Dødsfald: "Den ræverøde professor" Kela Kvam (88)

Professor Kela Kvam, St. Heddinge, er død, 88 år gammel. I familiens dødsannonce i dag huskes hun som "den ræverøde professor". Og det kom fra en partistifter.

Rasmus Nielsen

I annoncen hedder det: 

"Hun havde ikke den fjerneste lyst til at forlade denne verden. Alligevel håndterede hun også døden med stor humor."

Udtrykket "den ræverøde professor" stammer oprindeligt fra Centrum-Demokraternes grundlægger, Erhard Jakobsen.

Kela Kvam faldt hans forening Aktive Lyttere og Seere for brystet, da hun i 70'erne arrangerede en udstilling om det nye gruppe- og børneteater, som blandt andet dokumenterede teatergruppen Solvognens gadeteater.

Erhard Jakobsen kaldte i den forbindelse Kela Kvam for den ræverøde professor.

I et tidligere interview med Magisterbladet ler Kela Kvam ved mindet:

"Der skulle ikke så meget til, før Erhard Jakobsen så rødt", siger hun muntert.

"Jeg har aldrig lagt skjul på, at jeg med mine holdninger nok hører til på venstrefløjen, men jeg har aldrig været medlem af et politisk parti, og jeg har altid undervist og tilrettelagt min undervisning ud fra et ønske om at give mine studerende et så bredt fagligt fundament som muligt."

Kela Kvam, der var født i København i en redaktørfamilie, blev mag.art. i almindelig og sammenlignende litteraturhistorie 1958 og straks ansat ved Det Kongelige Bibliotek.

Hun blev i 1961 gift med den norske redaktør Ragnar Kvam, der døde i 2006.

Efter årene 1967-74 på Odense Universitet, Nordisk Institut, var hun i alle årene 1974-2001 professor ved Københavns Universitet.

Hendes forskningsfelt centrerede sig om Strindberg, men omfattede også politisk teater, mellemkrigstidens teater og det europæiske avantgardeteater.

Hun har bl.a. skrevet om Henrik Ibsen, om tysk Arbejderteater og Europæisk Avantgarde Teater. Ligeledes om Dansk Arbejderteater i 20'erne og 30'erne.

Kela Kvam var hovedredaktør af studier i nordisk teaterforskning 1989-92 og medarbejder ved Gyldendals Verdenslitteraturhistorie bind 5-7, ligesom hun var medredaktør af Dansk Teaterhistorie og medarbejder med Encyklopædien, fagkonsulent ved Kvindebiografisk leksikon og medarbejder ved Gyldendals Teaterleksikon 2007.

Kela Kvam var medlem af Teaterrådet 1980-84 og medlem af Udvalget vedrørende revision af teaterloven under Kulturministeriet 1985-88. 

I Kvindebiografisk Leksikon skriver Stig Jarl, at "Kela Kvam har været optaget af relationen mellem den teoretiske teatervidenskab og det levende teater og havde gerne set et større samarbejde mellem de teatervidenskabelige og de teaterkunstneriske uddannelser."

Dødsannoncen slutter:

"Kela valgte at donere sit legeme til videnskaben og ønskede ingen kirkelig handling. Men alle er velkomne til mindekomsammen hos Helge, Dagmarsgade 10, 2200 København N, søndag 28. juli kl. 15"

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00