SF: Udsatte børn og unge skal have et fritidspas

DEBAT: Det er omsonst at tro, at kulturen i Danmark kan konkurrere på markedsvilkår, og derfor skal vi nu for alvor til at prioritere den. Lad os starte med at give udsatte børn og unge et fritidspas, skriver Charlotte Broman Mølbæk (SF).

Af Charlotte Broman Mølbæk (SF)
Kulturordfører

Endelig har vi vinket farvel til omprioriteringsbidraget på kulturen.

Det er et kærkomment signal, at vi nu går fra at omprioritere kulturen til igen at prioritere den. For omprioriteringen har i den grad sat en stopper for at satse og udvikle på det, som giver os alle en fælles reference for, hvad det vil sige at være dansk.

Det vil være omsonst at tro, at kulturen i vores lille, fantastiske land kan konkurrere på markedsvilkår. 

Derfor skal vi stoppe med at omprioritere den og starte med at prioritere den.

Kulturen er ikke kun finkulturelle holbergske teaterstykker. Det kan lige såvel være Graceland i Randers, der hylder en af alle tiders største musikere Elvis Presley. Det kan lige såvel være, at vi sikrer, at betingelserne for at gro sit talent er til stede ude i kommunerne. 

At vi sidestiller Holberg med lerkrukketeknik og åkandemaling i billedkunstskolen, eller at vi værdsætter en flot fodfinte i håndboldhallen og sørger for, at børnene kan blive dygtigere til at udfolde deres talenter.

En ny retning for kulturen 
Med afskaffelsen af omprioriteringsbidraget markerer det også en ny retning for kulturen. Nu er det tid til at begynde at investere i den.

I SF mener vi, at vi passende kan starte med et fritidspas til udsatte børn og unge. 

Når vi giver børnene mulighed for at udfolde talentet, giver det venskaber på tværs af sociale skel. For nogle er det en vej til at blive integreret i det danske samfund. For andre er det vejen til at få opfyldt en drøm om at blive professionel idrætsudøver, musiker eller noget helt tredje. 

Derfor er det så vigtigt, at alle børn har lige muligheder for at blive en del af fællesskabet, for det er en hjørnesten i det sociale netværk, der skal gribe og støtte dem senere i livet.

Som tidligere socialudvalgsformand i Randers Kommune har jeg selv set de positive effekter af ordningen i de udvalgte boligområder, hvor vi lavede forsøg med det. Andre kommuner har heldigvis også fået øjnene op for det gode ved et fripas.

Mit nytårsforsæt er derfor, at vi skal sikre lige adgang til vores kulturtilbud. Hvem ved, måske ligger den næste Nadia Nadim eller Yahya Hassan og bare venter på de rette rammer?

Forrige artikel Fitness-organisation: Staten uddeler idrætsmidlerne efter uddateret model Fitness-organisation: Staten uddeler idrætsmidlerne efter uddateret model Næste artikel Skuespillere: Vi spises af med småpenge gennem blankmedieordningen Skuespillere: Vi spises af med småpenge gennem blankmedieordningen
Joy Mogensen drømmer om flere musicals på Det Kongelige Teater

Joy Mogensen drømmer om flere musicals på Det Kongelige Teater

SÆTTEMØDE: Torsdag begynder forhandlingerne om en ny flerårig rammeaftale for Det Kongelige Teater. Kulturministeren vil ikke svare på, om teatret får flere penge. Men regeringen vil gerne skabe "et solidt grundlag" for teatret, lyder det.