Debat

Producentforeningen: Arbejdsmiljøet er en fælles opgave

Arbejdsgiveren kan ikke på egen hånd skabe et godt arbejdsmiljø. Det er et samarbejde, der drejer sig om en fælles forståelse af sikkerhed, arbejdsmiljø og arbejdskultur, skriver Jørgen Ramskov.

Billede fra uddelingen af TVprisen 2022 i Tivoli Congress Center. Arkivfoto.
Billede fra uddelingen af TVprisen 2022 i Tivoli Congress Center. Arkivfoto.Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Jørgen Ramskov
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Producentforeningen organiserer de uafhængige produktionsselskaber – producenter af spil, film, tv, dokumentar og reklame. Og vi får ofte spørgsmålet: Hvorfor sørger I ikke for ordentlige arbejdsvilkår på produktionerne? Det vil vi også meget gerne, og vi gør en hel del. Men der er nogle strukturelle udfordringer, som gør det til en rigtig stor opgave. 

Svaret på det spørgsmål, som indleder denne temadebat: ”Hvem har ansvaret for arbejdsmiljøet?” er dog ikke så svær at besvare. Arbejdsmiljøet er arbejdsgiverens ansvar. Så enkelt er det, og det er et ansvar, som producenterne tager meget alvorligt. 

Temadebat

Hvem har ansvaret for arbejdsmiljøet i kulturbranchen?

Hvem har ansvaret for medarbejdere og ansattes trivsel og arbejdsforhold? Hvilken rolle spiller staten og fondene, der finansierer store dele af kulturlivet? Og hvad med de ledere, mellemledere og medarbejdere, der er med til at skabe det daglige arbejdsmiljø?

Har du lyst til at bidrage til debatten, er du velkommen til at skrive et indlæg og sende det til debatansvarlig Pernille Tørslev på [email protected] eller til Altingets debatredaktion på [email protected].

”Det er entydigt arbejdsgiverens ansvar at sikre et godt arbejdsmiljø, men det er samtidig en opgave, som vi kun kan løse sammen – arbejdsgivere og ansatte. Arbejdskulturen er vi sammen om at skabe.” Dette udsagn står helt centralt i det initiativ, som Producentforeningen sammen med 16 øvrige organisationer og institutioner i film- og tv-branchen satte i søen i december 2021: Stregen i sandet.

Med det initiativ forsøger vi sammen at tage et skridt i retning af bedre psykisk arbejdsmiljø i hele branchen, og det gennemgående princip er, at vi alle sammen skal bidrage til at få en bedre tone på produktionerne og undgå grænseoverskridende adfærd. 

Ordnede løn- og arbejdsvilkår
Når det er sagt, så er det klart, at en projektorienteret branche som film- og tv-branchen har nogle særlige vilkår, som gør det svært. Projektansættelser og korte kontrakter er et grundvilkår i vores branche. Producenterne fastansætter så mange, som det overhovedet er muligt, alene for at kunne fastholde dygtige medarbejdere, men producenterne er afhængige af kunder, der løbende justerer deres sendeplaner og deres efterspørgsel, så en meget stor del af produktionerne er projekter af kortere eller længere varighed.

Vi er godt klar over, at det kan være hårdt ikke at vide, hvor man skal arbejde om tre eller seks måneder. Men det begynder med at producenten heller ikke ved, hvilke ordrer virksomheden har i samme periode. Det er et grundvilkår for film- og tv-branchen og problemerne med arbejdsmiljøet skal løses i den kontekst.

Vi anerkender også, at der kan være for langt mellem forventninger og realiteter i en produktion. Konkurrencen er hård, og kunderne kræver meget kvalitet, uden at de nødvendigvis altid erkender, at det også koster. Det betyder større risiko for at løbe ind i problemer med højt arbejdstempo og lange arbejdsdage. Her skal vi være bedre til at afstemme forventningerne mellem ambitioner og ressourcer og sikre den nødvendige finansiering.

Der er ekstremt travlt på tv-produktionerne og samtidig mangel på medarbejdere

Jørgen Ramskov
Direktør, Producentforeningen

Nogle af de redskaber, som vi kan bruge, er overenskomster og uddannelse. Producentforeningen har overenskomster og arbejder for, at branchen har ordnede løn- og arbejdsvilkår. Det er med til at sikre både fair og lige konkurrence og et godt arbejdsmiljø.

Med FAF har vi for kort tid siden forhandlet en fiktionsoverenskomst på plads, som har fokus på arbejdsmiljøet med krav om pauser, kortere arbejdsuger, varsling af overarbejde samt en indslusningsordning, som kan skaffe flere hænder. Det er små skridt, men det er ikke desto mindre skridt i den rigtige retning. Vi har gennem mange år samarbejdet med FAF og Dansk journalistforbund om arbejdsmiljøkurser til branchen, og begge organisationer er også med i samarbejdet omkring Stregen i sandet.

Branchen mangler erfarne ledere
Et redskab er også uddannelse. Der er ekstremt travlt på tv-produktionerne og samtidig mangel på medarbejdere. Derfor er der nogle gange meget kort vej fra at være ganske ny og uerfaren til at få et stort ansvar og skulle varetage en lederrolle. Og branchen mangler erfarne og dygtige ledere.

Derfor har vi sammen med Dansk Journalistforbund søsat en lederuddannelse for tv-branchen, som netop har afsluttet fjerde runde. Uddannelsen er en introduktion til det at være leder, for vi ved, at dygtige og erfarne ledere har en kolossal betydning for et godt arbejdsmiljø. Det løser ikke det hele, men det tager hul på problemerne og ruster medarbejderne til nye og mere krævende roller. 

Ingen kan rykke alene
Taler man dårligere til hinanden i vores branche? Er man i større risiko for at blive udsat for grænseoverskridende adfærd, hvis man arbejder med at producere film eller tv, end i andre brancher? Det ved vi ikke – men vi anerkender, der er problemer og vi er i fuld gang med at gøre noget ved det.

17 organisationer er gået sammen i et initiativ for at skabe en bedre arbejdskultur, og vi har givet hinanden håndslag på at arbejde sammen om det psykiske arbejdsmiljø på tværs af film, tv og scenekunst. Vi har afholdt kurser og workshops, og vi har udviklet et rigtig godt materiale, som bliver brugt ude på produktionerne. Det tror vi faktisk på har en effekt: At arbejdsmiljøet, arbejdskulturen, tonen og den måde vi behandler hinanden på, bliver til noget, som man godt kan tale om. Også i en kreativ branche hvor der er højt til loftet.  

Det gode arbejdsmiljø er alles opgave. For ligesom den enkelte medarbejder ikke kan rykke meget alene, så kan arbejdsgiveren heller ikke på egen hånd skabe et godt arbejdsmiljø. Det er et samarbejde, og kernen i de initiativer, som vi har taget, er, at det drejer sig om at have en fælles forståelse af sikkerhed, arbejdsmiljø, arbejdskultur – alt det, som betyder så meget for, om det er trygt at gå på arbejde eller ej. 

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Jørgen Ramskov

Afgående direktør, Producentforeningen (1/8-2024), formand for Copenhagen Film Fund og Teater Grob
journalist (DJH 1988)

0:000:00