Ny centerchef: Museerne skal blande sig mere i samfundsdebatten

MUSEUM: De danske museer skal deltage mere aktivt i den daglige debat, og derfor er der brug for at styrke forskningen på området. Det mener Michael Haldrup, lektor ved RUC, som nu skal stå i spidsen for universitetets nye kulturvidenskabelige center, RUCMUS.
Vikingeskibsmuseet i Roskilde er et af de seks museer, der indgår i samarbejdet med RUC.
Vikingeskibsmuseet i Roskilde er et af de seks museer, der indgår i samarbejdet med RUC.Foto: Colourbox.com
Per Bang Thomsen
Landets museer ligger inde med viden, som i høj grad kan bruges i den daglige samfundsdebat. Derfor er det vigtigt, at museerne bliver rustet til at deltage i debatten med deres viden og ekspertise.

Det mener Michael Haldrup, faglig leder og lektor ved RUC. Han skal stå i spidsen for universitetets nye kulturvidenskabelige center, RUCMUS, som er et samarbejde mellem det midtsjællandske universitet og seks museer på Sjælland, heriblandt Greve Museum og Vikingeskibsmuseet i Roskilde.

"Museerne har nogle forpligtigelser i forhold til museumsloven og deres lokalområder. Men de skal også deltage aktivt i den offentlige debat og kulturdebatten. Målet er derfor, at vi med centret kan styrke forskningen og ekspertisen på området, så museerne kan få en klarere stemme i debatten. Det kan være i forhold til temaer som etik, globalisering, bæredygtighed og eksport," siger Michael Haldrup, og henviser til åbningskonferencen, "Det farlige museum", som netop har fokus på nogle af de temaer.

Bedre forskningsmiljøer
RUC har siden 2006 haft et løst samarbejde med blandt andet Vikingeskibsmuseet og Roskilde Museum.

0:000:00