Svenske politikere positive overfor at indskrænke pressefrihed

RUNDSPØRGE: Flere svenske kommunalpolitikere er positive over for forslag, som vil betyde, at presse- og ytringsfriheden indskrænkes. ”Dybt foruroligende,” lyder det fra medie-brancheorganisation.

Resultaterne af rundspørgen præsenteres på det svenske folkemøde, Almedalsveckan. 
Resultaterne af rundspørgen præsenteres på det svenske folkemøde, Almedalsveckan. Foto: Henrik Montgomery/TT
Cecilie Gormsen

Flere svenske kommunalpolitikere er positive over for forslag, der vil indskrænke trykke- og ytringsfriheden.

Det viser en rundspørge om svenske kommunalpolitikeres indstilling til trykke- og ytringsfriheden, som TNS Sifo har lavet for de svenske mediehuses brancheorganisation, TU.

De adspurgte svenske kommunalpolitikere har blandt andet skullet tage stilling til, om politiet skal kunne lække indhold af forundersøgelser til medierne. Og 82 procent af lokalpolitikerne synes, at det er et godt forslag, at politiet ikke skal kunne lække sådanne ting.

”Det er dybt foruroligende, at godt otte ud af ti kommunalpolitikere i landet anser, politibetjente – til forskel fra alle andre medborgere i samfundet - ikke skal have meddelelsesfrihed og dermed ikke kunne berette om indholdet i indledende undersøgelser. Det har politibetjentene med visse undtagelser ret til ifølge grundloven,” siger Jeanette Gustafsdotter, der er administrerende direktør for TU.

Rundspørgen viser blandt andet også, at 74 procent af de adspurgte lokalpolitikere ser positivt på et forslag om, at det ikke skal være tilladt at publicere navn og billede på folk, som er mistænkt for en forbrydelse, inden der er faldet dom. 70 procent synes også, at det er en god ide at forbyde sexistiske reklamer.

Undersøgelsen præsenteres onsdag eftermiddag på det svenske folkemøde i Almedalen.

Dokumentation

Om rundspørgen
Rundspørgen er foretaget af TNS Sifo for de svenske mediehuses brancheorganisation, TU.

Dataindsamlingsmetode: Webinterview
Målgruppe: Borgmestre og kommunalbestyrelsesmedlemmer
Antal interview: I alt 237 styk (Heriblandt 93 fra alliancen og 127 fra de rødgrønne)
Indsamlingsperiode: 16. maj til 10. juni 2016

De adspurgte har skullet tage stilling til ti påstande, som har det tilfælles, at de indebærer en begrænsning af trykke- og ytringsfriheden. De adspurgte har kunnet vælge mellem svarmulighederne "rigtig god", "ganske god", "ganske dårlig", "meget dårlig" og "usikker/ved ikke".


Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00