Debat

Musikere: Kunstens vilkår handler ikke kun om kulturpolitik

DEBAT: Politikerne skal værne om og styrke musikkens grundlæggende udfoldelsesmuligheder. Det kræver politisk samarbejde på tværs af kultur-, undervisnings- og arbejdsmarkedspolitik, skriver Anders Laursen, formand i Dansk Musiker Forbund. 

Den nye regering skal samarbejde på tværs af arbejdsmarkeds-, kultur- og undervisningspolitik for at bakke op om musikkens grundlæggende udfoldelsesmuligheder, skriver Anders Laursen, formand i Dansk Musiker Forbund. 
Den nye regering skal samarbejde på tværs af arbejdsmarkeds-, kultur- og undervisningspolitik for at bakke op om musikkens grundlæggende udfoldelsesmuligheder, skriver Anders Laursen, formand i Dansk Musiker Forbund. 
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Anders Laursen
Formand Dansk Musiker Forbund

Det er nu, politikerne har muligheden for at sætte en bæredygtig og helhedsorienteret politik i spil, der vil sikre rimelige vilkår for de atypisk beskæftigede og give mere musikalsk værdi for Danmark.

Anders Laursen
Formand Dansk Musiker Forbund

Den nye regering må ikke glemme musikkens betydning i samfundet.

Fakta
En ny, blå regering varsler nye tider på kulturområdet.

Kulturdebatten benytter anledningen og stiller en række nye kulturordførere og centrale kulturaktører spørgsmålet: "Hvilke forventninger har I til den nye Venstre-regering, og hvilken sag, mener I, skal øverst på kulturdagsordenen?

Deltag i debatten! Send dit indlæg til [email protected]

Den skal bakke op om musikken ved at sikre de bedst mulige rammer for udfoldelse. Ikke kun fordi musikken er en værdiskaber, der genererer milliarder til Danmark – mere præcist genererede musik for 6,8 milliarder kroner i 2014 ifølge en rapport fra Rambøll. Men også fordi musik har værdi i sig selv, blandt andet som understøtter af demokrati og skaber af identitet.

Det er vigtigt for musikkens udfoldelse og kvalitet, at politikerne bakker op. Der er særligt tre områder, som politikerne bør sætte øverst på dagsordenen, hvis de vil bakke op om musik og kunst i Danmark. Men pas på! Det handler ikke kun om kulturpolitik. Et ordentligt skud opbakning til musik fordrer politisk samarbejde på tværs af kultur-, undervisnings- og arbejdsmarkedspolitik. Hvis den nye regering forstår dette, kan vi for alvor vækste både den økonomiske og kulturelle værdi af musik og kunst i Danmark.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til [email protected]

Grundvilkår i et lille land
Det kreative og innovative Danmark har brug for power og fremdrift, og derfor skal der i den grad være fokus på musikkens udfoldelsesmuligheder. Kun få musikere her i landet kan leve af deres musik. Det er et grundvilkår i et lille land som vores, at selv mange af de kommercielt succesfulde kunstnere ikke altid inkasserer, hvad der ville svare til en almindelig HK-løn.

De rammer, som kulturpolitikerne og resten af regeringen udstikker, har derfor en kæmpe betydning for omfanget og kvaliteten af den musik, som danskerne præsenteres for. Det handler om kunstnernes vilkår på arbejdsmarkedet, om ophavsrettigheder på nettet samt om vores børns adgang til musikundervisning. Og det fordrer politisk samarbejde på tværs.

Arbejdsmarked skal rumme atypisk beskæftigede
For det første er der brug for en arbejdsmarkedspolitik, der tager hensyn til det stigende antal ”atypisk beskæftigede”. De mange kunstnere, hvis arbejdsliv aldrig kommer til at passe ind i kategorien ”fuldtids-otte-til-fire-job”. Kunstnere (og en voksende gruppe af andre fag) kæmper bravt – men ofte uden held - for at optjene dagpengeret, løn under sygdom og barsel, efterløn osv. Og selvom gruppen af atypisk beskæftigede statistisk set vokser, bliver det progressivt stadigt sværere at opnå de samme rettigheder, som de ”typisk” beskæftigede har.

I næste måned kommer Dagpengekommissionen med nye anbefalinger, blandt andet med input fra fagforeninger som Dansk Musiker Forbund. Anbefalinger til et dagpengesystem, der forhåbentlig kan fremme det moderne, fleksible og innovative arbejdsmarked, som Danmark har brug for. Et system, der må og skal rumme de titusindvis af kunstnere og andre, som ikke har et otte-til-fire-job, men som i stigende grad er en del af fremtidens arbejdsstyrke.

Kunstnernes ophavsret skal sikres
For det andet skal kulturpolitikerne være med til at sikre kunstnernes ophavsret – altså retten til en rimelig honorering for brug af den musik, man har skabt.

For kunstnere er ophavsretten afgørende for det daglige brød. Jeg vil ikke tærske langhalm på ophavsrettens udfordringer på internettet, det er ikke nyt for hverken politikere eller læsere. Blot vil jeg sætte en tyk streg under nødvendigheden af, at kulturpolitikerne fortsætter med at udfordre fairness af den betalingsmodel, som streamingtjenester tilbyder.

Prioritering af musikundervisning
Tredje og sidste område, som den nye regering bør prioritere, er musikundervisning i folkeskolen. Undervisningen er eneste mulighed for, at alle børn uanset sociale lag, bopæl og så videre får adgang til at lære, lytte og lege musik. Den nye skolereform forpligtiger folkeskoler til at samarbejde med musikskolerne også som understøttende undervisning. Et kæmpe arbejde er i gang, bak op om det, og hold fast!

Den nye regering skal samarbejde på tværs af arbejdsmarkeds-, kultur- og undervisningspolitik for at bakke op om musikkens grundlæggende udfoldelsesmuligheder. Det er nu, politikerne har muligheden for at sætte en bæredygtig og helhedsorienteret politik i spil, der vil sikre rimelige vilkår for de atypisk beskæftigede og give mere musikalsk værdi for Danmark.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00