Q&A: Hvordan mindsker vi transportsektorens klimabelastning?

Q&A: Regeringen har en ambition om, at Danmark i 2050 skal være uafhængig af fossile brændsler som kul, olie og naturgas. I den forbindelse har Altinget spurgt Jeppe Juul fra Det Økologiske Råd og transportordfører Villum Christensen (LA), hvordan man kan mindske transportsektorens klimabelastning.

Foto: /ritzau/Morten Germund
Peter Pagh-Schlegel

Det kræver ifølge regeringen en omstilling af transportsektoren, der lige nu står for 24,5 procent af udledningen af alle drivhusgasser. 93 procent af transportsektorens udledning kommer fra vejtransport.

Altinget: magasin har spurgt transport- og energikonsulent i Det Økologiske Råd, Jeppe Juul, og transportordfører for Liberal Alliance, Villum Christensen, hvad der skal gøres for at mindske transportsektorens klimabelastning.

Jeppe Juul
Transportkonsulent i Det Økologiske Råd

Hvor er der størst behov for at sætte ind i forhold til at mindske transportsektorens klimabelastning i Danmark?

Personbilerne udleder mest. Omvendt er det også den type transport, som vi har bedst styr på i forhold til at få nedsat vores CO2-belastning. I EU arbejder vi efter at få mere biobrændsel i vejtransporten, men det er ikke muligt at drive transportsektoren alene på biobrændsel. Så det helt afgørende er energieffektivisering og elektrificering. Derfor er det absolut mest effektive middel til at mindske klimabelastningen at få flere bilejere til at gå over til elbiler.

Hvilke teknologiske udfordringer er der forbundet med dette?

Teknologien til at elektrificere person- og varebiler er allerede til stede, for vi kan sagtens producere litium-ion-batterier, der kan sætte skub i en Tesla. Men hvis vi skal elektrificere de tungere køretøjer og på længere sigt også flytrafikken, så kræver det en større teknologisk udvikling af batterierne.

Lige nu er batteriets vægt i forhold til energiindhold det område, hvor der kan komme forbedringer, som er ret afgørende for, hvor hurtigt vi kan få mindsket CO2-udledningen. Hvis du skal have et passagerfly til at køre på batterier, så kræver det langt bedre batterier. Men udviklingen går stærkt, og alle markedskræfter kaster penge i det. Så jeg er meget optimistisk.

Er du også optimistisk omkring, at vi her i landet får nået 2050-ambitionerne om at mindske CO2-udslippet i transportsektoren?

0:000:00