Her er politikernes bedste og værste Folkemøde-minder

Q&A: Seks politikere fortæller om oplevelser i Allinge, som både giver politisk inspiration og er en lejlighed til at feste for folkestyret.

Ved Folkemødets fødsel i 2011 mindede det mest af alt om en udvidet havefest for politikerne.

I dag har mødet på Bornholm udviklet sig til at være demokratiets svar på Roskilde Festival. Blandt de over 100.000 overnattende gæster tælles både politikere, embedsfolk, journalister, folk fra erhvervslivet, interesseorganisationerne og helt almindelige borgere.

Flertallet af Christianborgs folkevalgte tager hvert år turen til Allinge for at spise stegte sild og Krølle-Bølle-is. For at deltage i paneldebatter og DJ-arrangementer. Og for at møde borgerne i øjenhøjde.

Her fortæller seks medlemmer af Folketinget om deres bedste (og værste) oplevelser på Folkemødet.

Maria Gjerding
Folketingsmedlem for Enhedslisten

Hvilket arrangement husker du tydeligst fra Folkemødet?
"Jeg var til en gyllegate-retssag. Det skulle afgøres, hvem der egentlig havde ret. Regeringen eller kritikerne?

Jeg var indkaldt som vidne i sagen. I salen var en masse medlemmer af Bæredygtigt Landbrug, og aggressionsniveauet blev utrolig højt. Hele arrangementet var tænkt som en joke, men det endte med at køre helt op i en spids. Der var så mange følelser på spil.

I den ene del af salen sad en masse landmænd. De var helt fremme på stolene og kom undervejs med høje udbrud. Da regeringen til sidst blev dømt, rejste de sig og gik op til journalisten og omringede ham. De var sure. Det var jo deres landbrugspakke, der blev dømt."

Benny Engelbrecht
Folketingsmedlem for Socialdemokratiet

Er der plads til borgerne på Folkemødet?
"De almindelige borgere har desværre svært ved at konkurrere med de større arrangementer. Hvis eksempelvis Clement Kjersgaard og et par kendisser skal konkurrere med almindelige folk, der vrider sjælen ud på sig selv, kan der ikke være tvivl om, hvad der er vigtigst. Det må aldrig blive Clements cirkus. Men sådan ender det ofte.

For et par år siden hørte jeg nogle kvinder fortælle om, at de var blevet misbrugt som børn. De fortalte, hvordan det har påvirket deres voksenliv, og det gjorde kæmpe indtryk på mig. Jeg kunne ikke lade være med at tude. Jeg vil hundrede gange hellere deltage i et arrangement, hvor borgerne kan fortælle om deres oplevelser, end et hvor vi politikerne kører den samme gamle smøre igen."


Uffe Elbæk
Folketingsmedlem for Alternativet

Hvad var din sjoveste oplevelse på Folkemødet sidste år?
"Jeg stod på scenen og lavede DJ-battle sammen med min voksne søn Frej. Vi var inviteret ind i Højskolernes telt en lørdag aften, og det endte med at blive årets fest. Der var 800 mennesker, og de hang helt oppe under teltdugen. Jeg satte alt fra svedig soul med Supremes til Ulige Numre på. Vi dansede helt vildt, og alle 800 mennesker gik amok. Det skal vi gentage igen i år.

Fordelen ved Folkemødet er, at når vi ændrer rammen, ændrer vi også vores samtaler. Sidste år var jeg i paneldebat med 3F’s formand Per Christensen. Det førte til, at vi fik holdt møder om fremtidens arbejdsmarked hjemme i København. Når vi flytter os ud af vores vanlige setting, skaber vi nye relationer."

Bertel Haarder
Folketingsmedlem for Venstre

Hvilken oplevelse på Folkemødet har gjort indtryk på dig?
"Åbningen sidste år var uforglemmelig. Michael Bojesen (komponist, red.) og tusindvis af mennesker sang Godmorgen Lille Land. Det var en meget bevægende åbning. Det kan ikke forklares.

Men det, der gør indtryk ved Folkemødet, er, at det virkelig er en blanding af Roskilde Festival, en sommerhøjskole og et politiker-dyrskue. Det er folkeligt i den allerbedste forstand. Høj og lav mødes på Folkemødet. Jeg ved godt, at man siger, at det er domineret af eliten. Men der kommer 100.000, og så stor er eliten i Danmark ikke. Det er den massive tilslutning, der gør indtryk på mig. Den oplevede jeg ved sidste års åbning, hvor tusindvis sang. Der var en helikopter, der filmede, så vi kunne se os selv på storskærm. Det var meget bevægende."

Pia Kjærsgaard
Formand for Folketinget og folketingsmedlem for Dansk Folkeparti

Ændrer politikerne sig på Folkemødet?
"Det er anderledes at være politiker, når man er på bornholmermødet. Det er meget mere afslappet. Jeg bliver hele tiden konfronteret med folk, der vil have selfies, autografer eller spørge om noget. De er glade og vil gerne snakke med os, og vi vil gerne snakke med dem. Det giver mig et tættere forhold til folk.

Sidste år fik jeg desværre en spytklat efter mig. Sådan en idiot! Jeg blev gal i skralden og råbte efter ham, men der var han flygtet ind i mængden, og vagterne havde desværre ikke øje på ham. Jeg forstår slet ikke, at man kan forsøge at ødelægge den gode stemning på den måde."

Jakob Engell-Schmidt
Folketingsmedlem for Venstre

Hvordan får man dig i teltet?
"Jeg har flere hundrede invitationer i år, og det sætter jeg stor pris på. Men jeg prøver på kun at sige ja til dem, der er relevante for mine ordførerskaber eller er så utraditionelle, at de kan være en god oplevelse for både publikum og mig selv.

Sidste år blev jeg kontaktet af et auktionshus, der ville have mig til at deltage i en velgørende auktion. Jeg endte med at bortauktionere en gymnastiktime med Kristian Jensen (V) som instruktør. Det lykkedes mig at få 3.500 kroner for den. Pengene gik til aktiviteter for ældre mennesker i Allinge. Folk synes, at det var sjovt og en lille smule spøjst at få en privattime i springgymnastik med udenrigsministeren. Der var rift om den!"

Forrige artikel Hvis alle gjorde som Roskilde: Parat til job uden sprog Hvis alle gjorde som Roskilde: Parat til job uden sprog Næste artikel Efter røde tal: Nu kæmper Folkemødet for at tjene penge Efter røde tal: Nu kæmper Folkemødet for at tjene penge
Redaktørens skrivebord

Redaktørens skrivebord

NOVEMBER: Hver måned fortæller Altinget Magasins redaktør, Esben Schjørring, hvad der ligger på hans skrivebord. Både det fysisk konkrete og på hans laptop. Hvilke bøger, artikler, podcasts, foredrag og debatter fra den store verden han har mellem hænderne, i ørene eller foran øjnene lige nu.

Fremtidsforsker: AI kommer til at håndtere dit helbreds algoritmer

Fremtidsforsker: AI kommer til at håndtere dit helbreds algoritmer

KOMMENTAR: Hvor længe går der, inden du har en AI-diæt og apps på din telefon, der gør, at du kender diagnosen før din læge? Og hvad betyder det i et samfund, hvor det offentlige sundhedsvæsen er en hjørnesten i velfærdsstaten, spørger Louise Opprud Jakobsen.