Norges regering vil afskaffe licensen

LICENS: Den norske regering foreslår, at licensen skal afskaffes. I stedet skal der gives statsstøtte til en kommerciel public service-kanal.

Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland (Høyre)
Norges kulturminister Linda Hofstad Helleland (Høyre) Foto: Karen Moe Møllerop/Kulturdepartementet, Norge

Af Julie Arnfred Bojesen

Torsdag 15. december fremlagde den norske kulturminister, Linda Hofstad Helleland (Høyre) et forslag til en stor ændring i finansieringen af norsk public service.

Tre alternativer
Siden partierne i det norske Stortinget i februar vedtog at lægge licensen om, har en ny finansieringsmodel ladet vente på sig. Kulturministeren præsenterede derfor ingen konkrete forslag ved pressemødet torsdag, men vil undersøge tre modeller til en ny medieafgift, som skal være teknologineutral:

  • En afgift pr. husstand
  • En øremærket skat efter finsk forbillede
  • En øremærket skat med et fast beløb per person (med visse undtagelser)

Disse modeller skal vurderes over for en model, hvor NRK bliver finansieret over finansloven. Stortinget har stillet krav om, at den nye model bliver retfærdig, sikrer NRK’s uafhængighed og at den bliver mindre bureaukratisk.

Fakta
Projektet 'Mediepolitik i Norden' er støttet af Nordisk Kulturfond. Gennem nyhedsartikler og aktuel debat sætter Altinget fokus på de mediepolitiske diskussioner om mediestøtte og public service i Danmark, Sverige og Norge.  

Nye vaner, ny finansiering
Årsagen til at ændre finansieringen af den statlige public service-kanal er forandringen af medievaner, hvor brugerne anvender online tjenester mere end traditionelt tv. Den nuværende licens, som er målrettet det klassiske fjernsyn, passer ikke længere til forbruget.

”Hvis vi skal bevare NRK’s legitimitet og sørge for, at fællesskabet tager sig af finansieringen, skal vi ændre den nu,” siger Linda Hofstad Helleland til den norske avis Aftenposten.

I stedet for den traditionelle NRK-licens foreslår Helleland, at én kommerciel public service-kanal kan modtage op til 135 mio. norske kroner (ca. 111 mio. DKK) om året imod krav om daglige nyhedsudsendelser, lokal tilstedeværelser og anvendelse af både nynorsk og bokmål, samt at vi kan se norsk produceret tv-drama. TV 2 er en aktør i det gældende mediemarked, som lever op til denne rolle.

Oppositionen frygter udsættelse
Oppositionspartierne Socialistisk Venstreparti, Arbeiderpartiet og Senterpartiet er bekymrede for, om regeringen ender med at udsætte spørgsmålet om public service-finansieringen til efter valget næste år. Stortingsmedlem, Bård Vegar Solhjell (SV), ønsker en hurtig proces, helst med forhandlinger lige efter nytår, ifølge den norske avis Dagbladet.

Public service-chef Thor Gjermund Eriksen ønsker et nationalt forlig om om finansieringsordningen og tager samme standpunkt som oppositionen. Han lægger vægt på behovet for en fremtidsrettet finansieringsordning.

”Det vigtigste for os er, at løsningen er tilpasset den teknologiske udvikling, at den opfattes som retfærdig og at den sikrer NRK's uafhængighed, siger Eriksen til Aftenposten.

Artiklen er oversat fra norsk. Den er første gang publiceret 19.12.16 på Altinget.no.


    Politik har aldrig været vigtigere

    Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion