vores evne til at få gæster, kommunal støtte og fondsmidler frem for faglige mål, vil det afspejle tænkningen i en konkurrencestat. Det vil sige, at de offentlige midler skal kanaliseres hen, hvor de giver mest værdi – ikke set med fagfolks briller, men med økonomiske og samfundsmæssige briller.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Konkurrencefordele til nogle museer
Jeg har det fint med, at museer bliver målt af gæster, lokalpolitikere og fonde frem for alene af fagfolk. Imidlertid opstår der lynhurtigt et problem, hvis man uden videre indfører de skitserede styringsredskaber. Nogle museer har konkurrencefordele – det er typisk de "gamle" museer i de større byer med en klar profil og en stor attraktionskraft. Det er et problem, fordi der i forvejen er ved at ske en polarisering af Danmark og kulturlivet, hvor der bliver længere og længere mellem top og bund. Det er det problem, regeringen ser og vil reparere på ved udflytningen af statslige arbejdspladser.

Groft sagt ligger en femtedel af de cirka 100 museer under Museumsloven uden for de større byer. De har typisk manglet en klar profil, da de er knopskudte, oprindeligt rent lokalt orienterede historiske museer. Herunder mit museum på Sydfyn. Det er her, der er sket fusioner og ændringer efter kommunalreformen, og det er her, at der virkelig er behov for at gentænke formidling og profil for at sikre ikke alene museet, men egnen en plads på fremtidens kulturelle danmarkskort.

Jeg vil derfor appellere til, at man tænker den dimension med, når og hvis statens museumstilskud bliver ændret, så de afspejler en ny tids konkurrencestat. Måske løsningen er at sige, at nogle af os er bagud på point i udgangspunktet, men til gengæld vil vores vækst i udpræget grad også påvirke vores lokalsamfund positivt.

Peter Thor Andersen
Museumsdirektør på Øhavsmuseet Faaborg

Mit museum er ved at gentænke profil og attraktionskraft, så vi kan henvende os til langt flere gæster, både lokale og fra andre områder af Danmark og udlandet. På konferencen kunne jeg se, at de fleste af mine kolleger, som står i samme situation, også ønsker en klarere profil. Vi stemte nemlig om det!

Bidrag til Danmarks sammenhængskraft
Jeg vil derfor appellere til, at man tænker den dimension med, når og hvis statens museumstilskud bliver ændret, så de afspejler en ny tids konkurrencestat. Måske løsningen er at sige, at nogle af os er bagud på point i udgangspunktet, men til gengæld vil vores vækst i udpræget grad også påvirke vores lokalsamfund positivt. Vi er nødt til at tænke i meget stor mangfoldighed for at skabe vækst i antallet af gæster. Vi vil for eksempel i fremtiden tilbyde både formidling af oldtid i udstillinger og i form af en snorkeltur hen over stenalderens oversvømmede landskaber i øhavet!

Vi er også helt afhængige af, at vi har vores lokalsamfund med i forandringsprojektet for museet. Borgerne skal som tusindvis af små ambassadører dele vores vision og sende gæster hen til os, og de skal give os lov til at lave historiske vandreture på deres ejendom og så videre. Det vil sige, at vejen til succes for mit museum går gennem at flytte mit lokalsamfund.

Det behøver man ikke i København eller Aarhus. Om denne særlige opgave burde støttes af landdistriktsmidler frem for Kulturministeriet, ved jeg ikke. Jeg ved dog, at løser vi opgaven godt, kommer vi ikke alene med ind i konkurrencestatens kulturliv, men bidrager også til Danmarks sammenhængskraft.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00