V-gruppeformand vil gøre op med stress i Folketinget: Vi bør overveje en reform

ARBEJDSMILJØ: Christiansborg bliver en stadig mere stressende arbejdsplads, mener Karsten Lauritzen (V), som lægger op til debat om den måde, politikerne arbejder på. Færre udvalgsposter, færre samråd og færre interview til medierne kan måske tage toppen af presset, nævner han. 

Foto: Thomas Lekfeldt/Ritzau Scanpix
Kristine KorsgaardMads Mose Vikkelsø

Det er ikke tilfældigt, at folketingspolitikere som Alex Ahrendtsen, Ida Auken og Dennis Flydtkjær er gået ned med stress. For den politiske udvikling og måden, Folketinget har valgt at tilrettelægge arbejdet på, øger presset på politikerne. Partierne bør derfor diskutere, om der er brug for en decideret reform af arbejdet. 

Sådan lyder budskabet fra Venstres gruppeformand Karsten Lauritzen på dagen, hvor Folketinget samles til den officielle åbning. 

“Det er ikke for at klynke. Men stress er et samfundsproblem, som også er på Christiansborg, men som vi ikke rigtig forholder os kollektivt til,” siger han i et større interview med Altinget om, hvad man kan gøre ved problemerne med stress blandt politikere. 

Lauritzen kalder Christiansborg for “en meget stressende arbejdsplads”. 

Det kan være en stressfaktor for mange, at en voksende del af arbejdet er at komme på skærmen. Samtidig har vi et højt konfliktniveau, hvor vi for eksempel profilerer os på at hive ministrene i en masse samråd i stedet for at fokusere på de vigtigste sager

Karsten Lauritzen (V)
Gruppeformand

“Og den er blevet langt mere stressende i de 13 år, jeg har været med, fordi politik bevæger sig i et meget højt tempo, og fordi tingene pludselig ryger op i sådan en spids,” siger Karsten Lauritzen, som selv blev ramt af stress, da han sad som skatteminister. Det fortalte han om i et interview med Avisen Danmark i august. 

Derfor er det stressende at være politiker
Gruppeformandens analyse af, hvorfor der er gode vækstbetingelser for stress blandt politikere lyder i kort form, at folketingsmedlemmer i vidt omfang er deres egne chefer og derfor selv skal prioritere mellem en kæmpe mængde mulige arbejdsopgaver. Politik bevæger sig generelt i et stigende tempo og med et højt konfliktniveau, blandt andet på grund af mere mediefokus. Og så bliver man som politiker udsat for folks ufiltrerede “galde” på sociale medier, konstaterer Karsten Lauritzen.

Derfor lægger han nu op til en debat med sine egne partifæller og Folketingets andre partier om, hvad man kan gøre for at forebygge stress. Konkret vil han tage det op i Udvalget for Forretningsordenen, hvor han sidder. 

Læs også

For mange samråd
Selv har han gjort sig nogle tanker om, hvad man kan gøre. Han understreger, at det ikke er forslag fra Venstre, men hans personlige “observationer”: 

"Det ene er hastigheden i Folketingets arbejde, hvor vi kaster os over alle mulige ting i stedet for at prioritere det vigtige. Vi har alt for lidt fokus på det, der ikke giver omtale," siger Karsten Lauritzen.

Han mener, at mange folketingspolitikere for eksempel bruger lovlig meget tid på at tale med journalister og rigeligt med kræfter på at sende en masse samrådsspørgsmål af sted til ministrene.

"Det kan være en stressfaktor for mange, at en voksende del af arbejdet er at komme på skærmen. Samtidig har vi et højt konfliktniveau, hvor vi for eksempel profilerer os på at hive ministrene i en masse samråd i stedet for at fokusere på de vigtigste sager," siger Karsten Lauritzen.

Han oplyser, at Venstre nu har som mål at have "den højeste kvalitet" i det parlamentariske arbejde - det indebærer også mere gennemarbejdede samråd. 

Er det ikke en luksus, du kan tillade dig som kendt og garvet politiker, at sige nej til tv-interviews og indkalde til færre samråd? Hvad med de unge eller nye, som gerne vil genvælges?

"Jo jo, det anerkender jeg til fulde, men man skal også bare være klar over, hvad det er for et apparat, man sætter i gang ovre på den anden side (i ministerierne, red.), når man stiller et spørgsmål. Jeg synes, folketingsmedlemmer skal stille spørgsmål og indkalde i samråd. Men vi kan alle sammen blive bedre til at stille nogle bedre spørgsmål og vælge de rigtige samråd".

Overvej den norske model
Karsten Lauritzens anden observation er, at folketingsmedlemmerne har for mange udvalgsposter at passe.

Der sidder i dag 29 folketingsmedlemmer i de fleste af Folketingets stående udvalg, og det betyder, at mange politikere skal passe adskillige poster. Knap fire i gennemsnit.

"Jeg skal ikke udelukke, at der er nogen, der kan finde ud af det, men min erfaring er, at det er svært at passe mere end et eller to udvalg. Så skal man godt nok have en stor arbejdskapacitet," siger Karsten Lauritzen.

Han mener derfor, det kan være en idé at se til Norge eller Sverige, hvor parlamentsmedlemmerne kun har én udvalgspost hver og dermed er en slags specialister på deres fagområde.

Ekspert: Det vil ramme de små partier
Men det vil gå ud over de små partier, hvis man skærer ned i antallet af udvalgsposter, siger lektor ved Institut for Samfundsvidenskab og Erhverv ved Roskilde Universitet, Flemming Juul Christensen. For det nuværende system sikrer, at alle partier har plads i alle udvalg.

“Det er dilemmaet i det. Den danske model sikrer den brede repræsentation af de små partier, og den norske model sikrer en stærkere specialisering,” siger lektoren.

Karsten Lauritzen, de observationer, du nævner i forbindelse med stress i Folketinget – for mange udvalgsposter, for mange samråd – peger jo alle i retning af løsninger, der vil komme store partier som dit eget til gode. Hvad vil dit svar være, hvis nogen beskylder dig for at bruge diskussionen om stress og arbejdsmiljø til at tilgodese de største og regeringsbærende partier på bekostning af de små?

"At jeg selvfølgelig kæmper for mit eget parti, men det er ikke mit ærinde. Det er, at Folketinget bliver en bedre arbejdsplads for alle, store som små, siger gruppeformanden.

Læs hele interviewet, hvor Karsten Lauritzen også gør sig overvejelser omfordele og ulemper ved viceministre, her: 

Interview: “Jeg har indkaldt Morten Bødskov i masser af samråd, jeg aldrig skulle have indkaldt ham i"

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Karsten Lauritzen

Direktør, DI Transport, fhv. skatteminister (V)
ba.scient.adm. (Aalborg Uni. 2014)

0:000:00