Debat

SF København: Lad os fordoble kulturbudgettet

DEBAT: Kulturen er livsnæring for samfundet såvel som individet. Alligevel devalueres det gang på gang, selvom det koster så godt som ingenting at være lidt ambitiøse, skriver Maria Frej, SF's kulturordfører i København.

Det er en samfundsopgave at sørge for, at børn møder kunst og kultur i skolen, skriver Maria Frej (SF).
Det er en samfundsopgave at sørge for, at børn møder kunst og kultur i skolen, skriver Maria Frej (SF).
Emil Dyrby
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Maria Frej (SF)
Kulturordfører i København

Kort sagt: Kunst og kultur gør os til rigere, stærkere og klogere mennesker – det gør vores samfund stærkt, rigt og klogt.

Maria Frej (SF)
Kulturordfører, København

Jeg er ikke en meget garvet kulturpolitiker, men jeg har for længst indset, at man må starte fra nul, hver gang man vil noget med kultur, nemlig med at sætte ord på, hvorfor kunst og kultur overhovedet er vigtigt. Handler det om ældrepleje, skoler, trafik, miljø, beskæftigelse med mere er det ikke sådan (nogle klima- og miljøpolitikere vil nok modsige mig her), men med hensyn til kulturpolitik er det forfra hver gang.

Fakta

TEMA: KULTUREN SOM MÆRKESAG

Kommunerne overtager mere og mere drift af kulturinstitutioner fra staten, mens lokalpolitikere ofte bruger kulturen til at synliggøre kommunen. Alligevel spiller kulturpolitik en lille rolle under kommende kommunalvalg.

Altinget: kultur har givet ordet til en række lokalkandidater rundt om i landet, der på hver sin måde har kulturpolitik som sin mærkesag.

I København dør 1.700 mennesker årligt på grund af luftforurening. Hvor mange dør på grund af mangel på kunst og kultur? There you have it!

Området ligger da også nederst i hierarkierne. Det er lavest rangerende med hensyn til budgetter og prestige, og det er den uofficielle taberpost for ambitiøse politikere.

Kunst og kultur skal ikke devalueres
Men lad os gøre oprør mod, at man nødvendigvis er en 'softy' og en uambitiøs politiker, fordi man er bevidst om, at kunst og kultur er vigtigt for os som mennesker og samfund. Kunst og kultur er lige så vigtig livsnæring som frisk luft og sund kost. Punktum.

Vi er non-stop omgivet kommercielt af musik og litteratur og film og teater og billedkunst og så videre. Men det er en samfundsopgave at sørge for, at der i bombardementet også eksisterer kvalitet og mangfoldighed, hvis vi ikke skal drukne i junk.

Vigtigt for alle, især de yngre
Det er for eksempel en samfundsopgave at sørge for, at børn møder kunst og kultur i skolen. Gerne som en garantiordning, hvor man på hvert skoletrin har forløb, der sikrer, at børnene møder professionel udøvet musik, litteratur, film, teater og så videre, som åbner sanserne og som gør børnene bevidste om alt det, kunst og kultur har at byde på – for eksempel de gyldne øjeblikke, hvor verden et øjeblik står helt stille og man er ændret en lille smule indeni bagefter.

Tilsvarende er det en samfundsopgave at vi som borgere – ikke mindst børnene – har mulighed for selv at udfolde os kulturelt og kreativt, alene eller i diverse sammenhænge. Det er for længst bevist, hvor vigtigt og gavnligt det er for vores hjerner, sociale kompetencer og alt muligt andet, at vi udfolder os kreativt.

Kort sagt: Kunst og kultur gør os til rigere, stærkere og klogere mennesker – det gør vores samfund stærkt, rigt og klogt.

Vi skal sikre lige adgang
Det gør omvendt ondt, når der er for lidt af det. Det ved mennesker, der ikke har mulighed for at boltre sig i kunst og kultur. Det er derfor også en samfundsopgave at udjævne sociale slagsider og sikre lige muligheder for adgang til kulturens glæder.

Som kommunal SF-kulturpolitiker er opgaven efter min mening altså egentlig klar nok. Vi skal støtte de aktører, der leverer varen – sikre kvalitet og mangfoldighed. Vi skal facilitere ordninger, der skaber møderne mellem mennesker og kultur/kunst. Vi skal sikre rammer for egenudfoldelse. Og vi skal sikre lige adgang.

Vi bør kort sagt give mest mulig opbakning til spillesteder, teatre, kulturhuse, biblioteker, garantiordninger for kulturmøder i skolerne, foreningsliv, festivaler, ildsjæleprojekter og så videre, og så videre. Fuld skrue. Det er en samfundsopgave.

Kulturen fylder intet på budgetterne
Men derudover er det en opgave konstant tale kulturen op. Fra nul. For eksempel minde om proportionerne: At kunst og kultur fylder mikroskopisk på budgetterne – i statens budget cirka 1 procent. Jeg gentager, 1 procent. Kommunalt er der udsving, men alt andet lige: Selvom man sparede hele området væk, ville det svare til dråber i havet i de andre områders budgetter.

Så lad os stoppe al tale om at spare på kulturen. Hvorfor ikke omvendt være ambitiøs og sige: Hey, vi dobler op! Stadig vil kulturbudgettet være som en myg over for alle elefanterne, men set med kulturbriller vil det betyde, at vi vil kunne det dobbelte af, hvad vi kan i dag. Spændende tankeeksperiment! Brug lige et minut på at tænke tanken til ende.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00