Sådan er det gået partierne i 2017: Dødt løb med interne forskydninger

ÅRET DER GIK: Socialdemokratiet er blevet mere populær, men afstanden mellem blå og rød blok er blevet mindre i løbet af 2017. Få her et overblik over, hvordan partierne står, mens de går ind i anden halvdel af det politiske år.

Mette Frederiksen (S) på vej til at afgive sin stemme ved kommunalvalget i november, hvor hendes parti endte som den store vinder. 
Mette Frederiksen (S) på vej til at afgive sin stemme ved kommunalvalget i november, hvor hendes parti endte som den store vinder. Foto: /ritzau/Mads Joakim Rimer Rasmussen
Morten Øyen

Kommunalvalg, en ny alliance mellem Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti, kaos om finanslov og om skattelettelser og om udlændinge.

Nogle af overskrifterne for det politiske år 2017.

Et år, hvor Socialdemokratiet startede og sluttede højt i meningsmålingerne. Et år, som faktisk har været kendetegnet ved en rimelig stilstand i vælgernes opbakning til Folketingets partier. Og et år, hvor Nye Borgerliges tilfældige dagsform varsler, at det unge parti kan få en nøglerolle ved det næste folketingsvalg.

Det viser en gennemgang af alle Kasper Møller Hansens gennemsnit af meningsmålinger bragt af Altinget i 2017.

Fakta
Om Risbjerg-snittet

Professor i statskundskab og valgforsker Kasper Møller Hansen fra Københavns Universitet laver hver måned et kvalitetsvægtet gennemsnit af meningsmålingerne for Altinget.
 

Gennemsnittet er lavet på baggrund af en formel udregnet af professor Søren Risbjerg Thomsen fra Aarhus Universitet og er et kvalitetsvejet gennemsnit af meningsmålinger fra Gallup/Berlingske, Voxmeter/Ritzau, YouGov/MetroExpress, Altinget/Nordstat, Greens/Børsen og Epinion/DR.

Erfaringsmæssigt er gennemsnittet mere stabilt end de enkelte målinger, samtidig med at det op til et valg ligger lige så tæt på det endelige resultat som de bedste meningsmålinger. 

Denne artikel må kun citeres efter reglerne om god presseskik og med klar angivelse af Altinget som kilde. Gengives enkelte tal fra artiklen, skal det være med kildeangivelsen professor Kasper Møller Hansen for Altinget.

(Artiklen fortsætter under graf)

Et tilbageblik over 2017 viser, at der slet ikke har været samme vælgerskred, som der har været i de foregående år. I 2016 tabte Dansk Folkeparti for eksempel i runde tal 140.000 vælgere på bare to måneder.

Mange af dem er siden vendt tilbage, og 2017 var i stedet kendetegnet ved relativt små bevægelser i partiernes styrkeforhold.

Helt overordnet er styrkeforholdet mellem blå og rød blok blevet mere lige. Rød blok gik ind i 2017 på det, som viste sig at være årets højdepunkt – og hvad der svarer til 94 mandater i ryggen i gennemsnittet af meningsmålinger. Ved årets udgang var det reduceret til 91.

0:000:00