Debat

Skuespiller Anette Støvelbæk: Kære Joy, få nu gang i forhandlingerne om blankmedieordningen

DEBAT: Det betyder ufatteligt meget, at de ordninger, der sikrer kunstnerne betaling, følger udviklingen og gældende lov. Kompensationsordningen har været forlænget i årtier, og der er behov for anstændige tal, der er baseret på fakta, skriver skuespiller Anette Støvelbæk.

Der er behov for anstændige tal på bordet, når rammen for en mulig kompensation til en moderniseret blankmedieordning skal sættes, skriver skuespiller Anette Støvelbæk.
Der er behov for anstændige tal på bordet, når rammen for en mulig kompensation til en moderniseret blankmedieordning skal sættes, skriver skuespiller Anette Støvelbæk.Foto: Emil Helms/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

I mere end ti år har vi som kunstnere måtte vente på, at politikerne får lavet en ny blankmedieordning, der har de medier med, som privatkopieringen foregår på i dag. Nu har vi brug for, at I handler.

Gang på gang har jeg læst om, at der skal laves nye undersøgelser eller findes anden dokumentation for, at alle danskere bruger deres iPhone, iPad, harddisk, eller hvad det nu hedder alt sammen til at kopiere masser af musik, film og tv-udsendelser, som de så ellers kan se, når det passer dem.

Det har været lovligt i snart 30 år at lave kopier til privat brug, og det har vi som kunstnere og producenter – os, der ejer alle værkerne – været indforstået med, hvis bare vi fik en passende kompensation for det.

Det fik vi også engang. Men da ordningen kun er baseret på devices som usb-stik, VHS og DVD, som næppe findes i mange hjem mere, er kompensationen ikke længere dækkende.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Næsten ethvert barn og voksen har i dag en computer, iPhone eller andet, som de ser film og lytter til musik på.

Det er desværre bare ikke teknik, der er omfattet af den nuværende ordning, og derfor har vi i nu mange år måtte se, at vores kompensation for privatkopiering er blevet mindre og mindre. 

De vederlag, vi får som kunstnere, er en vigtig del af vores samlede indtægter, og de er med til at sikre os det fundament, der er nødvendigt for at kunne leve som skuespiller. De vederlag kommer fra blandt andet privatkopiering, og sammen med andre vederlag udgør de omkring 25 procent af vores samlede indtægter.

Anette Støvelbæk
Skuespiller

Uanstændig ramme på 44 millioner kroner
Flere ministre har taget sagen op, uden at der er kommet ny lovgivning ud af det.

Nu har vores kulturminister, Joy Mogensen (S), så været ude og sige, at man skylder os rettighedshavere, at man kommer i mål med en løsning, som afspejler nutidens medieforbrug. Tak for det! Men nu skal der handling bag ordene.

Og jeg håber ikke, at den helt uanstændige ramme på 44 millioner kroner, som den tidligere kulturminister Mette Bock (LA) lagde ud med, får gang på jord. For det er et beløb, der er så himmelråbende langt fra, hvad en rimelig kompensation for den faktiske privatkopiering bør give.

Jeg – og alle andre kunstnere – er ikke grådige. Men når man har givet alle danskere et fripas til frit at kopiere alt, skal vi selvfølgelig have en fair betaling for det. Ligesom en forfatter får bibliotekspenge, når vi låner en bog – helt gratis – på biblioteket.

De vederlag, vi får som kunstnere, er en vigtig del af vores samlede indtægter, og de er med til at sikre os det fundament, der er nødvendigt for at kunne leve som skuespiller. De vederlag kommer fra blandt andet privatkopiering, og sammen med andre vederlag udgør de omkring 25 procent af vores samlede indtægter.

Få det nu løst
Derfor betyder det rigtig meget for os og andre kunstnere, at de ordninger, der sikrer os betalingen, følger udviklingen og gældende lov.

I Danmark er lovgivningen forældet og helt ude af trit med, hvor meget der bliver kopieret. Det kan vi ikke hverken leve med eller af! Og det kan kun løses ved politisk handling.

Dokumentationen er til stede, omfanget er kendt – og i det meste af EU har man kunnet finde ud af at indrette lovgivningen efter det. Lad os nu få det på plads - også her i Danmark.

Kære Joy og kære folketingspolitikere, som skal beslutte en ny ordning, få nu gang i konkrete forhandlinger.

Få nogle anstændige tal på bordet, der er baseret på fakta, og som er i tråd med lande, vi normalt sammenligner os med.

Det er ikke 44 millioner kroner – og det er næppe heller den milliard, som undersøgelser har opgjort værdien af kopieringen til.

Men vi skal ikke under tre cifre i ordningen. Det vil ikke være fair. Få det nu løst!

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00