Suzanne Moll: Nyheder bør være topprioritet hos DR

DEBAT: Nyheder er juvelen i public service. Derfor er det en historisk fejltagelse, at TV 2, NEWS og Radio24syv hver især har overhalet DR på breaking news og 24 timers nyhedsformidling, skriver Suzanne Moll.

Af Suzanne Moll
Fhv. chefredaktør

For tredje gang skal Danmarks Radio have nyhedsdirektør. Et stort job i en endnu større organisation, der i mange år har kæmpet med at definere sin position som nyhedsmedie.

Meget er sket på mediefronten, siden Lisbeth Knudsen som den første nyhedsdirektør lavede en omdiskuteret, men ikke desto mindre nødvendig sammenlægning af radio- og tv-nyhederne for derved at skaffe ressourcer til DR’s første nyhedssite på nettet.

Og endnu mere er sket på nyhedsfronten i Ulrik Haagerups tid, måske mere uden om Danmarks Radios nyhedsafdeling end inde i ”nyhedstigeren”.

Forandringer uden gennemslagskraft
Udefra set er det svært at få øje på de store forandringer – jovist, grafikken er blevet utrolig lækker på TV-Avisen med søjler og huse, der vokser op sideløbende med studieværtens spadseretur.

DR2 har forsøgt sig med nogle nyhedsflader uden den store gennemslagskraft. Deadline er stadig for de meget kloge. Man udkommer på alverdens platforme med nyheder af større eller mindre lødighed. Men den mest fundamentale diskussion udebliver, og toget er ved at være kørt.

Sidst i breaking news
For det er intet mindre end en historisk fejltagelse, at Danmarks Radio ikke lykkedes med at få ejerskab til breaking news og 24 timers nyhedsformidling. Med den gigantiske statsstøtte burde det have været et klart strategisk valg for mange år siden.

I slut halvfemserne/start nullerne kunne DR have brugt sin dominans på nyhedsformidling til at lave et fremtidssikret beredskab for breaking news. Men muligheden druknede i interne diskussioner på direktionsgangen.

LÆS OGSÅ: TV 2 overgår DR1 på antal nyhedstimer

Som bruger af DR står man tilbage med en usikkerhed, hvor man aldrig helt ved hvilken kanal, det være sig radio eller tv, der evt. dækker et terrorangreb, et valg eller en anden væsentlig begivenhed. Senest ved første runde af det franske præsidentvalg. Starten gik på DR2 for så pludselig at skifte til DR1. Det er utidssvarende.

DR burde være stedet at blive opdateret
Det handler om, hvad vi forventer af public service og ikke om tilfældige brugertal. Men det er efter alle disse år stadig en slingrekurs på DRTV med breaking news efter et kryptisk tilfældighedsprincip.

På radio eksisterer nyhedsformidling kun i stramme tidsrammer og koncepter. Danmarks Radio burde hævet over enhver diskussion være det sted, man går hen, når der sker noget stort i nyhedsstrømmen.

Og måske er det for sent. TV 2, News og Radio24syv har for længst overhalet med rigtig god betjening. Det tabte terræn kan kun vindes tilbage, hvis DR tager radikale valg og satser på den dyre nyhedsformidling, givetvis en smertefuld prioritering.

Til den kommende nyhedsdirektør
Meget afhænger af den nyhedsdirektør, der er på vej ind i huset. Men det burde ikke være umuligt med de store summer, der trods alt er til rådighed, at satse mere strategisk på at være til rådighed med oplysning for licensbetalerne, når der sker noget.

Vælg én tv kanal og én radiokanal, og lad hverken Barnaby eller Bonderøven rykke ved den prioritering. I annoncen står, at direktøren skal ”fortsætte og udvikle den strategisk retning for DR's flowmedier og digitale omstilling, der er fastsat i strategien”.

Det vigtigste for den nye direktør vil være at overbevise direktion og bestyrelse om nødvendigheden af nyheder som juvelen i public service. Hverken mere eller mindre.

Forrige artikel Ebbe Dal: Klar definition af public service er afgørende Ebbe Dal: Klar definition af public service er afgørende Næste artikel Mette Bock: Lolland-Falster skal ikke snydes for symfonisk musik Mette Bock: Lolland-Falster skal ikke snydes for symfonisk musik