Kommentar af 
Peter Thor Andersen

Peter Thor Andersen: Ny minister kan ruske op i statslig kulturpolitik

KOMMENTAR: Joy Mogensen (S) kan med sin kommunale baggrund sammentænke de statslige og kommunale kulturindsatser. Det kan give større mangfoldighed og en kulturpolitik, der giver mulighed for, at borgerne skaber og ikke kun oplever kultur, skriver Peter Thor Andersen.

De statslige tilskud tilskynder ikke længere kommunerne til at fremme kulturelle behov, som ministeren har identificeret. Tilskuddene gives først og fremmest, fordi de også blev givet sidste år.
De statslige tilskud tilskynder ikke længere kommunerne til at fremme kulturelle behov, som ministeren har identificeret. Tilskuddene gives først og fremmest, fordi de også blev givet sidste år.Foto: Nikolai Linares/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Den nye kulturminister, Joy Mogensen (S), har i de seneste otte år ført en aktiv kulturpolitik som borgmester i Roskilde Kommune. Det sidste, hun nåede at gøre som borgmester, var, meget sigende, at underskrive en aftale om en ny sangskriveruddannelse i Roskilde.

Hun er knap kommet i gang som minister, før hun har opslået en helt ny chefstilling inden for politik og kommunikation, der skal "være med til at sætte, udvikle og kommunikere en offensiv politisk dagsorden for kulturministeren".

Mit håb er, at ministeren med sin baggrund i kommunalpolitik vil sammentænke den statslige og kommunale indsats i langt højere grad, end man tidligere har gjort.

Et tættere samarbejde kan for det første sikre en større diversitet mellem kulturinstitutionerne end nu og et mere mangfoldigt udbud af kulturtilbud.

Fakta
Peter Thor Andersen er direktør på Øhavsmuseet i Faaborg.

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

Staten har historisk tilskyndet til kommunale investeringer på kulturområdet ved at yde refusion og tilskud. Op igennem 60'erne, 70'erne og 80'erne blev der på kommunalt initiativ etableret lokale museer, teatre, biblioteker, musikskoler og kulturhuse overalt i landet.

Alt sammen med det mål at få kulturen ud i alle kroge af landet. Resultatet er et finmasket danmarkskort, som vi alle kan være stolte af.

De statslige tilskud tilskynder ikke længere kommunerne til at fremme kulturelle behov, som ministeren har identificeret. Tilskuddene gives først og fremmest, fordi de også blev givet sidste år.

Peter Thor Andersen

Imidlertid er det ikke længere nok at være tæt på. Både kulturelskerne og dem, der næsten aldrig kommer på museum eller i teater, flytter sig gerne for at nå de tilbud, der taler til dem. Derfor bør vi gøre det finmaskede net til et mangfoldigt netværk med kulturtilbud, der skiller sig ud fra hinanden; i emner, målgrupper og virkemidler.

De statslige tilskud tilskynder ikke længere kommunerne til at fremme kulturelle behov, som ministeren har identificeret. Tilskuddene gives først og fremmest, fordi de også blev givet sidste år. Man kunne oplagt anvende tilskud og refusioner aktivt til at fremme mere mangfoldighed. Ellers bliver det alene markedet, der bestemmer, og det skaber kulturtilbud, der bliver mere og mere ens.

For det andet ser jeg et behov for, at staten i højere grad tager ansvar for at give befolkningen, ikke mindst børn og unge, mulighed for selvudfoldelse; at skabe frem for hovedsageligt at opleve kultur.

En ny sangskriveruddannelse i Roskilde er blot et af mange eksempler på kommunale tilbud, der er udviklet i de senere år med det formål at introducere børn og unge til kunsten og kulturens verden. Kreativiteten er stor kommunalt, når det kommer til tilbud i kulturskoler og lignende, der handler om at uddanne eller rettere danne nye generationer til vores fælles kunst- og kulturliv.

Lovgivning og statslige tilskud er dog temmelig statisk, og det synes, som om dannelse set fra statens side stort set er lig med en kulturkonservativ tænkning med en national kanon over værker, emner og perioder i vores kulturarv, som børnene skal opleve.

Som historiker og museumsdirektør ved jeg, at kendskab til historien er en afgørende komponent i den demokratiske dannelse, men også at kunsten og kulturen kan så meget mere.

Det kulturkonservative med kanonlister er et svar på globaliseringen, men det samme er de mangfoldige kommunale kulturskoler, hvor de kommende borgere lærer at mestre kunstens og kulturens sprog og udtryksformer. Det er lige så meget demokratisk dannelse som at kende udvalgte nedslag i vores historie, men det første er en kommunal opgave, og det sidste er en statslig; hvorfor det?

En statslig anerkendelse af de kommunale tilbud, der handler om selvudfoldelse med det formål at fremme demokratisk dannelse, kunne være en nyskabelse. Måske den nyskabelse, der kan få den statslige kulturpolitik tilbage på dagsordenen?

-----

Peter Thor Andersen er direktør på Øhavsmuseet i Faaborg. Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peter Thor Andersen

Museumsdirektør, Øhavsmuseet Faaborg
cand.mag. i histore

0:000:00