Filosof i ny bog: Bureaukratiet er hemmeligheden bag den danske frivillighed

CIVIL FOR DUMMIES: I ny bog afsøger filosof og idrætskonsulent Preben Astrup hemmeligheden bag den danske frivillighed. Og konkluderer, at noget så usexet som vores stærke bureaukratiske tradition er årsagen til, at næsten to millioner danskere er engageret i frivilligt arbejde. Altinget har mødt ham til en snak om perspektiverne.

Foto: Arthur J. Cammelbeeck/Altinget
Klaus Ulrik Mortensen

Fysisk anskuet er Preben Astrup arketypen på den danske serietræner.

En tætpakket krop, som måske havde viljen, men ikke helt evnerne til at løfte spillet op på det plan, som får alvor gør det sjovt. Men som snart fandt glæden ved at hjælpe nye generationer på vej gennem den vejrbidte fandenivoldskhed, som bedst fremelskes ved at tilbringe midtugens aftentimer på grusbanen under lyskeglerne.

To logoer pryder Preben Astrups overkrop: på vindjakkens venstre bryst Danmarks Idrætsforbunds brændende fakkel med de fem olympiske ringe. Og på hættetrøjen bagved påskriften “Get2sport”, som er navnet på det integrationstiltag, som han selv satte i søen i 2005, og som siden har brugt fodbolden til at hjælpe tusinder af unge ud af sociale problemer.

I to årtier har Preben Astrup arbejdet som konsulent i Danmarks Idrætsforbund (DIF). Han har med kløgtige projektbeskrivelser hjulpet Get2sport med at lokke trecifrede millionbeløb ud af satspuljen og andre fonde. Altid ud fra tanken om, at sport (og især fodbold) er den bedste måde at få rig og fattig til at mødes.

Fakta
Civil for dummies: 

Altinget vil i de kommende måneder dykke ned i en række af de vigtigste diskussioner om civilsamfundets konstruktion og fremtid. 

Vi tillader os at stille de banale spørgsmål. 

Målet er at give nye læsere chancen for at blive klogere på centrale problemstillinger i samfundsudviklingen. 

Og skulle det ske, at selv garvede civilister lærer noget undervejs, er vores mission mere end opfyldt.  

Fritiden bruger han i Lyseng Fodbold i Aarhus. Men også som ekstern lektor i filosofi på Aarhus Universitet. Astrup er en mand med mange jern i ilden. Og når først han åbner munden, har han svært ved at lukke den igen. Talestrømmen er ikke nødvendigvis hurtig, men konstant, vedholdende.

Festskrift til frivilligheden
Måske det er årsagen til, at Aarhus Kommune som europæisk frivillighovedstad i 2018 bad ham skrive et festskrift til civilsamfundet?

Problemet er, at vi hele tiden arbejder ud fra præmissen om, at de sociale udfordringer en dag er løst. Det svarer til, at man ringer til fængselsdirektøren og spørger, hvorfor han aldrig bliver færdig. Du har kun banditter siddende. Eller ringer til hospitalet og spørger, hvornår de sidste syge er klar til at blive udskrevet.

Preben Astrup
Lektor, konsulent, forfatter

Et festskrift i form af en lille bog betitlet “Frivillighed”, som nu ligger mellem os i et nøgent mødelokale på Altingets redaktion. Bogen udkom slut september, men er allerede trykt i 6.000 eksemplarer. Der er med andre ord efterspørgsel på en forklaring på hemmeligheden bag den danske frivillighed.

Næsten to millioner danskere arbejder frivilligt i landets flere end 100.000 foreninger. Godt 40 procent af den voksne befolkning har arbejdet frivilligt i løbet af det seneste år. Det placerer Danmark helt i top på diverse internationale ranglister.

Nogle forklarer det med et højt velstandsniveau, som giver os råd til at knokle i fodboldklubber og lektiecafeer uden at få løn for det. Men for den 54-årige filosof, forfatter og idrætskonsulent hænger det modsat sammen.

Dokumentation

Preben Astrups bog “Frivillighed” er udgivet af Aarhus Universitetsforlag og ligner en Tænkepause i sprog og fortælling. Den udgives i anledning af, at Aarhus er Frivillighovedstad 2018.

Læs mere om bogen her


0:000:00