Månedens bøger: Se Jørgen Steen Sørensens boganbefalinger

ANBEFALINGER: Hvad skal man egentlig læse næste gang? Find din inspiration her. Hver måned anbefaler embedsfolk, politikere og andre beslutningstagere bøger i Altinget: magasin. I denne måned anbefaler Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, tre bøger.

Redaktionen

Alt må vige for natten af Delphine de Vigan
Delphine de Vigan er desværre ikke så kendt i Danmark som i hjemlandet Frankrig.

I ”Alt må vige for natten” fortæller hun sin mors livshistorie. Og om, hvorfor hun fortæller den. Det er en datters på samme tid rystende ærlige, men også rørende kærlige beskrivelse af en psykisk syg mor. Og på godt og ondt et billede af 60'erne og 70'erne, hvor den personlige frihed var stor – også til at gå i hundene.

Det fine er, at Delphine de Vigan aldrig er fordømmende, men oprigtigt forsøger at forstå, hvorfor det gik hendes mor, som det gjorde. Og historien er ikke kun tragisk, men også opbyggelig. I perioder af sit ellers plagede liv lykkedes det moderen at rejse sig, yde en indsats og være noget for andre. En smuk påmindelse om, at et liv kan være meningsfuldt, selv om det ikke er snorlige.

Political Order and Political Decay af Francis Fukuyama
I en ofte kaotisk verden kan det være svært at bevare det store overblik. Så er den amerikanske politolog Francis Fukuyamas ”Political Order and Political Decay” god at tage ned fra hylden.

Hvorfor er lande korrupte? Eller rettere – hvorfor er nogle lande ikke korrupte? Hvorfor er et godt embedsværk vigtigt, og hvad har Bismarck og den franske revolution med det at gøre? 

Jørgen Steen Sørensen om "Political Order and Political Decay"

Den er et mesterstykke i moderne statslære og gennemgår simpelt og afklaret en række fundamentale samfundsspørgsmål: Hvad skal der til for, at en stat kan fungere? Hvad karakteriserer ”failed states”? Hvorfor er nogle civilisationer gået under, mens andre har overlevet? Hvorfor er lande korrupte? Eller rettere – hvorfor er nogle lande ikke korrupte? Hvorfor er et godt embedsværk vigtigt, og hvad har Bismarck og den franske revolution med det at gøre?

I et interessant afsnit med titlen ”Getting to Denmark” sætter han vores eget land i scene. Nyttig læsning for enhver, der gerne vil forstå verden.

Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, kommer med denne måneds boganbefalinger.
Folketingets Ombudsmand, Jørgen Steen Sørensen, kommer med denne måneds boganbefalinger. Foto: Niels Ahlmann Olesen/Ritzau Scanpix

In Flanders Fields af John McCrae
Jeg håber, at god poesi aldrig går af mode. For eksempel bør John McCraes digt ”In Flanders Fields” leve evigt.

McCrae var canadisk læge og løjtnant under 1. verdenskrig, og han skrev det i maj 1915 efter at have begravet en falden ven i Ypres i Flandern. Første strofe er i øvrigt forklaringen på, at valmuer (poppies) er blevet symbol på krigens lidelser: ”In Flanders Fields the poppies blow”.

Digtet fortælles af de omkomne, og sidste vers fortjener citat:

0:000:00