I fremtidens krig vil en robotlastbil skyde igen

FREMTIDENS IFØLGE: Det vil føre til moralske og filosofiske overvejelser, når robotter i fremtidens krige kan blive brugt til at slå mennesker ihjel, siger militæranalytiker fra Forsvarsakademiet Mikkel Storm Jensen. Han forudser større vægt på cyberforsvar og -angreb, mere kunstig intelligens og flere robotter i fremtidens krige.

Henrik Axel Lynge Buchter

Om 5 år … : “Vil det blive endnu vigtigere at kunne forsvare sig i cyberspace”

“Først og fremmest vil jeg slå fast, at uanset om vi ser fem, ti eller femten år ud i fremtiden, vil der stadig være den ”primitive” form for krig, som vi ser i Afghanistan og Somalia. Hvor militser, bander og oprørsgrupper med AK-47'er slår hinanden, civile og indimellem vores udsendte soldater ihjel. Men inden for de næste fem år kommer vi formentlig til at se, at de store nationer vil opruste på cyber og teknologi. Der vil opstå en større afstand mellem de nationer, der rykker helt frem i bussen teknologisk, og dem, som ikke følger helt med lige så hurtigt.

Flere og flere aspekter af samfundet bliver afhængigt af internettet og kan ikke fungere uden. Det giver en masse muligheder, men også en masse sårbarheder, og derfor er det en stadig vigtigere opgave for staten at sikre samfundets modstandsdygtighed på området. Stater kan nogle gange overtales eller afskrækkes fra at gennemføre cyberangreb, men kriminelle, terrorister og regulære uheld kan ikke. Derfor vil vi opleve, at cyberforsvaret bliver styrket.

Der kommer næppe omfattende cyberangreb mellem stater, medmindre de allerede er på vej i krig alligevel. Effekten af cyberangreb kan være meget alvorlige, dyre og generende, men de er som regel midlertidige. Systemer bliver genoprettet på timer, dage eller uger. Den, der er blevet angrebet, lærer samtidig meget om egne svagheder og angriberens metoder, og dermed bliver det sværere for modstanderen at angribe næste gang.

Fakta
Mikkel Storm Jensen er major og militæranalytiker fra Forsvarakademiet blandt andet med fokus på cyberkrigsførelse. Han har erfaring med efterretningstjenester og internationalt efterretningssamarbejde.

Der skal meget til, før det, man angriber, rent faktisk går i stykker, og derfor vil man 24-48 timer efter et rent cyberangreb bare stå med en fremmed stat, der er blevet rigtig vred, og som måske vælger at svare igen med egne cyberangreb eller andre modtræk. Det kan være lige fra naming and shaming - sådan som forsvarsministeren netop har holdt Rusland ansvarlig for angrebet, der ramte Mærsk - til regulære krigshandlinger.

Cyberkrig kommer ikke til at være en substitut for den form for krig, som vi kender nu, men en ekstra dimension, som kan støtte kampen til lands, til vands, i luften og i rummet.

Vi kan måske håndtere, at maskiner begynder at slå hinanden ihjel. Men hvad når maskiner begynder at slå mennesker ihjel?

Mikkel Storm Jensen
Major og militæranalytiker

Cyberdomænet egner sig godt til at gennemføre spionage, sabotage og misinformationskampagner, fordi det er relativt let for en angriber at benægte aktiviteterne.”

Om 10 år … : “Vil kunstig intelligens hjælpe ubådskaptajner og jagerpiloter med beslutningerne”

"Vi ser en voksende tendens til, at kunstig intelligens vil blive en del af beslutningsprocessen.

0:000:00