I fremtiden bliver vi nødt til at tænke på sølvtsunamien

FREMTIDEN IFØLGE: Fremtidens kræftbehandling bliver nødt til at tage hensyn til, at befolkningen bliver ældre og ældre. Der er brug for senge at ligge i, og der er brug for adgang til relevant data, som man kan udvikle ny medicin med. Det mener Michael Borre, overlæge og formand for flere cancergrupper.

Henrik Axel Lynge Buchter

Om fem år … : “Bliver vi nødt til at forholde os til sølvtsunamien”
“Der er en central udfordring, vi nødvendigvis skal forholde os til: sølvtsunamien, som henviser til den aldrende befolkning.

Der vil komme markant flere ældre med kræft eller en anden konkurrerende sygdom. Som det ser ud nu, skal vi håndtere den udvikling samtidig med en endeløs generel spareøvelse i sundhedsvæsnet. Så det er en opgave, vi kommer til at bokse med i ikke bare fem år, men i en generation fremover.

Samtidig med det har vi forventninger om, at behandlingskvaliteten løbende forbedres med et øget individuelt sigte. Vi vil i den periode for alvor begynde at fokusere på en omkostningstung behandling rettet direkte mod forandringer i personernes arvemasse.

Når disse teknikker er etableret, vil man til gengæld kunne spare patienterne for test af bivirkningsfyldt medicin, som alligevel ikke virker for dem – hvilket vil give mening både for patienten og for økonomien.

Fakta
Michael Borre er lærestolsprofessor og overlæge på Aarhus Universitetshospitals urologiske afdeling. Han er formand for flere cancergrupper, blandt andet for Danske Multidisciplinære Cancer Grupper (DMCG).

Jeg har endvidere en forventning om, at man inden for fem år nødvendigvis øger specialiseringen inden for de forskellige behandlingsområder. Det vil samtidig medføre en ny centraliseringsbølge og samling af det omfattende multidisciplinære samarbejde.

Den synergi vil gavne behandlingskvaliteten og samtidig give økonomisk mening. Jeg har en forventning om, at vi inden for ti og femten år vil se de velkendte specialer gå i delvis opløsning, afløst af multidisciplinært orienterede fusionerer.

Til gengæld har jeg personligt stort set ikke oplevet andet end forståelse for brug af data hos patienter, mens den politiske modstand til gengæld nogle steder opleves som massiv. En såkaldt borgerbeskyttelse, som for mig at se er udtalt misforstået.

Michael Borre
Lærestolsprofessor og overlæge

Vi oplever en kronisk ressourcemangel og samtidig flere opgaver, og derfor kan man forestille sig, at en ny fremtidig finansiel struktur vil vinde frem på de store kronikerområder. Man kan således forestille sig, at vi kommer til at se flere konstruktioner som etableringen af Steno Diabetes Centrene, der drives i et samarbejde mellem medicinalindustrien og regionerne.

Kræftens Bekæmpelse sponsorerer allerede store dele af forskningen på kræftområdet. Men jeg forventer ikke, at en egentlig privatsektor vinder fodfæste på kræftbehandlingsområdet.

Om ti år … : “Vil vi indse, at der er brug for senge på sygehuset”
“Jeg tror, at vi inden for en årrække vil indse, at vi vil have brug for hospitalssenge, og at liggetiden ikke kan skæres uhæmmet ned.

0:000:00