DR i opråb efter analyse: Besparelser kan lukke P3, Ramasjang og fem andre kanaler

DR: Stor analyse af DR’s økonomi viser, hvor store konsekvenser det vil få at skære 25 procent, siger DR's generaldirektør i opråb til politikerne. Kulturministeren dropper nu at tage koncerthuset fra DR.

Store besparelser på DR kan gå ud over indhold til børn og unge, advarer generaldirektør Maria Rørbye Rønn efter ny analyse af DR's økonomi.
Store besparelser på DR kan gå ud over indhold til børn og unge, advarer generaldirektør Maria Rørbye Rønn efter ny analyse af DR's økonomi.Foto: /ritzau/Casper Christoffersen
Kristine Korsgaard

”Analyserne viser med al tydelighed, at omfattende besparelser i DR får omfattende konsekvenser.”

Det skriver Danmarks Radios generaldirektør Maria Rørbye Rønn i en kommentar på DR’s hjemmeside.

Her appellerer hun til, at politikerne kigger grundigt på tallene, før de skærer i organisationen, som stort set alle partier lægger op til at gøre som en del af det kommende medieforlig.

Lukningstruede kanaler
Appellen kommer på dagen, hvor kulturminister Mette Bock (LA) offentliggør en række analyser af public service-virksomhedens økonomi.

Fakta
Hovedpointer fra analyse vedrørende DR's økonomi af KMPG og Strueense & Co.

Konsulenterne har overordnet analyseret konsekvenser af en samlet udskillelse af DR Dramas tv-dramaproduktion, en samlet udskillelse af DR Koncerthuset, DR's kor og orkestre til en anden aktør og en kvalitetssikring af DR's "kortlægning af DR's aktiviteter og økonomi".

1. 
Konsekvenserne af fuld ekstern udlægning af DR Dramas tv-dramaproduktion.
  • Ved en udskillelse af hele dramaproduktionen estimeres de samlede nettoomkostninger til tv-dramaproduktionen at stige med ca. 29 mio. kr.
  • Meromkostningen kan reduceres til potentielt 17 mio. kr. såfremt DR kan udleje studier mv. til markedspris.
  • Samtidig påpeger konsulenterne, at der mulighed for en øget medfinansiering fra fonde, salg mv.
2. Konsekvenserne af en samlet udskillelse af DR Koncerthuset, DRs kor og orkestre til en anden aktør.

Konsulenterne har vurderet konsekvenser ved tre modeller en samlet udskillelse. 
  • Model 1: Øget udlicitering i DR Koncerthuset
    • Det er vurderingen, at kun få funktioner, som ikke allerede er udliciteret, med fordel kan udliciteres. For disse har konsulentteamet beregnet et samlet besparelsespotentiale i størrelsesordenen ÷0,2 – 1,9 mio. kr. 
  • Model 2: Fuld udskillelse til Det Kongelige Teater
    • De økonomiske konsekvenser ved en udskillelse af DR Koncerthuset og DR's Kor & Orkestre til Det Kongelige Teater vil kunne opgøres til en samlet meromkostning i størrelsesordenen knap 30 mio. kr.
  • Model 3: Fuld udskillelse til eget statslig driftselskab.
    • De økonomiske konsekvenser ved en udskillelse af DR Koncerthuset og DR's Kor & Orkestre til et selvstændigt statsligt driftsselskab
      vil kunne opgøres til en samlet meromkostning i størrelsesordenen 40 mio. kr.

3. Kvalitetssikring af DRs “kortlægning af DRs aktiviteter og økonomi i 2016”.
  • DR har foretaget en tilfredsstillende kortlægning og fordeling af sin økonomi.  Det enkelte notat er således retvisende, hensigtsmæssig eller velbegrundet.

Kilde: KPMG og Struensee & Co.

Selv hvis Danmarks Radio lægger så stor en del af besparelserne som muligt på administrationen, vil man ifølge Maria Rørbye Rønn ”udover DR3, P3, DR Ultra og P7 Mix – skulle lukke eksempelvis P4, DR K og DR Ramasjang, inklusiv alt indhold på disse kanaler, for at nå en besparelse på 25 procent – et tal, der hyppigt har været nævnt i debatten.”

Det er Dansk Folkeparti, der ønsker at skære DR med 25 procent, mens regeringen under skatteforhandlingerne i december tilbød DF at skære 12,5 procent af medievirksomheden.

Udskillelse vil øge omkostninger
En af de nye analyser har set på konsekvenserne af at skære dramaafdelingen og Koncerthuset væk fra DR og lægge opgaverne ud til andre.

Konklusionen er, at det vil give ekstra omkostninger på 17-29 millioner kroner at udskille DR Drama.

Og at det vil koste ekstra 30-40 millioner kroner at skære DR Koncerthuset og dets aktiviteter væk fra DR og i stedet lægge det i Det Kongelige Teater eller i et statsligt selskab.

Kulturminister trækker i land
Kulturminister Mette Bock slår fast, at i hvert fald det sidste ikke bliver en del af regeringens plan.

”Jeg (vil, red.) benytte lejligheden til allerede nu at fastslå, at udskillelse af DR Koncerthus, aktiviteterne heri og ensemblerne ikke bliver en del af medieudspillet,” skrev ministeren på Facebook onsdag aften. 

Mette Bock har ellers tidligere luftet ideen om at fjerne DR's musikalske aktiviteter og lægge symfoniorkesteret ind under Det Kongelige Teater. Dermed kunne DR ”koncentrere sig om at producere medieindhold”, sagde hun til Jyllands-Posten i foråret.

Maria Rørbye Rønn hæfter sig ved en række pointer i analyserne. Blandt andet at DR kun vil spare 150 millioner kroner ved helt at stoppe med at købe udenlandsk indhold. Dermed vil det få ”markant betydning for dansk indhold”, hvis man ender med at spare hele 12,5 procent, for det svarer til omkring 460 millioner kroner.

Regeringen præsenterer ifølge Mette Bock sit udspil til nyt medieforlig i begyndelsen af februar, og derefter forventes forhandlinger med de øvrige partier at begynde.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Maria Rørbye Rønn

Generaldirektør, DR
cand.jur. (Københavns Uni. 1990)

Mette Bock

Sognepræst, Horsens Provsti, tv-vært, Dk4, fhv. kultur- og kirkeminister og MF (LA)
cand.phil. i filosofi (Odense Uni. 1982), cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1986)

0:000:00