Debat

Tv- og filmbranchen i fælles nødråb: I den nye medieaftale skal streamingtjenesterne forpligtes til at støtte danske film og serier

De internationale streamingtjenester har forandret økosystemet for den danske tv- og filmbranche. Derfor opfordrer en række aktører fra branchen i dette indlæg til, at en ny medieaftale får opbakning fra et bredt flertal i Folketinget og forpligter tjenesterne til at støtte danske film- og tv-serier, blandt andet med minimum 100 millioner kroner til film og dokumentarer til børn og unge. 

Hvis Danmark i fremtiden skal kunne producere Oscar-nominerede film, dokumentarer og tv-serier, så kræver det, at internationale streamingtjenester yder et obligatorisk bidrag til den danske scene, skriver en række aktører fra den danske tv- og filmbranche. 
Hvis Danmark i fremtiden skal kunne producere Oscar-nominerede film, dokumentarer og tv-serier, så kræver det, at internationale streamingtjenester yder et obligatorisk bidrag til den danske scene, skriver en række aktører fra den danske tv- og filmbranche. Foto: Pool/Reuters/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Danskerne – og hele verden - har de seneste godt ti år haft glæde af masser af gode spillefilm, dokumentarer og tv-serier. Selv som et lillebitte land har Danmark næsten hvert år været nomineret til en Oscar – også i år - og vundet den flere gange. Senest i 2021 med Druk.  

Samtidig kom streamingtjenesterne og forandrede hele måden, vi så tv og film på. Slut med at leje en dvd i Blockbuster eller vente på årets tv-serie søndag aften.

Afsendere:

Benjamin Boe Rasmussen, Dansk Skuespillerforbund

Nikolaj Scherfig, Danske Dramatikere

Rasmus Kloster Bro, Danske Filminstruktører

Jan Weincke, Danske Film Fotografer

Martin Wehding, Dansk Filmklipperselskab,

Carsten Burke Kristensen, Danske Scenografer

Michael Valentin, Danske Biografer

Tine Johansen, Dansk Journalistforbund

Forpersonerne, Film- og Tv-Arbejderforeningen

Jørgen Ramskov, Producentforeningen  

Streamingtjenester som Netflix, Viaplay, TV 2 Play og flere andre har med deres investeringer medvirket til, at danskerne nu har adgang til et endnu større udvalg af originale danske tv-serier. Samtidig har tjenesterne skabt vækst og beskæftigelse i branchen. 

Men streamingtjenesterne har ikke kun givet os masser af godt indhold til vores skærme, de har også forandret økosystemet herhjemme og gjort det svært at finansiere danske film og tv-programmer. 

Derfor har vi brug for en medieaftale, der på en og samme tid forpligter tjenesterne til et obligatorisk bidrag til dansk filmstøtte og skaber et incitament, så tjenesterne fortsat ser Danmark som et attraktivt sted at investere i den globale konkurrence. 

Vores tv-vaner er ændret radikalt

Konkurrencen fra internationale streamingtjenester har ændret danskernes tv-vaner radikalt. Vi ser mindre flow-tv og skærer ned på vores traditionelle tv-pakker eller dropper dem helt.

Streamingtjenesterne erobrer store markedsandele, abonnementsindtægter flytter fra tv-kanaler, tv-distributører og danske streamingtjenester, og de internationale tjenester trækker penge ud af Danmark.

Streamingtjenesterne erobrer store markedsandele, abonnementsindtægter flytter fra tv-kanaler, tv-distributører og danske streamingtjenester.

Aktører fra den danske tv- og filmbranche

Allerede tilbage i 2017 konkluderede et ekspertudvalg nedsat af Folketinget, at udviklingen ville betyde markant færre penge fra de kilder, der traditionelt har finansieret en stor del af de danske programmer. Medmindre altså at streamingtjenesterne får en pligt til at støtte og investere i dansk film og tv. 

Et konkret eksempel på finansieringsproblemerne er, at vi nu har mulighed for at se færre danske film i biograferne. I dag bliver der produceret godt 20 spillefilm årligt mod tidligere 30 spillefilm, og det er vanskeligere at finansiere dem. 

Det er uheldigt, for vi elsker at se danske film og tv-programmer med indhold, der fortæller om vores fortid og nutid, om dét der glæder, underholder, engagerer og gør os klogere. Og vi danskere har været forkælet med et stort udvalg i høj kvalitet, fordi partierne i Folketinget gennem årene har sikret den nødvendige finansiering. Det skal vi værne om. 

En ny medieaftale skal støttes af et bredt flertal

Derfor har en samlet dansk filmbranche arbejdet for at sikre de nødvendige midler - særligt til danske spillefilm og dokumentarfilm. Det var baggrunden for, at medieaftalen i foråret – på linje med 12 andre lande i Europa og flere på vej – indførte et kulturbidrag, så streamingtjenesterne forpligtes til at bidrage til dansk kvalitetsindhold.

Derfor opfordrer vi til, at en ny medieaftale får opbakning fra et bredt flertal i Folketinget, så der skabes langsigtede rammer for tjenesternes bidrag til den fremtidige filmstøtte.

Aktører fra den danske tv- og filmbranche

Men desværre var medieaftalen ikke støttet af et bredt flertal, og siden har en sand lavine af uheldige omstændigheder som blandt andet et produktionsstop på grund af en rettighedskonflikt, politisk usikkerhed om kulturbidraget, stigende renter og inflation ramt branchen hårdt. 

Resultatet er et drastisk fald på cirka 40 procent i tjenesternes investering i nyt dansk indhold i 2023. Det betyder færre film og tv-serier til danskerne og svarer til et samlet omsætningstab på mere end 360 millioner kroner, som udmønter sig i et 1:1 tab af arbejdspladser og omsætning i den danske filmbranche. 

Derfor opfordrer vi til, at en ny medieaftale får opbakning fra et bredt flertal i Folketinget, så der skabes langsigtede rammer for tjenesternes bidrag til den fremtidige filmstøtte og samtidig findes den nødvendige balance, så streamingtjenesterne fortsat har et incitament til at investere i nyt dansk indhold.  

Filmstøtte sikrer, at talenter får deres chance 

Vi ser ingen modsætning mellem streamingtjenesternes bidrag til en fortsat stærk kulturpolitisk filmstøtte og deres investeringer i dansk indhold. 

Filmstøtten er afgørende for den store internationale succes og anerkendelse, som danske spille- og dokumentarfilm nyder.

Aktører fra den danske tv- og filmbranche

Filmstøtten fra Det Danske Filminstitut (DFI) har helt afgørende betydning for, at danske film og tv-serier er så eftertragtede, som tilfældet er. Filmstøtten er med til at sikre, at nye talenter får deres første chance – og senere bliver hentet til streamingtjenesterne.

Samtidig betyder tjenesternes investeringer, at de samme talenter hurtigt får erfaringer med at skrive, producere og instruere gode historier på solide budgetter.  

Filmstøtten er afgørende for den store internationale succes og anerkendelse, som danske spille- og dokumentarfilm nyder – og filmstøtten er ligeledes med til at sikre et ordentligt udbud af indhold til børn og unge på dansk – noget, der traditionelt ikke har haft streamingtjenesternes interesse. 

Spillefilm som "Du som er i himlen", "Krysantemum" og "Den store stilhed" var næppe produceret uden støtte fra DFI, og de film er på hver deres måde med til at sikre fortsat kreative udvikling herhjemme. 

Det samme gælder den Oscar-nominerede dokumentarfilm "Et hus af splinter" samt børnefilm som "Robotbror" – for blot at nævne et par stykker blandt mange.  

Kombinationen af streamingtjenesternes investeringer og filmstøtten gør, at vi har serier af høj kvalitet, stærk talentudvikling, og at vi også får fortalt de helt lokale historier.  

I en globaliseret verden skal vi fortælle vores egne historier

Hvis vi også skal sikre det i fremtiden, kræver det, at politikerne nu enes om en model, der kombinerer et obligatorisk bidrag med et incitament til at investere i nyt dansk indhold.

Målsætningen er, at tjenesterne bidrager med minimum 100 millioner kroner til film, dokumentar og indhold til børn og unge.

Aktører fra den danske tv- og filmbranche

Målsætningen er, at tjenesterne bidrager med minimum 100 millioner kroner til film, dokumentar og indhold til børn og unge, samtidig med at midler tildeles til Public Service-puljen, blandt andet til de helt særlige tv-serier, som ikke kan finansieres kommercielt af streamingtjenester eller tv-stationer - eksempelvis særlige historiske dramaer.

Målsætningen er samtidig, at tjenesterne fastholder et højt investeringsniveau på nye danske serier og film.  

Heldigvis har vi i Danmark en lang tradition for, at partierne i Folketinget samarbejder om at sikre en stærk finansiering af dansk indhold.

I en globaliseret verden er vi nødt til at sikre at vi får fortalt vores egne historier – ikke mindst af kulturpolitiske grunde.  

Læs også
 

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Benjamin Boe Rasmussen

Formand, Dansk Skuespillerforbund, skuespiller
skuespiller (Skuespillerskolen Odense, 1996)

Nikolaj Scherfig

Formand, Danske Dramatikere, manuskriptforfatter
manuskiptforfatter (Filmskolens manuskriptlinje)

Jan Weincke

Formand, Dansk Filmfotograf Forbund
reklamefotograf

0:000:00