S kalder kulturpenge på finanslov for uambitiøst – men vil ikke selv love flere penge

FINANSLOV: Regeringens 504 millioner kroner til kulturen er ”uambitiøst”, da omprioriteringsbidraget fortsætter, mener Mogens Jensen (S). Han kan dog stadig ikke afvise, at besparelserne vil fortsætte, selvom S vinder regeringsmagten.

Mogens Jensen (t.v.) til debat på Kulturmødet Mors. Han kalder regeringens kulturudspil i finanslovsforslaget for uambitiøst.
Mogens Jensen (t.v.) til debat på Kulturmødet Mors. Han kalder regeringens kulturudspil i finanslovsforslaget for uambitiøst.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Peter Pagh-Schlegel

Man kan tydeligt se, at vi nærmer os et folketingsvalg, lyder det fra Socialdemokratiets kulturordfører, Mogens Jensen, oven på regeringens finanslovsudspil, der landede torsdag kl. 11.

Når man lader øjnene skimme ned over udspillets nye midler til kulturinitiativer, kan man let få indtrykket af, at der er tale om en gavebod. 400 millioner kroner til kulturen over de næste fire år var allerede bebudet ugen forinden, men derudover indeholder finanslovsudspillet initiativer for yderligere 104 millioner kroner.

Men lægger man omvendt statens omprioriteringsbidrag fra 2015 til 2021 ind i regnestykket, er der stadig tale om en økonomisk nedprioritering af kulturområdet. Og derfor er det ifølge Mogens Jensen uambitiøst.

”Der er en lang række kulturinstitutioner, som står med et minus på kontoen, og som heller ikke bliver tilgodeset med de midler, man afsætter på næste års finanslov. Selv dem, der måtte få penge, kan ikke være sikre på, at de kan dække det tab fra besparelserne,” siger Mogens Jensen.

Fakta

Omprioriteringsbidraget, som siden 2015 har skåret to procent årligt med grønthøstermetoden på hele kulturområdet, har siden idéens fødsel været hele venstrefløjens yndlingsaversion.

Men i modsætning til de øvrige partier i rød blok har Socialdemokratiet ikke villet afvise, at besparelserne fortsætter, selvom de måtte vinde regeringsmagten efter folketingsvalget, der skal afholdes senest juni 2019. Kun på uddannelsesområdet har oppositionspartiet givet løfte om, at omprioriteringsbidraget bliver sløjfet.

Vi er nødt til at vide, hvilken økonomi vi får overdraget efter et valg, før vi kan tage stilling til, hvordan vi vil prioritere.

Mogens Jensen (S)
Kulturordfører

Og selvom regeringen angiveligt er kommet i valghumør, står Mogens Jensen fortsat fast på ikke at ville garantere et stop for de årlige besparelser på kulturen.

”Udgangspunktet for os er, at vi jo ikke lover til højre og venstre. Vi er nødt til at vide, hvilken økonomi vi får overdraget efter et valg, før vi kan tage stilling til, hvordan vi vil prioritere,” siger Mogens Jensen.

Hvorfor kalder du regeringens udspil for uambitiøst, når du ikke selv kan afvise at videreføre dens politik?

”Jeg synes, det ville klæde regeringen at rydde op efter sig selv, hvad angår de nedskæringer, man har udsat kulturen for de seneste fire år. Når jeg bruger ordet uambitiøs, handler det om, at der samlet set er tale om nedskæringer på kulturområdet. Og at de også planlægger at gøre det fremadrettet. Det synes jeg ikke er rimeligt i forhold til kunsten og kulturen.”

Men du afviser jo ikke, at der også samlet set kan være nedskæringer, hvis I får regeringsmagten?

”Men det ved vi jo ikke. Det er ikke os, der sidder med pengekassen på regeringsmagten. Vi ved ikke, hvordan kassen ser ud. Jeg kan ikke vide, hvis vi bliver betroet regeringsmagten, hvad vi sidder med, og hvordan vi kan prioritere. Men det siger sig selv, at jeg som kulturordfører mener, at kulturen også skal have en andel af kommende investeringer i vores velfærd,” siger Mogens Jensen.

Men så kan du vel heller ikke vide, om regeringens manglende stop for omprioriteringsbidraget er uambitiøst?

"Jo, det kan jeg sagtens. Det er jo ikke os, der har indført de her besparelser, som er gennemført de sidste tre år og fortsætter flere år frem. Og når de så tilfører penge til kultur, så kan jeg se, at det jo ikke dækker det hul, de selv har skabt. Det mener jeg er uambitiøst. Vi bliver spurgt på en masse områder, om vi vil tilbagerulle på det ene eller andet område. Det er vi naturligvis ikke i stand til at give svar på, før vi ved, hvilken økonomisk situation Lars Løkke efterlader," siger Mogens Jensen.

I har allerede lovet at sløjfe 2 procents-besparelserne på uddannelsesområdet. Hvorfor er det så ikke også muligt at gøre på kultur?

”Fordi vi har taget en aktiv beslutning om, at uanset hvordan økonomien ser ud, vil vi prioritere at sløjfe besparelserne på uddannelsesområdet.”

Er uddannelsesinstitutionerne vigtigere eller mere nødlidende end kulturinstitutionerne?

“Vi kan ikke prioritere alt på en gang. Og på en lang række områder, herunder kulturområdet, er vi nødt til at vente og se, hvilken økonomi vi har til rådighed, i tilfælde af at vi får overladt regeringsmagten.”

 

Få overblik over de nye midler til kulturinitiativer på regeringens finanslovsudspil her.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Mogens Jensen

MF (S), næstformand for Socialdemokratiet, fhv. minister for fødevarer, fiskeri og ligestilling og minister for nordisk samarbejde
Fagbevægelsens lederuddannelse (LO-Skolen 1999)

0:000:00