Månedens bøger: Se Carsten U. Larsens boganbefalinger

ANBEFALINGER: Hvad skal man egentlig læse næste gang? Find din inspiration her. Hver måned anbefaler embedsfolk, politikere og andre beslutningstagere bøger i Altinget: magasin. I denne måned anbefaler Folketingets direktør, Carsten U. Larsen, tre bøger.

Redaktionen

Alt det lys vi ikke ser af Anthony Doerr
Det hænder – for ofte, kunne man tilføje – at jeg læser en bog og tænker, at om jeg så blev 1.000 år, ville jeg ikke kunne udtrykke mig så elegant. Sådan er det også med Anthony Doerrs smukke sprog og fængende historie om den blinde datter af en omsorgsfuld enkemand. 

Hovedhistorien starter i Paris ved Anden Verdenskrigs udbrud, men flyttes til Saint-Malo i Bretagne med fyldige afstikkere ud i det krigsramte Europa, og langsomt sammenvæves den blinde piges og en intelligent drengesoldats liv gennem et fortættet bombardement af begivenheder og indlevende menneskebeskrivelser.

Selvom min rationelle fantasi ikke altid kan følge med, for eksempel i faderens minutiøse opbygning af miniaturemodeller af hele bydele, således at datteren til mindste detalje kan orientere sig i virkelighedens by, så fordamper en sådan skepsis i Doerrs poetiske beskrivelser af naturoplevelser, radiosignaler og diamanter.

En skønlitterær fortælling, som bliver hængende.

Det hænder – for ofte, kunne man tilføje – at jeg læser en bog og tænker, at om jeg så blev 1.000 år, ville jeg ikke kunne udtrykke mig så elegant.

Carsten U. Larsen
Folketingets direktør

Manden der målte længdegraden af Dava Sobel
Enhver habil sømand har altid kunnet udregne sin omtrentlige breddeposition ved hjælp af solens eller ledestjerners højde over horisonten. Anderledes forholder det sig for længdepositionen. Rigtig mange havarier og tab af endnu flere menneskeliv skyldes, at man ikke har haft tjek på sin længdeposition. Det kræver nemlig blandt andet, at man ved, hvad klokken er ombord og i hjemhavnen.

Sobel udruller fortællingen fra 1700-tallet om den engelske tømrer, som vandt konkurrencen om at lave et ur, som kunne tåle skibsrejsens strabadser uden at tabe eller vinde tid – eller gå i stå. Bogen formår at gøre komplekse videnskabelige problemstillinger tilgængelige for lægmand og kombinerer det med den fantastiske fortælling om overklassens stivnakkethed og tømrerens vedholdenhed.

Folketingets direktør, Carsten U. Larsen, kommer med denne måneds boganbefalinger. 
Folketingets direktør, Carsten U. Larsen, kommer med denne måneds boganbefalinger.  Foto:

En populærvidenskabelig bog, som man bliver klogere af.

Mit levned af Olaf Olsen
Posthumt har forfatteren fået udgivet sin fortælling om sit livsarbejde som professor i middelalderarkæologi på Aarhus Universitet og rigsantikvar på Nationalmuseet.

Det er imponerende, hvor kommitteret den mand var til sit arbejde, og den kronologiske oprulning af arbejdslivet er skrevet med kærlighed til (for)historien, og man får en fin, overordnet indsigt i såvel den museale verdens som videnskabens udvikling i de sidste 60 år.

0:000:00