Nu kommer bibliotekspengene for e-bøger

DIGITALT: Regeringen gør nu klar til at ligestille fysiske bøger og e-bøger, når det gælder udbetaling af bibliotekspenge til forfattere. Både bibliotekerne og forfatterne glæder sig over lovforslaget, der kommer til februar.

Foto: Thomas Lekfeldt/Scanpix
Lise-Lotte Skjoldan

Vi kan virkeligt se, at e-bøger er ved at få tag i bibliotekslånere og købere, så selvfølgelig skal vi parallellisere de her to virkeligheder, for der ligger jo et kunstnerisk produkt bag begge dele, uanset hvilken platform det er.

Steen B. Andersen
Formand for Danmarks Biblioteksforening

Sidste år blev over otte procent af de bøger, der blev udlånt på danske biblioteker, downloadet med et klik frem for at blive hevet ned af en hylde.

Men selvom danskerne låner flere og flere e-bøger, er det stadig kun de fysiske bøger, som tæller med i regnskabet, når der hvert år udbetales bibliotekspenge til danske forfattere. De digitale udgaver af forfatternes værker giver ikke så meget som én krone i biblioteksafgift.

Den skævhed vil regeringen nu rette op på. Af regeringens lovprogram fremgår det, at der til februar vil blive lagt et lovforslag frem, der sikrer, at der for fremtiden også bliver betalt biblioteksafgift for e-bøger.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00