Analyse af 
Erik Holstein

Enhedslisten mister stribevis af profiler

ANALYSE: Næste valg bliver et sats for Enhedslisten, der kan miste seks profiler på en gang. Partiets pragmatikere er presset af Socialdemokratiets kontante udlændingepolitik, men man skal ikke overvurdere de krigeriske røster i Enhedslistens hovedbestyrelse.

Pernille Skipper og Johanne Schmidt-Nielsen er ret forskellige som personer, og det er langt fra sikkert, at&nbsp;Skipper kan appellere lige så bredt som forgængeren.<br>
Pernille Skipper og Johanne Schmidt-Nielsen er ret forskellige som personer, og det er langt fra sikkert, at Skipper kan appellere lige så bredt som forgængeren.
Foto: /ritzau/Sophia Juliane Lydolph
Erik Holstein

Selv for Enhedslisten er udskiftningen i den høje ende.

En ting er at sige farvel til den absolutte superstar, Johanne Schmidt-Nielsen. Den slags er Enhedslisten vant til på grund af partiets rotationsprincip.

Men når en hel stjernerække af de absolut mest profilerede folketingsmedlemmer går samme vej, begynder det at blive svært.

Ved næste folketingsvalg risikerer Enhedslisten at mangle fem eller seks af sine vigtigste profiler. Nogle af dem har været helt afgørende for partiets succesrige forvandling fra en sekt til det største parti til venstre for Socialdemokratiet.

De røde linjer er ikke tomme trusler, men indtil videre har den revolutionære venstrefløj i Danmark vist sig at være mere realpolitisk end den liberalistiske højrefløj.

Erik Holstein
Politisk kommentator, Altinget

Strategen
Enhedslistens finansordfører, Pelle Dragsted, bliver lige så svær at undvære som Johanne Schmidt-Nielsen. Dragsted er vigtig som finansordfører, hvor han har overtaget den position, som veteranen Frank Aaen havde. Men hans betydning går langt videre.

Pelle Dragsted er en aktiv venstrefløjsdebattør på mange andre dagsordener og har en central rolle som strateg. Som politisk rådgiver indførte han noget så kættersk som fokusgruppemålinger. De viste, at Enhedslisten havde et potentiale på ti procent af vælgerne i stedet for de to-tre procent, man dengang lå og rodede på.

Dragsted har en baggrund som bz'er og var i en periode med i den ekstreme bevægelse Antifascistisk Aktion (AFA), der var indblandet i voldelige konfrontationer med højrefløjen. Det har han siden taget afstand fra, og han har målbevidst arbejdet på at gøre Enhedslisten mindre sekterisk og mere folkelig. Såvel i politisk indhold som i fremtrædelsesform, så Enhedslistens folk ikke fremstår ”for underlige”.

Mediestjernerne
Partiets miljø- og klimaordfører, Maria Reumert Gjerding, kan være væk fra Folketinget om godt en måned. Gjerding kandiderer til at blive ny præsident for Danmarks Naturfredningsforening, og hun regnes som storfavorit til at blive valgt til posten.

Det er godt for Maria Gjerding, der er mere grøn end rød og mest ser Enhedslisten som et instrument til at fremme den grønne dagsorden. Men det er skidt for partiet. For Gjerding er på rekordtid brændt igennem på et område, hvor Enhedslisten er i hård konkurrence med Radikale, SF og Alternativet.

0:000:00