Ekspert i offentlig digitalisering: Ny teknologi er afgørende for tilliden til demokratiet

INTERVIEW: Verdens offentlige sektorer skal være med på den nyeste teknologi for ikke at fremmedgøre deres borgere. Det er budskabet fra lederen af IBM’s Global Government-afdeling, Julia Glidden.

Fremtidens offentlige sektor skal være tilgængelig ved blot at tale med sin virtuelle assistent, forudser Julia Glidden fra IBM.
Fremtidens offentlige sektor skal være tilgængelig ved blot at tale med sin virtuelle assistent, forudser Julia Glidden fra IBM.Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Kasper Kaasgaard

Når Julia Glidden taler om digitalisering og ny teknologi, er det med ord som empati, glæde og kærlighed til sine nærmeste.

For Glidden, der er leder af IBM’s Global Government Industry-afdeling, er det ikke de enkelte teknologier, der er i fokus, men hvordan man gør menneskers liv bedre.

”Jeg tænker ikke på blockchain eller cloud. Jeg tænker på, hvordan de teknologier kan bruges til at skabe innovation i det offentlige. For mig er teknikaliteterne i et enkelt produkt ikke vigtigt – det handler om, hvordan vi kan bruge alle vores produkter til at sørge for, at digital disruption er sikker, så borgerne stoler på det,” siger hun.

Det lyder muligvis som en kliché, men hun er i hvert fald lykkedes med at overbevise sig selv. Julia Glidden fortæller med stor energi og indlevelse om sit arbejde med at rådgive offentlige myndigheder og regeringer i hele verden om, hvordan de bedst indfrier deres digitale ambitioner.

Vores muligheder for at forbedre almindelige menneskers liv er på en skala, hvor kun vores opfindsomhed sætter grænser. 

Julia Glidden
General Manager, Global Government Industry, IBM

For hende at se er det afgørende, at verdens offentlige sektorer netop er ambitiøse, når det kommer til digitalisering.

”Hvis det offentlige ikke var gået op imod nej-hattene og teknologipessimisterne, ville vi få et stort gab mellem, hvordan vi lever vores liv, og hvordan det offentlige leverer løsninger. Så bliver befolkningen løsrevet og desillusioneret i forhold til den demokratiske proces. Vi ville miste vores tillid.”

Ros til Danmark
I den kontekst er Julia Glidden ikke sen til at rose Danmarks digitale indsats. Altinget møder hende i København i forbindelse med hendes besøg på årets Global Forum – et netværksarrangement for den digitale verdenstop.

Alene i år har Glidden også besøgt Danmark i forbindelse med Food Summit og statsministerens klimatopmøde P4G. At hun nu også skal til København for at være med til Global Forum, er et bevis på Danmarks digitale succes, mener hun.

”Siden årtusindskiftet har Danmark brugt tid på at forstå, hvad teknologi kan gøre for borgere i dag, men også hvad det næste bliver. I var først på digital-by-default, og det kom ikke ud af ingenting.”

0:000:00