Redaktørens skrivebord

NOVEMBER: Hver måned fortæller Altinget Magasins redaktør, Esben Schjørring, hvad der ligger på hans skrivebord. Både det fysisk konkrete og på hans laptop. Hvilke bøger, artikler, podcasts, foredrag og debatter fra den store verden han har mellem hænderne, i ørene eller foran øjnene lige nu.

Foto: /Altinget/Arthur J. Cammelbeeck
Esben Schjørring

I årevis efter finanskrisen spurgte man, hvornår der kom en reaktion fra økonomividenskaben. Og det har vi også spurgt om, fordi økonomi igennem de sidste tre-fire årtier har nydt en særlig rolle som overdommer over politik.

Nu ser det ifølge en feature fra Foreign Policy, som har spredt sig som en løbeild (i hvert fald i mit feed), ud til, at reaktionen kommer. 

Titlen på featuren lyder 'Economists on the run' – økonomer på flugt, og på flugt fra hvad, spørger du. Ja, i høj grad de dogmer, råd og formler, de enten har formuleret eller er vokset op med som horisonten for deres virke. Helt specifikt deres vurdering af global frihandel som et spil, der over tid gør alle til vindere. Det tror man ikke helt så nagelfast på længere. 

Der er to vigtige pointer. For det første, at frihandel havde forbrugeren som sin horisont og ikke arbejderen/producenten, og for det andet, at globaliserede produktionskæder underminerer arbejdstager/fagbevægelse, så man i opgangstider har sværere ved at kræve mere i løn. Ikke mindst i USA har det skabt dårlige vilkår for den amerikanske middelklasse, og det har intensiveret frustrationerne i et i forvejen meget polariseret politisk klima. 

I et videre perspektiv trækker det op til et nyt slag om globaliseringen og – tror jeg – til, at politiseringen af økonomi bliver en lige så stor dagsorden de kommende år som klima.

Læs med her

I de seneste par uger er det sidste sand løbet igennem timeglasset inden Ivan Krastevs nyeste bog, The Light that Failed, endelig kunne købes.

Med sin blanding af sociopsykologisk indsigt og politisk filosofi hører han til blandt mine absolutte favoritter, og på Youtube fandt jeg for nylig en præsentation af bogen, der forsøger at svare på et af tidens mest centrale spørgsmål: Hvorfor er det liberale demokrati havnet i krise og epidemisk upopularitet, først i Østeuropa og efterhånden også i dele af det gamle Vesten? 

Krastevs originale tese er, at det handler om en særlig dynamik i det at efterligne andre. For Østens efterligning af Vesten var, hvad alle i både Øst og Vest anså for at være den politiske opgave efter Murens Fald. 

0:000:00