Spin, telepati og exoskeletter

SPIN: Spindoktorer arbejder i et politisk grænseland mellem embedsmænd og politikere. Altinget har talt med Kristian Jensens politiske rustning Christopher Arzrouni og Mark Thorsen, som har arbejdet med Inger Støjberg så længe, at han ved, hvad hun tænker.

Opskriften på en god særlig rådgiver varierer kraftigt. To markante personligheder i det nuværende korps af rådgivere Christopher Arzrouni og Mark Thorsen har begge en baggrund i Venstre. Trods den fælles baggrund opfatter de deres arbejde som særlig rådgiver vidt forskelligt. Den ene ser sig selv som et ydre skelet, der gør ministeren stærkere. Den anden læser sin ministers tanker og drikker cola med hende om morgenen.

Den indfødte Venstremand

Mark Thorsen
Særlig rådgiver i Udlændinge-, Integrations- og Boligministeriet
Alder: 32 år
Seneste stilling: Rådgiver for Inger Støjberg, da hun var politisk ordfører for Venstre
Uddannelse: Cand.scient.pol.

Med en lang karriere i Venstre og mange år som rådgiver for Inger Støjberg har Mark Thorsen ikke kun et veludbygget netværk, men også en nærmest telepatisk forbindelse til sin minister. Han er hvervet i regeringspartiets egne rækker og glad for at tro på projektet Venstre.

Hvad gør dine mange år som rådgiver for den samme politiker for dit arbejde?
”Jeg er aldrig for alvor i tvivl, om hvad Inger mener. Det gør mit arbejde nemt, når jeg ikke skal bryde mit hoved med, hvad hun har af holdninger til for eksempel barnebrude. Det gør det nemt at navigere og giver mig en frihed i den daglige relation med journalister, at jeg ikke behøver vende alt med hende først. 99 ud af 100 gange rammer jeg rigtigt.”

Hvad med den ene gang, du rammer forkert?
”Det er en forretningshemmelighed.”

Hvordan påvirker din baggrund dit virke som særlig rådgiver?
”Der er ikke nogen tvivl, om at jeg er taget ud af partiet. I min karriere har jeg ikke haft et job, som ikke har relateret sig til politik og til Venstre. Det er dog forsimplet at tro, at det eneste, jeg laver, er at sidde med en Venstrekasket på. Jeg ville de facto ikke have nogen indflydelse, hvis jeg bare sad og læste op af et partiprogram.”

Hvad har din baggrund af begrænsninger?
”Jeg havde ikke noget journalistisk netværk, da jeg første gang blev ansat, og heller ikke nogen journalistisk erfaring. Jeg havde aldrig været på en redaktion og vidste rent lavpraktisk ikke, hvornår der var deadline. Det er klart, man er mere operationel i forhold til pressen fra dag et, når man har en journalistbaggrund.”

Hvad har det af fordele?
”Jeg er glad for at have en akademisk baggrund, for jeg bruger meget tid på at snakke med embedsværket og læse notater. Der giver en akademisk baggrund nok en fordel i forhold til at gennemskue stoffet.”

Hvad gør dig til en god særlig rådgiver?
”Jeg har det godt med at stå op om morgenen og tro på projektet. Især når jeg bruger 60-70 timer af mit liv om ugen på netop det projekt. For mig er mit arbejde også min største interesse."

 

Exoskelettet Arzrouni

Christopher Arzrouni
Særlig rådgiver i Udenrigsministeriet
Alder: 48 år
Seneste stilling: Debatredaktør på Børsen
Uddannelse: Cand.scient.pol.

Christopher Arzrouni ser sig selv som en klassisk embedsmand, hvis mål er at give udenrigsminister Kristian Jensen flere timer i døgnet. Han er en policy-udvikler, der fungerer som tolk mellem embedsværk og politikere.

Hvad er den vigtigste funktion som særlig rådgiver?
”Loyalitet betyder alt. Jeg ser mig selv som Kristian Jensens exoskelet. En rustning, som gør bæreren hurtigere og stækere. Ligesom RoboCops ydre skelet. Exoskelettet har ikke sin egen vilje, men forstærker kun bæreren.”

Hvordan kommer det til udtryk?
”En særlig rådgivers arbejde, hvis det er ordentligt udført, foregår i total anonymitet og fortrolighed. Per definition findes den særlige rådgiver ikke. Jeg findes ikke. Der findes kun Kristian Jensen. En særlig rådgiver må ikke henlede opmærksomheden på sig selv. Det er rammen for arbejdet.”

Hvordan påvirkes arbejdet af den særlige rådgivers uddannelse og baggrund?
”Tidligere manglede ministerierne en forståelse for en moderne kommunikationsverden. Det er ikke længere tilfældet. Det, en minister har brug for i dag, er en fast policy-udvikling i sit ministerium, såsom i Koordinationsudvalget. Især når han har opgaver, der vedrører hele regeringens arbejde. Det er næsten spild af særlige rådgivere, hvis embedet skal bruges til et journalistisk formål.”

Hvordan påvirker dit politiske ståsted dit virke?
”Jeg bliver bedre til at gennemskue, hvad andre vil. Hvis jeg nu ikke havde nogen politiske holdninger, havde jeg sværere ved at forstå politikere. Så tror jeg, at jeg ville se det hele som et ludospil, hvor det var ligegyldigt, om brikkerne var blå eller røde. Da jeg nu har et særdeles blåt udgangspunkt, har jeg nemmere ved at forstå, hvor politikerne vil hen. Jeg er et kompas, der altid peger mod syd. Det er ret nyttigt, selvom man vil mod nord.”

Hvad er optimale arbejdsforhold for en særlig rådgiver?
”Der er to situationer, jeg fungerer godt i. Når jeg har en chef, jeg har respekt for, og når jeg har en mission, jeg sympatiserer med. Missionen lige nu er at få det borgerlige Danmark til at fungere effektivt.”

Forrige artikel Politiske håndværkere på lobbyarbejde Politiske håndværkere på lobbyarbejde Næste artikel Fakta: Sammenlign ministrene på otte områder
Redaktørens skrivebord

Redaktørens skrivebord

NOVEMBER: Hver måned fortæller Altinget Magasins redaktør, Esben Schjørring, hvad der ligger på hans skrivebord. Både det fysisk konkrete og på hans laptop. Hvilke bøger, artikler, podcasts, foredrag og debatter fra den store verden han har mellem hænderne, i ørene eller foran øjnene lige nu.

Fremtidsforsker: AI kommer til at håndtere dit helbreds algoritmer

Fremtidsforsker: AI kommer til at håndtere dit helbreds algoritmer

KOMMENTAR: Hvor længe går der, inden du har en AI-diæt og apps på din telefon, der gør, at du kender diagnosen før din læge? Og hvad betyder det i et samfund, hvor det offentlige sundhedsvæsen er en hjørnesten i velfærdsstaten, spørger Louise Opprud Jakobsen.