Debat

Venstre: Folkebiblioteker er en klar modvægt til fake news

DEBAT: Folkebibliotekerne er en afgørende samfundsbærende institution, der skal være en modvægt til fake news og utroværdig viden. Bibliotekerne gør allerede meget i den henseende, for eksempel ved at tilbyde kurser i kildekritik, skriver Kim Valentin.

Folkebibliotekernes udgangspunkt skal stadig være bøger og læseoplevelser, mener Kim Valentin.
Folkebibliotekernes udgangspunkt skal stadig være bøger og læseoplevelser, mener Kim Valentin.Foto: Søren Bidstrup/Ritzau Scanpix
Sofie Hvemon
GDPRDeleted
Vis mere
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Kim Valentin (V)
Folkeoplysnings- og biblioteksordfører

Torsdag 5. marts markerede vi 100-årsdagen for Danmarks første bibliotekslov. Selv om dagen ikke gjorde stort væsen af sig, er det i den grad en begivenhed, der er en fejring værd.

Bibliotekerne har de sidste 100 år været demokratiets højborg for oplysning og dannelse til alle interesserede. De har sikret, at alle har nem adgang til relevant viden, så alle har de bedste forudsætninger for at deltage i et moderne og demokratisk samfund.

Folkebibliotekerne er kernevelfærd og en afgørende samfundsbærende institution. Jeg er derfor også glad for, at folkebibliotekernes rolle i det danske samfund bliver debatteret i flere medier for tiden – blandt andet i Niels Frid-Nielsens indlæg 1. marts i Altinget.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected].

Klar modvægt til utroværdig viden
Selv om bibliotekerne har mange år på bagen, er deres vigtige rolle i samfundet ikke blevet mindre. Tværtimod.

I en tid, hvor mange får deres nyheder via sociale medier, og hvor vi kæmper med store problemer med falske nyheder og misinformation, er bibliotekernes rolle i samfundet blot blevet endnu vigtigere.

Bibliotekernes modvægt til fake news er et eksempel på, hvordan vores biblioteker følger med tiden og tilpasser sig det samfund, vi lever i. 

Kim Valentin (V)
Folkeoplysnings- og biblioteksordfører

Folkebiblioteker skal være en klar modvægt til fake news og utroværdig viden. Jeg ved, at bibliotekerne allerede gør meget i denne henseende, for eksempel ved at tilbyde kurser i kildekritik og tilbyde viden af høj kvalitet.

Bibliotekernes modvægt til fake news er et eksempel på, hvordan vores biblioteker følger med tiden og tilpasser sig det samfund, vi lever i. Det ser vi også i deres digitale lånemuligheder såsom lydbøger og e-bøger.

Bibliotekerne udlåner allerede millioner af lydbøger, som danskerne virkelig har taget til sig. Det er et godt billede på, at bibliotekerne tilpasser sig de behov, der ændrer sig med tiden og den teknologiske udvikling. Der er ingen tvivl om, at bibliotekerne skal forsætte med at følge med i udviklingen med digitale og fysiske læsemuligheder, så de kan blive ved med at være samfundsrelevante.

Relevant i forhold til børn og unge
Især i forhold til børn og unge er det vigtigt, at bibliotekerne gør sig relevante. I en tid med et hav af forskellige underholdningsmuligheder til børn og unge har bibliotekerne en stor opgave med at gøre bøger og læsning til et attraktivt alternativ.

Danmarks Biblioteksforening har allerede foreslået en national læsestrategi, der på baggrund af syv overordnede områder sætter ind for at fremme læselysten blandt børn og unge. Det skal blandt andet ske gennem større fokus på brug og udvikling af digital læseteknologi som e-bogstjenester og læse-apps. Jeg mener, det er den helt rigtige vej at gå. Man kunne med fordel inddrage den samme målgruppe for at finde ud af, hvordan folkebibliotekerne appellerer bedre til den unge generation.

Jeg tror, at mange søger bibliotekerne for at få et afbræk fra tidens flygtighed og luftighed. Bibliotekerne stiller et rum til rådighed, hvor der er ro til eftertænksomhed, viden og grundighed.

For eksempel benytter mange studerende bibliotekerne til at fordybe sig i deres studier. Folkebibliotekerne skal fortsat give gode betingelser for dette.

Læs også

Den klassiske biblioteksoplevelse
Tilpasningen til den teknologiske udvikling skal således ikke stå i vejen for den klassiske biblioteksoplevelse. I stedet skal de digitale og teknologiske muligheder understøtte den, og de skal stille oplysning, dannelse og oplevelser til rådighed for endnu flere målgrupper.

Folkebibliotekernes udgangspunkt skal stadig være bøger og læseoplevelser, men bibliotekerne skal også kunne række ud til forskellige målgrupper på nye måder. Som vi allerede ser i dag, kan de ske ved, at bibliotekerne tilbyder kurser i engelsk eller tysk til den ældre målgruppe og lektiehjælp til børn i skolealderen.

Jeg tror, at bibliotekerne vil blive ved med at finde nye metoder til at formidle oplysning og dannelse i øjenhøjde med forskellige målgrupper. Og det glæder mig, at bibliotekerne allerede er godt i gang med at nytænke deres rolle og genopfinde sig selv til den tid, vi lever i.

Jeg er sikker på, at hvis de bliver ved med det, vil danske folkebiblioteker fortsat være blandt verdens førende, og de vil fortsat spille en lige så vigtig rolle i samfundet, som da de blev dannet for 100 år siden.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Kim Valentin

MF (V), landsformand, Liberalt Oplysningsforbund, adm. direktør, Finanshuset i Fredensborg
cand.polit. (Københavns Uni. 1990)

0:000:00