Tv-producent til Danske Medier: Drop visionsløse DR-angreb

DEBAT: Organisationer som Danske Medier bør droppe de visionsløse angreb på DR og i stedet fokusere på, hvordan vi gør den danske tv-industri endnu stærkere, skriver Thomas Heurlin, stifter og ejer af produktionsselskabet Impact Tv.

Af Thomas Heurlin
Stifter og ejer af produktionsselskabet Impact TV

Det store problem i debatten om medieforlig og public service-forpligtelser er den manglende evne til at se den kreative danske tv-produktion som den bragende internationale succes, den er.

I stedet for at udfolde visioner for, hvordan den succesfulde danske tv-industri kan blive endnu stærkere, trækker organisationer som Danske Medier debatten i retning af udsigtsløse og visionløse angreb på DR.

Dansk dramaserie-succes
De gamle Danske Medier vil stække DR med alle typer forhindringer for at befolkningen kan nyde den service, de selv betaler for. Men hvis vi i stedet for at se i retning af de gamle Danske Mediers jamren løfter blikket og ser, hvor der rent faktisk er succes på medieområdet, så er de danske tv-serier ikke til at komme udenom.

Over snart sagt hele verden ser et stadigt større internationalt publikum dansksprogede tv-serier som "Broen", "Forbrydelsen" og "Borgen".  "Nordic Noir" er for alvor rykket ind hos det internationale publikum. Vi er midt i en stormende kultureksport-succes i en udstrækning, vi ikke tidligere har set. Danske instruktører, manuskriptforfattere og skuespillere er efterspurgt som aldrig før. Og selvom Hollywood lokker – er det nu i Danmark, det sker!

Der er aldrig blevet produceret så mange danske dramaserier som nu. Og en stor del af udgifterne finansieres fra udlandet. Der er mange, der gerne vil betale for at se danske kvalitetsserier. Også selvom de er på dansk.

Det betyder flere arbejdspladser, øget eksport og bedre tv for de danske tv-seere. Men ikke nok med det, det betyder også en eksport af danske værdier – og en øget opmærksomhed omkring Danmark, som også kan gavne turistindustrien.

Public service som eksportgenerator 
Dramaserie-succesen er ikke kommet af sig selv. Den skyldes årtiers investering i dansk drama. Både film- og medieforlig har i samme årrække specificeret og håndhævet forpligtelsen til at producere dansk drama. Vi har oplevet, hvordan DR som spydspids har været med til at skabe et marked, som også TV 2, de private producenter og de kommercielle tv-stationer nu nyder godt af.

Kunne man forestille sig, at vi byggede videre på den succes og udvidede til genrer som dokumentarserier, livsstil, børne- og fakta-tv?  At tv-producenterne, DR, TV 2, instruktører, journalister, tv-arbejdere arbejder sammen om en ambitiøs vision for public service

Det ville i så fald kræve, at vi betragter public service som en generator for vækst – og kultureksport. Og ikke som gamle Danske Medier som en redning for deres synkende skude.

Forrige artikel LA: Tænk public service helt forfra LA: Tænk public service helt forfra Næste artikel Billedkunstnere: Har du glemt os, Bertel? Billedkunstnere: Har du glemt os, Bertel?
 • Anmeld

  Ebbe Dal

  Skud i blinde

  Thomas Heurlin skyder på Danske Medier uden at have ulejliget sig med at læse foreningens udtalelser. De har nemlig aldrig omfattet nedskæring på dramaområdet, som vi til enhver tid har anerkendt, ligesom vi har argmenteret for større udlægning af produktion til foretagender som Thomas Heurlins. Danske Mediers ønske i relation til DR går ud på at få dr.dk's nyhedsindsats på nettet reduceret, så den ikke byder de private medier hård konkurrence; og det medfører mulighed for at reducere licensen til gavn for seere og lyttere.

 • Anmeld

  Thomas Heurlin

  Konkurrence med DR sikrer højere kvalitet

  Papiravisen har det svært - og vi skal sikre at den gode journalistik bevares. DR laver ikke papiravis, men papiraviserne laver pludselig tv - og radio. Det er fint nok, men hold op med at begrænse DR. Det er sundt for kommercielle at konkurrere med public service medier. Det viser erfaringen på tv-området. er Staten er en fantastisk medspiller. DR og TV2 vælges på flow af næsten 70% af danskerne. Vi har noget af det bedste fjernsyn i verden. Jeg synes at Danske Medier skal revurdere deres navn. De repræsenterer ikke det største medie, nemlig tv. Gamle Danske Medier skal respekterer den succes som tv-branchen har skabt sammen med DR i stedet for at spænde ben for den. Når det er sagt gælder det om at have en samlet vision for hvordan vi har det bedst mulige offentlige private samarbejde i public service branchen. Men please se muligheder - istedet for at forsøge at begrænse og blokere. Det hjælper ingen. Se bare i Tyskland, hvor public service stationerne er blevet begrænset på nettet - uden at aviserne af den grund har fået en bedre forretning.