Debat

Danmarks seks største byer til kulturministeren: Inviter os med, når genstart af kulturlivet skal diskuteres

Inddrag vores viden, erfaringer og indgående kendskab til det lokale kulturelle kredsløb, lyder opfordringen fra de seks største byer i Danmark til kulturministeren og politikerne på Christiansborg.

Det er ikke den samme gamle virkelighed, kulturen åbner op til, og derfor er der brug for investeringer i nye formater, skriver rådmand Mads Duedahl. 
Det er ikke den samme gamle virkelighed, kulturen åbner op til, og derfor er der brug for investeringer i nye formater, skriver rådmand Mads Duedahl. Foto: Ida Marie Odgaard/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Det kommunale kulturliv har om nogen mærket konsekvenserne af coronaen, og de kommunale erfaringer er afgørende for at genstarte kulturlivet klogt og stærkt.

6-byerne vil derfor rigtigt gerne med inviteres med til bordet, når genstarten af kulturlivet skal diskuteres på Christiansborg og nationalt.

Afsendere
  • Franciska Rosenkilde (Å), København
  • Rabih Azad-Ahmad (B), Aarhus
  • Christoffer Lilleholt (V), Odense
  • Mads Duedahl (V), Aalborg
  • May-Britt Andrea Andersen (C), Esbjerg
  • Louise Høeg (V), Randers

Coronatiden er svær for kulturlivet i kommunerne. Meget svær. Det er en tid præget af lukkede døre eller halvtomme sale. Resultatet er manglende indtjening og udfordringer i forhold til at fastholde personale, publikum og frivillige.

Kultur binder os sammen. Særligt i krisetider er det i høj grad kulturen, vi vender os mod, fordi det giver os følelsen af fællesskab og af at høre til. 

Coronatiden har sat en tyk streg under kulturens værdi for danskerne. Vi mangler i dén grad de fælles oplevelser, som skaber glæde, liv og inspiration – og som er så vigtige for vores mentale helbred og trivsel. 

Innovative initiativer
6-byerne oplever, at mange kulturinstitutioner har brugt en svær tid til at gentænke egne tilbud for at finde nye måder at nå ud til publikum på.

Nye formater er skabt i en tid med restriktioner, men flere af dem er levedygtige og kan stå som nye varer på hylden efter coronaen. Andre formater har givet gode erfaringer, som der kan arbejdes videre med. Her er et par eksempler.

Mange kulturtilbud vil fremover blive en hybrid af digitale og fysiske tilbud. Det kan for eksempel være med til at øge lighed i kultur og at ophæve de geografiske afstande.

Mads Duedahl
Rådmand, Sundheds- og Kulturforvaltningen, Aalborg Kommune

Copenhagen Opera Festival gav 100 opera-øjeblikke på arbejdspladser, i baggårde og kolonihaveforeninger, på plejehjem, gader og mange andre steder. Formatet nåede over 6.000 tilskuere, hvoraf mange aldrig havde stiftet bekendtskab med opera før og aldrig så intimt.

Aalborg Teater viste digitalt teater, og på premiereaftenen så mindst 7.000 gæster hele forestillingen og mindst 13.000 live-streamede i løbet af aftenen.

SpisLit er et koncept udviklet af Odense bibliotekerne, hvor en forfatter interviewes i forbindelse med udgivelsen af en ny bog, og efterfølgende er der fællesspisning – alt sammen online.

Og Aarhus har høstet erfaringer med Det Rullende Børnekulturhus, som været rundt med musik, teater, naturvandringer og kreative workshops i lokalområder, som ikke ligger tæt på de etablerede kulturtilbud.

Andre eksempler er hjemmeundervisning sammen med Randers Kammerorkester eller Ribe Kunstmuseum, arkæologi på legepladsen, erindringsfællesskaber og opera til kaffe for plejehjemsbeboer.

De nye kulturformater mikser kulturinstitutionernes egne kvaliteter og kreativitet med nytænkning, skæve inputs og ofte også med teknologi.

Efterspørgsel på digitale tilbud
I coronatiden er de digitale tilbud typisk en erstatning for det fysiske fremmøde. Coronaen har sat turbo på publikums forventninger til, at vores kulturinstitutioner også giver adgang til digitale kulturtilbud.

Mange kulturtilbud vil fremover blive en hybrid af digitale og fysiske tilbud. Det kan for eksempel være med til at øge lighed i kultur og at ophæve de geografiske afstande.

Vi glæder os alle til igen at gå til livekoncerter, på kunstudstilling eller at tage på en historisk byvandring. De digitale tilbud bør stå som et naturligt supplement til det fysiske tilbud. For eksempel virtuelle møder, hvor en kurator fortæller mere om et særligt kunstværk eller om kunstnerne på udstillingen.

De nye digitale formater skal række ud mod både de digitale indfødte og de digitalt nyankomne. Samtidig med, at de skal understøtte det fysiske fremmøde

Mads Duedahl
Rådmand, Sundheds- og Kulturforvaltningen, Aalborg Kommune

De nye digitale formater skal række ud mod både de digitale indfødte og de digitalt nyankomne. Samtidig med, at de skal understøtte det fysiske fremmøde. Det kræver nytænkning af både forretningsmodeller og markedsføring.

Det er ikke kun kulturinstitutionerne, der skal genstartes. Vil coronaen for eksempel ændre publikums vaner og adfærd mere permanent? Har de frivillige stadig tid og lyst torsdag og lørdag til at sælge billetter på det lokale spillested? Og hvad med de lokale lyd- og lysfolk, er de stadig i branchen?

For 6-byerne handler post-corona ikke kun om genåbning og en tilbagevenden til det, vi kender. Post-corona handler om genstart af kulturen i en forandret virkelighed. Derfor er der brug for investeringer i kulturel udvikling, innovation og kreativitet og ikke kun i genopretning, gratistilbud og kompensation.

Genstart er den vigtigste kulturdagsorden i kommunerne, og vi kan ikke løfte den alene. 6-byerne sender derfor en klar opfordring til Kulturministeren og regeringen om at invitere kommunerne med omkring bordet og inddrage vores viden, erfaringer og indgående kendskab til det lokale kulturelle kredsløb.

Læs også

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00