Sidste chance for frit tv på Borgen

KLUMME: "Folketinget ser ud til skridt for skridt at blive mere reguleret og lukket af," noterer chefredaktør Rasmus Nielsen før en stor konference om parlamentarismens fremtid. Bertel Haarder (V) vil indskrænke tv's adgang.

Rasmus Nielsen

TILLIDEN BLANDT BORGERNE til politikere er som bekendt på lavpunktet, og det samme er troværdigheden – for såvel politikere som journalister.

Det fører bl.a. sælsomme, overraskende valgresultater med sig. Skal noget gøres?

Folketingets formand har indbudt til en konference i Helsinge senere på måneden om parlamentarismens overlevelse.

Christiansborgs nestor Bertel Haarder (V) varmer op med en kronik i Mandag Morgen, som uddybes i et veloplagt tv-interview på Altinget. Han skriver bl.a.:

"Det må være slut med, at blodtørstige fotografer og kamerafolk kan jagte medlemmerne rundt på Christiansborgs gange."

Og så kommer forslaget, han vil søge opbakning til, når Præsidiet og udvalgte talere mødes i Nordsjælland:

"Jeg foreslår, at kameraer kun må bruges i den store, brede Vandrehal, der strækker sig på 1. salen fra Folketinget til Landstingssalen. Den er stor og meget velegnet med masser af steder, hvor man kan stå eller sidde til interview. Der kan det foregå i behagelige rammer, hvis man vel at mærke har en aftale om det."

Det vil være en betydelig indskrænkning af den frie, liberale adgang til at færdes frit i folkestyrets hus. Hvis Haarders forslag vinder opbakning hos Folketingets formand, hvilket sagtens kan tænkes, bliver der ballade med pressens repræsentanter.

Christiansborg har som fælles arbejdsplads for politikere, journalister og ansatte i årtier haft tradition for uskrevne regler. Man lod eksempelvis alkolholen og affærerne ufortalte. Det skulle de ikke vide noget om i Jylland.

I 90'ERNE FILMEDE jeg selv Folketinget tyndt for TV 2-regionerne. Og det gjaldt hele tiden om at finde nye billeder, som var bedre. Et trick var at udnytte, at der som regel er to døre ind til udvalgsværelserne med et mellemrum – lige stort nok til en fotograf, som drog fordel af, at den inderste dør har glas. Så vi lod ham gå med ind bag borgmestre, vindmøllefolk og motorvejsentusiaster, og hvem der ellers fik foretræde.

Det gav et flot billede af folkevalgte, der rejste sig for de lokale repræsentanter. Overtrådte vi en uskreven regel? Ja. Slukkede vi kameraet, når mødet gik i gang? Ja. Tjente billederne folkestyret? Ja. Det viste seerne, hvordan deres lokale repræsentanter mødte det nationale niveau.

Og hvor havde vi metervis af bånd, hvor Søvndal, Løkke og de andre smøgede den af, før interviewet begyndte. Men det blev da aldrig sendt. Alle har brug for et frirum. Lærerværelset. Rygerummet. Omklædningsrummet. Bag scenen. Bertel Haarder fortæller, hvordan han på Christiansborgs gange pænt affærdiger en fotograf med beskeden om, at han sender en pressemeddelelse ud om en halv time. Seancen bliver dog sendt, hvor offentligheden får det indtryk, at han flygter fra ansvaret. Tv giver et indtryk, som der ikke er dækning for. Det er dårlig billedetik. Isoleret kan man godt forstå, at Bertel er harm. 

AFSTANDEN MELLEM POLITIKERE og medier er ganske enkelt opstået, som der de senere år er kommet flere og flere mere uprøvede fotografer til. De stillede sig i møbler med sko og tungt grej. Og det førte igen til, at Præsidiet mere eller mindre tvang Folketingets Presseloge til at opfordre medierne til at undgå "paparazzi-lignende" optagelser på Christiansborg. En formulering indlysende åben for en liberal såvel som konservativ fortolkning.

Det vil være meget mere vidtgående, hvis der kun må laves tv-interviews i Vandrehallen.

Men når erfarne Bertel Haarder foreslår det, skal det tages alvorligt. Han har jo åbenlyst mistet tålmodigheden og vil ikke mere.

Er det bare tv-teknik? Nej, det er meget mere. Det er spørgsmålet om retten til folkestyrets hus. Skal de 99 % af huset lukkes af for offentlighedens øje og gøres lukkede til brug kun for politikerne og Folketingets ansatte?

At spørgsmålet er rejst, og fronterne er trukket så hårdt op, er et udtryk for, at mange traditioner og uskrevne regler rives op med rode, netop fordi skik og sæder så afgørende rykkes i disse år, hvilket igen ser ud til at svække tilliden til politikerne og journalisterne.

Parterne er inde i en ond spiral. Der er brug for at tale sig tilbage til hinanden. Tale sig til rette. Så de uskrevne regler igen skal styre lovgivningens hus som arbejdsplads. Men jeg tvivler på, det sker. Folketinget ser ud til skridt for skridt at blive mere reguleret og lukket af. Som det kendes fra eksempelvis den svenske riksdag, hvor en hel fløj er helt lukket af for medierne. 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00