Debat

S: Haarder er ministeren for mindre kultur

DEBAT: Bertel Haarders (V) kulturbesparelser og mantra om centralisering er ikke vejen frem, hvis vi skal have mere og bedre kultur for pengene, skriver Mogens Jensen (S).

Bertel Haarder får ikke mere kultur ved at skære 640 millioner kroner. Tværtimod, skriver Mogens Jensen (S).
Bertel Haarder får ikke mere kultur ved at skære 640 millioner kroner. Tværtimod, skriver Mogens Jensen (S). Foto: Liselotte Sabroe / Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Mogens Jensen (S)
Kulturordfører 

Kulturminister Bertel Haarder (V) har for nylig holdt sit Rødding-møde med udvalgte repræsentanter fra dansk kulturliv.

Jeg synes, det generelt er et godt initiativ med sådan et årligt møde, men kunne desværre ikke være til stede, da det foregik samtidig med mit partis sommergruppemøde.

Men på omtalerne af mødet kan man ikke overraskende forstå, at mødet kom til at blive præget af den kronik, som kulturministeren dagen forinden havde offentliggjort i Jyllands-Posten. Og det er ærgerligt, for det var i sandhed ikke en kronik med mange visioner. Den indgyder dybest set ikke nogen tro på kulturlivet og giver heller ikke svar på de store udfordringer, som dansk kultur står overfor.

Fakta
Deltag i debatten!
Send dit indlæg til andersen@altinget.dk

Besparelser giver ikke mere kultur
Kronikken og Rødding-mødet blev i stedet en opskrift på, hvordan kunst- og kulturlivet skal håndtere de nedskæringer på 640 millioner kroner, som Venstre, Dansk Folkeparti og de øvrige borgerlige partier gennemfører i de kommende år.

Og jeg tror, ingen vil være uenige i, at man skal søge at få mest mulig kultur for pengene, men jeg tror ikke, at nogen af Rødding-deltagerne eller andre tror på, at man får mere kultur ved at skære 640 millioner kroner. Tværtimod. Og det kan kulturministeren lige så godt være ærlig omkring, frem for at pakke tingene ind.

Vi hopper ikke med på ministerens mantra om større enheder og centralisering. Det giver mindre mangfoldighed og færre kulturtilbud. 

Mogens Jensen (S), Kulturordfører

Men på sin vis må det også være umådelig trist at være blevet ”ministeren for mindre kultur”. Særligt når Bertel Haarder ved sin tiltrædelse bedyrede, at han ville styrke danskernes adgang til kulturarven og ikke mindst sikre flere ressourcer til kultur i provinsen. Og det er det modsatte, der kommer til at ske.

Drop mantra om centralisering 
Det gennemgående i ministerens udmelding er da også, at nu skal der ske sammenlægninger og skabes større enheder på en række kulturområder. Altså øget centralisering. Det fremgår, at symfoniorkestre skal lægges sammen, at museerne skal finde sammen i færre enheder – eller samarbejde mere – og det står også klart, at ministeren ikke er tilfreds med, at der er mange små storbyteatre. Stort er godt og bedre, synes mantraet at være.

Men alle, der har oplevet konsekvenserne af Venstres kommunalreform fra 2007 ved godt, at det ikke er tilfældet. Det var faktisk her, Danmarks landdistrikter og forkants-Danmark blev udsat for det største svigt – og nu følges der op med kulturtilbuddene.

Socialdemokratiet er med på, at til trods for besparelser kan ting selvfølgelig gøres anderledes, og at der hele tiden skal udvikles. På museumsområdet er partierne i Folketinget allerede optaget af, hvordan der kan ske en mere nutidig fordeling af midlerne. Og vi vil også godt se på, om man kan gøre tingene anderledes på andre områder.

Men vi hopper ikke med på ministerens mantra om større enheder og centralisering. Det giver mindre mangfoldighed og færre kulturtilbud. Det er ikke det, danskerne eller dansk kulturliv har brug for.

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand, Socialdemokratiet fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion