Rygter, strip og en biskop ved DJ-pulten: De bedste anekdoter fra Folkemødet

FOLKEMØDE 2018: Det er blevet tid til det 8. Folkemøde på Bornholm siden starten i 2011. Vi kender det hele så godt, at Folkemødet ikke behøver yderligere præsentation. Men de bedste anekdoter fra de foregående år bringer Altinget gerne, så læs med her.

Redaktionen

Mikkel Andersson
journalist, satiriker og blogger

"Det var en solrig juni-eftermiddag i Gæstgiverens have i 2014. Vi er nogle venner – på ægte folkemødeklichevis alle fra mediebranchen – der ligger henslængt i græsset og nyder solen, en af de medbragtes meget hjemmerullede cigaret samt en flaske rom (og ja, vi var vist endda iklædt shorts, men havde også fri), da der pludselig opstår lidt tumult i folkemængden et sted nede foran Politikens scene.

Ud af det blå kommer Helle Thorning-Schmidt spadserende forbi omgivet af et større kontingent af livvagter. Idet hun passerer vores lille gruppe, råber en kvinde bagved os glad “Hej Helle!”. Statsministeren genkender smilende kvinden, og mens undertegnede og ven med militærbaggrund let overrislet spontant rejser os – slagen med respekt for landets politiske leder – skræver hun elegant over en stadig liggende potrygende kollega på græsset.

Selvom mange ikke tror det, er der meget kort afstand mellem folket og politikerne i Danmark, og på Folkemødet er der endnu kortere."

Ida AukenIda Auken
MF (R)

"En af de mærkeligste oplevelser på Folkemødet var nok det år, hvor jeg endte med at sove i køjeseng med min mor. Det har jeg ikke gjort, siden jeg var barn og rejste med tog til Italien i de der små kupeer, hvor man ligger i tre etager. Folkemødet er nu så stor en succes, at det kniber med sengepladserne, hvilket gjorde, at jeg altså landede i køjeseng med min mor. Jeg havde fået øverste køje og gik nok lidt senere i seng end min 73-årige mor. En nat kom jeg hjem omkring klokken fire og listede mig ind som en anden teenager, der har været for sent ude. Det lykkedes mig at undgå at vække min mor i underkøjen. Næste morgen spurgte hun, hvornår jeg var kommet hjem. Jeg svarede: “Den var over ét. Men den var ikke to.” Selvom man nærmer sig 40 år, tør man åbenbart stadig ikke fortælle sine forældre hele sandheden om, hvad man render og laver om natten.

Foto:

Det mest pinlige, jeg har oplevet på et Folkemøde, var ved åbningen sidste år, hvor jeg sammen med en sangerinde skulle synge for på “Folkemøde-sangen”, som jeg selv havde skrevet teksten til. Jeg oplod min røst, men opdagede, at den tusindtallige forsamling begyndte at grine ad mig – hvorfor dog? Jo, jeg var begyndt med at afsynge bagsiden af sangbladet – det vil sige et helt forkert vers! Uha. Og så foran så mange mennesker!"

Lars TvedeLars Tvede
forfatter, finansmand, iværksætter og klummeskribent på Altinget

"Min første tur til Folkemødet var for at tale for Liberal Alliance. Efter min tale prøvede Anders Samuelsen, Per Mikael Jensen og jeg at finde ud af en cykelvej til vort fælles nattely. Per Mikael cyklede i øvrigt hurtigere end mig, hvilket jeg havde det svært med; specielt, da han havde fået flest øl og kørte mindst lige.

Apropos øl havde Lars Seier og jeg sidste år en debat for Nye Borgerlige, hvor vi blev filmet. Bagefter lavede nogle vittige hunde en fast-forward, der viste, hvordan Seiers øl hastigt forsvandt under seancen, hvorimod min stod urørt. Pinligt, for egentlig er jeg ret god til øl."

Majbritt Maria NielsenMajbritt Nielsen
skribent og debattør

"På Folkemødet i 2017 drak jeg selv tre flasker rosé om fredagen. Da jeg senere stod i Landbrug & Fødevarer-teltet og skulle tisse, kunne jeg ikke finde ud af, hvor toilettet var, men til gengæld havde jeg glemt, jeg ikke var på Roskilde Festival. Derfor allierede jeg med min gode ven, der er tv-kok, og vi gik på jagt efter en afsides krog.

Vi blev enige om, at intet ville være mere naturligt, end at vi simultantissede bag et skur. Et skur, der vist endda var toiletterne. Da jeg sidder der og tisser, og han står ved siden af og gør det samme, bliver han genkendt af nogle unge, kvindelige fans, der kommer styrtende over imod os. Det resulterede i, at han drejede sig væk fra dem med sin tissende tissemand og i den retning, hvor jeg sad. Min ven tissede på mig, imens jeg selv sad og tissede færdig. Og så gik vi op til Alternativet."

Bertel HaarderBertel Haarder
MF (V) og Folkemødets far

"Det sjoveste var sommeren 2014, hvor det kom frem, at Venstre havde betalt noget tøj til Lars Løkke:

Søren Pind og jeg og 500 andre var i gang med at synge ”Nu går våren gennem Nyhavn” i Danchells Have, da Lars Løkke himself pludselig arriverede, netop som vi sang:

”… Sæt dig her ved Sørens side, hvis du ikke har kredit,
Køb du kuns din flade kaffe, jeg skal fylde den med sprit!”

Hele forsamlingen spruttede af grin, og der gik nogen tid, før vi var i stand til at synge sangen færdig."

David TradsDavid Trads
journalist, debattør og klummeskribent

"De bedste – eller i hvert fald de mest intense – diskussioner, jeg har haft på Folkemødet, har altid fundet sted på det ikoniske værtshus Hut Li Hut på Lindeplads. Snyd ikke dig selv for en tur på det sted – og helst efter midnat. Det er vel indbegrebet af det, man kalder et vandhul, for de fleste, der kommer der, holder sig ikke tilbage med de våde varer. Her har jeg haft, hvad man vist kalder lange og dybe samtaler med politikere, ministre, journalister, organisationsfolk, lobbyister og ikke mindst med byens lokale, som ellers kan være svære at finde.

En sen nat i 2014 – den sommer, hvor Danmarks næste EU-kommissær skulle vælges – var vi eksempelvis en flok, der på baren valgte at søsætte et falsk rygte om, at Carsten Hansen, dengang boligminister, var i spil til den post. Det var han ikke, og det var kun meningen, at det skulle være værtshussnak, for som man siger: “What happens at Hut Li Hut, stays at Hut Li Hut” … Men dagen efter havde rygtet fået ben at gå på, og vi kunne ikke stoppe det. Læren: Uanset hvor du er på Folkemødet, og uanset hvad klokken er, så er der et par ører, der opsnapper det, du snakker om."

Anna LibakAnna Libak
radiovært, forfatter, klummeskribent og medlem af regeringens ytringsfrihedskommission

"Der sker altid noget uventet på Folkemødet. I 2016 var den russiske punkgruppe Pussy Riot inviteret, og folk var ellevilde: De var så seje i deres kamp for ytringsfriheden! Men på samme folkemøde klodsede jeg ind i Uwe Max, der inviterede mig til en hemmelig ceremoni, hvor den svenske antiislamistiske kunstner Dan Parks skulle tildeles et jernkors for sin kamp for ytringsfriheden. I Sverige er Parks dømt for hate speech, og nogle af hans værker er blevet destrueret af den svenske stat. Jeg gik derhen som udsendt reporter for Berlingskes Morgenpost fra Folkemødet, og det var ret spooky. Der var mere politi, end der var publikum. Arrangementet var jo ikke annonceret; det var for farligt. I den forstand var afviklingen af det en fin illustration af pointen: Ytringsfriheden er faktisk truet – og ikke kun i Rusland."

Peter Skov-JakobsenPeter Skov-Jakobsen
biskop i Københavns Stift

"Folkemødet er meninger. Det er temperament, oplysning, latter og sang. Folkemødet er i blodet, og ikke kun når jeg selv er cirkushest. Der var et skrål af latter i et telt. Simon Emil Ammitzbøll-Bille og andre fortalte uden selvhøjtidelighed om skøre hændelser og fejltagelser, og vi hylede af grin. Overgiven latter mellem politiske modstandere.

Eller at stå og lytte til Uffe Ellemann-Jensen og Mogens Lykketoft, der udlagde verdenssituationen med vid og begavelse og et underfundigt gensidigt drilleri. Eller selv at optræde som DJ på en strandbar for studerende og falde totalt igennem og være helt fremmed, men alligevel at more sig over sin egen klodsethed. Åben debat, menneskelighed og begavet kævleri. For min skyld måtte der gerne gå folkemøde i hverdagen."

Anne Sophia HermansenAnne Sophia Hermansen
kulturredaktør, Berlingske

"Jeg elsker Folkemødet – og jeg elsker især, når Dansk Kvindesamfund inviterer mig til at deltage i deres debatter. Det føles lidt som at være en blodpølse og skulle til fest på Draculas borg. Sidste år skulle vi diskutere, om Sana fra Skam skulle smide tørklædet, hvis hun ville ud på et vestligt arbejdsmarked, og det var jeg den eneste, der mente. Resten af panelet, inklusiv moderatoren, der var iklædt hijab, syntes, at det var meget fordomsfuldt af mig. Jeg blev buhet ud af teltet, men kommer selvfølgelig gerne igen. De fleste Folkemøde-paneler er jo bredt og demokratisk sammensat – hos Dansk Kvindesamfund opererer man med en frisk fem-mod-en-model.

Sidste år sluttede mit Folkemøde søndag morgen ved femtiden, da en kendt tv-vært strippede til “You Can Leave Your Hat On”. Jeg håber, han er med igen i år."

Politik har aldrig været vigtigere

Få GRATIS nyheder fra Danmarks største politiske redaktion

Omtalte personer

Anna Libak

Udlandsredaktør, Weekendavisen, foredragsholder
cand.mag. i samfundsfag og russisk (Aarhus Uni. 2009), sprogofficer (Forsvarsakademiet 1987)

Anne Sophia Hermansen

Kulturkommentator og anmelder, Weekendavisen, foredragsholder
mag.art. i litteraturhistorie (Aarhus Uni.)

Bertel Haarder

Fhv. MF og minister (V)
cand.scient.pol. (Aarhus Uni. 1970)

0:000:00