Om  
Peder "Pedro" Christoffersen

Dødsfald: Journalisten pedro (78)

Ekstra Bladets mangeårige journalist, Peder Christoffersen (pedro) er død efter en ulykke, 78 år gammel. 

Redaktionen

Hans død var dramatisk, beretter hans enke, fhv. overfysioterapeut Birthe-Marie til Ekstra Bladet.

Den mesterlære-uddannede Pedro fik således under en middag i hjemmet på Østerbro et stykke kød i luftrøret. Han faldt om og kunne ikke trække vejret. Hverken middagsgæsterne eller de tilkaldte paramedicinere og læger kunne genoplive ham.

pedro blev født i Hornslet, voksede op i Odder og tog klassisksproglig studentereksamen. Sin journalistiske opdragelse fik han i den jyske, socialdemokratiske presse: Over 13 år arbejdede han på aviserne Ny Tid, Dagbladet Fyn, Vestjysk Aktuelt og Demokraten, indtil han i 1974 blev hentet til Ekstra Bladet. En overgang virkede han som politisk journalist, ellers var tv-stoffet et centralt felt for ham, og han jagtede gerne DR i sine artikler.

pedros store paratviden kom ham til nytte, da han fra 1997 begyndte at udgive bøger, fortrinsvis af historisk tilsnit. Den første fik den ligefremme titel "Verden Ifølge Pedro". I 2002 fulgte "Pedros kogebog" med hans foretrukne hverdagsretter fra 50'ernes danske køkken.

Ved siden af fungerede han i en årrække i Journalistforbundets københavnske bestyrelse og som formand for Ekstra Bladets Medarbejderforening.

pedro kunne bide sig fast med en ofte kritisk og personlig pen, og i hans måske bedste år i 1970erne og 1980erne, hvor Ekstra Bladet magtfuldt udkom i store oplag, frygtede flere at blive hans næste offer. For hvilken pris måtte man og ens familie så ikke betale?

Sammen med journalist Line Baun Danielsen blev pedro - altid signeret med lille-p - en populær figur i tv-programmet "Mors hammer". Han kunne lide tv-mediet, men ville gerne have sig et glas til nerverne, inden han gik på. "Det er godt at have en lille skid på", som han udtrykte det.

Efter sit otium fra Ekstra Bladet har Peder Christoffersen skrevet flere bøger, dels i eget navn og dels som ghostwriter for blandt andet den tidligere statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S).

Mindeord fra chefredaktøren
I et mindeord skriver Ekstra Bladets chefredaktør Poul Madsen:

pedro har strikket sin sidste maske. Ekstra Blads-legenden er her ikke mere.

Af størrelse var pedro ikke en af de største, men han fyldte utroligt meget i sine mange år på "bladet’" pedro var en sand enfant terrible. Helt sin egen. Storrygende, strikkende og meget talende. Når pedro mødte på arbejde, så var første "pligt" altid en tur rundt på chefredaktør kontorerne.

"Nu er der stuegang" proklamerede pedro kækt, satte sig til rette på det første chefredaktør kontor, bedøvende ligeglad med om man havde travlt eller andre for pedro ligegyldige undskyldninger. Så som ny chefredaktør tilbage i 2001 var der ikke anden vej end at lystre. Og vente til pedro var klar til at gå videre til næste kontor.

Det blev til nogen af de sjoveste og mærkeligste halve og hele timer i mit liv. Æret være pedros minde og mon ikke han sidder deroppe i sin himmel og taler videre om sit elskede "blad".

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Peder "Pedro" Christoffersen

Forfatter, fhv. politisk journalist, Ekstra Bladet
Journalistisk mesterlære

0:000:00