Fremtidsforsker: Motion kan fremme din relevans på arbejdsmarkedet

KOMMENTAR: Accelereret teknologiudvikling stiller ét nyt krav til organisationer og til dig: accelereret læring, skriver Louise Opprud Jakobsen.

Foto: Bax Lindhardt/Ritzau Scanpix
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Af Louise Opprud Jakobsen
Foredragsholder, forfatter, ejer af New Ways of Working og del af tænketanken DareDisrupt

"If you haven’t learned something substaintially new for a month, you should be worried." Sådan sagde teknologichefen for Autodesk til mig i et interview.

Hvad han mente var, at i en æra, hvor vi forventer at se lige så meget teknologisk udvikling de næste 20 år, som vi har de sidste 2.000 år, betyder det, hvis ikke du lærer noget signifikant nyt hver måned, at du har misset en del af udviklingen. Og måske din fremtidsrelevans.

Accelereret teknologiudvikling stiller ét nyt krav til organisationer og til dig: accelereret læring.

Fakta
Dette indlæg er alene udtryk for skribentens egen holdning. Alle indlæg hos Altinget skal overholde de presseetiske regler.

Debatindlæg kan sendes til [email protected]

I snakken lige nu i San Francisco-området pakketeres det sexet som transformational learning – den måske vigtigste evne hos en virksomhed, der skal genopfinde sig til markedet i morgen.

Meget tyder på, at man ikke kun bør have KPI’ere, men endnu vigtigere KLI’ere: key learning indicators.

Så vi baserer virksomheder og organisationer på en forståelse for de nye måder, som ny teknologi skaber ny værdi på. Vi skal ikke blot være forandringsparate, men forandringsdrevne – hvilket er en væsentlig forskel.

Så for at vi kommer lettest og bedst igennem de næste vilde år, sikrer vores læring, sikrer vores relevans og holder stress i skak – så lad os lige deepdive en tur i den hjerneforskning, der foreslår, at vores løbesko er kimen til at kunne klare det hele. 

“Motion er primært for hjernen, sekundært for kroppen,” siger John J. Ratey, forskeren og forfatteren bag en tætpakketeret minibibel af en bog, Spark, som du kunne overveje at lægge på natbordet.

Men hvorfor? Jo, fordi motion ændrer tre faktorer i din hjerne: din hjernes autonomi, fysiologi og funktion. Motion redesigner din hjerne fysisk.

Den skønne professor Bente Klarlund har været med til at fastlægge, at motion af cirka 30 minutters varighed 3-4 gange om ugen øger størrelsen på dit hippocampus, fordi du skaber nye hjerneceller.

Hippocampus er den del af din hjerne, der står for din langtidshukommelse og din indlæringsevne, så her booster du specifikt de to funktioner, der pinedød er nødvendige for din fremtidsrelevans, mens området vokser sig mere signifikant i din hjerne.

Faktisk højner motion din indlæringsevne med 20 procent, fortæller John J. Ratey, og her kan vi også takke “mirakelhormonet” BDNF.

Brain derived neurotrophic factor er et væksthormon, som du øger med godt 30 procent i dit blod efter 20-40 minutters motion (afhængig af intensiteten) og gør, at dine hjerneceller vokser sig stærkere. Både de eksisterende (altså din hukommelse) og de nye, du kan forme til synapse, som sikrer, at din nye læring sker hurtigere. 

Tre ting, du kan gøre i dag: 

Start din dag med motion: Når du gør det, så “tænder” du for dit præfrontale kortex, din hjernes CEO-funktion. Det gør dit fokus skarpere, din motivation højere, gør dine hjerneceller klar til at vokse og lære nyt. Og så sænker det faktisk også dit niveau af stresshormonet kortisol hele dagen. Dine kolleger vil synes, det er en megagod ide. 

Sørg for at indføre gå-møder på jobbet: Når du går, så højner du din kreativitet med 60 procent, fandt forskere fra Stanford Universitet ud af. Det sker, fordi du øger aktiviteten i din hjerne.

Sitting is the new smoking: Stå op. Når du rejser dig og står ved dit skrivebord, så skruer du syv procent op for din hjernes aktivitet, som du så kan omsætte til forretningsgenistreger eller blot at blive hurtigere færdig på jobbet. 

Og hvad er motion så? Og hvor lidt kan vi nøjes med? 

Motion for din hjerne er, når din puls er 65 procent af din maksimumpuls og over – det er der, hvor din hjerne producerer signifikante mængder af neurotransmitterstoffer (blandt andet serotonin og dopamin), som har de enormt gavnlige effekter.

Gå efter 3-4 gange af 30-40 minutter om ugen, så ligger du i et sweetspot for hurtigere læring, højere humør, større innovationsevne og kreativitet – og en evne til at kunne håndtere stressede dage i langt bedre stil. 

Er du nysgerrig efter mere forskning på feltet, så læs Spark, eller se John J. Rateys talk “Optimizing your brain through exercise” hos MIT Media Lab på Youtube.

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion


0:000:00