Ny rapport om kunstens betydning: "Det skaber et demokratisk underskud for kunsten, at vi ikke ved mere om den"

UNDERSØGELSE: Bikubenfonden har undersøgt, hvilken betydning kunsten har for borgerne i tre kommuner. Nu lægger fonden metoden frem sammen med en ny rapport. Håbet er, at det kan inspirere og bidrage med viden, når ny politiske visioner skal formuleres.

Publikum reflekteret på Kunsten i Nordjylland, der&nbsp;tilbage i 2016 overværede den verdensberømte italienske kunstner Michelangelo Pistoletto smadre 11 spejle og dermed fuldende kunstværket "Eleven Less One".<br>
Publikum reflekteret på Kunsten i Nordjylland, der tilbage i 2016 overværede den verdensberømte italienske kunstner Michelangelo Pistoletto smadre 11 spejle og dermed fuldende kunstværket "Eleven Less One".
Foto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Maja Hagedorn

Undersøgelsen viser, at kunst kan flytte mennesker ved at appellere til følelserne, tankerne og dannelsen. Det kan måske lyde banalt, men vi er faktisk nødt til at vide den slags. Ellers er kunstens betydning bare noget, vi går og påstår.

Nicolai Frank
Kontorchef i Odense Kommune

Hvad oplever vi egentlig, når vi betragter et maleri eller et fotografi?

Det spørgsmål har Bikubenfonden undersøgt i en ny rapport. Og konklusionen er, at billedkunst har både emotionel, intellektuel og social betydning.

"Kunst kan stimulere vores følelser, tanker og dannelse. Den kan give os ro, anledninger til at reflektere over livet og vores historie, til at etablere ståsteder eller blive rystet og udfordret på vores opfattelse af verden," står der i rapporten.

Dokumentation

Billedkunstens betydning: Hvad viser undersøgelsen?
Billedkunst har betydning for mennesker på mindst tre forskellige måder. De tre former for betydning er følelser, tanker og dannelse. De tre betydningslag kan optræde adskilt eller simultant. Det afhænger af konteksten - og af værket.

1. Billedkunst er en port til følelserne: En tværgående analyse af datamaterialet i rapporten viser, at billedkunst fremkalder følelser, som kan inddeles i tre temaer: Stemninger, mindebærer og fascination.

"Kunsten indrømmer, at livet ikke kun er det fede. At det også er alt det svære. Den dybe sorg. Tabet, ulykken, afmagten, fortvivlelsen, lidelsen. Kunsten giver én nogen at tale med, når andre ikke kan tale med én, fordi det er for svært."
– Kvinde, 70 år.

2. Billedkunst rykker bevidstheden: En tværgående analyse af datamaterialet i rapporten viser, at vores tanker om billedkunst kan inddeles i tre temaer: Tidsbilleder, resonans og friktion.

"Jeg så det som 18-årig. Det fik mig til at græde, og jeg har aldrig glemt det. Det, der er i det, er temaet om manden, der har slidt sig selv ihjel. Jeg kommer fra en arbejderfamilie, som har været ude og tjene i generationer. Jeg tænkte, at det også var sådan, jeg ville ende. Ufaglært og slidt. Jeg fik brudt mit mønster og tog en uddannelse. Så i dag ser jeg det med andre øjne. Uanset hvordan vores samfund udvikler sig, vil der altid være mennesker på gulvet, der arbejder."
- Kvinde, 43 år.

3. Billedkunst giver ståsted i verden: En tværgående analyse af datamaterialet i rapporten viser, at dannelsesaspektet kan inddeles i tre temaer: Samtaler, perspektiv og erkendelse.

"Kunstnere ser ofte en tendens, der måske ikke er så tydelig for os andre endnu og fortæller os om det på en måde, der gør indtryk."
- Mand, 38 år.

Kilde: Billedkunstens betydning: Indsigtsrapport.

Altinget logoKultur
Vil du læse artiklen?
Med adgang til Altinget kultur kommer du i dybden med Danmarks største politiske redaktion.
Læs mere om priser og abonnementsbetingelser her
0:000:00