Samuelsen og Elbæk: Sådan starter man et parti

NYE PARTIER: Det kræver ekstrem vedholdenhed, organisatorisk styring og klarhed om målet at skabe et politisk parti. Og så hjælper det at have en god håndbog at støtte sig til, fortæller partistifterne Anders Samuelsen og Uffe Elbæk.

Trial and error.

Det var metoden, da Ny Alliance blev stiftet for snart ti år siden.

Det siger partistifter Anders Samuelsen i dag.

“Problemet var, at der jo ikke var nogen håndbøger i, hvordan man skaber et politisk parti,” forklarer han Altinget.

Det er der dog i dag, mener han og henviser til sin egen anmelderroste bog 'Comeback Kid', der skildrer Ny Alliances storhed og fald og den efterfølgende reinkarnation med ham selv i spidsen.

“I dag er der en håndbog. Min egen. Derfor gav jeg den til Uffe. Jeg ved ikke, om han læste den. Men jeg tror, at han i hvert fald havde lært en del af, hvad der gik galt med Ny Alliance,” siger Anders Samuelsen, der står i spidsen for en af de mest succesfulde politiske nyskabelser de seneste år.

Spiser gamle partier
Ny Alliance blev skabt af Anders Samuelsen, Gitte Seeberg og Naser Khader i maj 2007. Partiet var fra samme øjeblik, det blev lanceret, ekstremt populært, men reelt begyndte det at smuldre indefra, allerede før det havde set dagens lys.

Små to år senere tog Samuelsen over som formand for partiet, der i mellemtiden havde skiftet navn fra Ny til Liberal Alliance. Mens alliancens første udgave gik til i slingrekurs, kaos og interne magtkampe, har Anders Samuelsen som formand løftet alliancens anden inkarnation op fra 0,0 procent i meningsmålingerne i 2009 til i dag at have 13 mandater og et solidt og succesfuldt partiapparat.

På nogenlunde ligeså lang tid, som det tog Anders Samuelsen at rehabilitere sin alliance, er Uffe Elbæk gået fra at være skandaliseret eks-minister og latterliggjort gøgler til at være leder af et markant oppositionsparti med ti mandater, et sekretariat og en masse frivillige i ryggen.

Folketingets ældste partier – Konservative, Venstre, Socialdemokraterne og Radikale – går samlet set tilbage i disse år, mens nyere partier som Enhedslisten, Dansk Folkeparti og ikke mindst Liberal Alliance går så markant frem, at de nye meget vel kan få flertal på Christiansborg efter næste valg – for første gang nogensinde.

Men hvordan starter man et nyt parti? Og hvordan får man succes? Altinget har bedt partistifterne Anders Samuelsen og Uffe Elbæk dele ud af deres erfaringer.

Fire-fem gange fallit
“I Ny Alliance var det bare at prøve sig frem,” siger Anders Samuelsen med henvisning til manglen på lærebøger i det at skabe nye partier.

“Hvad virker? Hvad virker ikke? Vi prøvede at holde fast i fundamentet, grundideen, i den proces, men de første tre år med Ny og Liberal Alliance kom til at gå med at gå fallit minimum fire-fem gange.”

Anders Samuelsen kommer halsende fra Statsministeriet, hvor han har været til det faste tirsdagsmøde med statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) og de øvrige borgerlige partiledere. Han smider sin velstrøgne, lyseblå skjorte, hopper i en mere behagelig Denmark-sweatshirt, som han har med hjem fra OL i Rio, snupper en karamel fra en pose på bordet og går så igang med at fortælle om det at starte et politisk parti.

“Stadigvæk i dag har jeg min tvivl, om det var det hele værd. For prisen var høj. Og det har haft omkostninger,” siger Anders Samuelsen.

“Hvis man forestiller sig, hvor hårdt det bliver, så kan man gange med 500. Man gør sig ikke begreb om, hvor voldsom en proces det er. Så det kræver, at man brænder tilstrækkeligt meget.”

Skrækfilm
Uffe Elbæk holder til godt 100 skridt længere ude ad Ridebanen, der i sig selv føles som Christiansborgs yderste fløj. Det vil sige, Uffe Elbæk har ikke rigtigt sit eget kontor, men Alternativet har fået indrettet en række kontorfællesskaber og mødelokaler med navne som Ydmyghed, Generøsitet og Mod.

Anders Samuelsen har helt ret, når han antager, at Uffe Elbæk har lært af Ny Alliances vanskeligheder, fortæller Alternativets grundlægger, da Altinget møder ham i Humor-rummet, få dage inden han flyver til USA for at deltage i et seminar for internationale ledere i forbindelse med Demokraternes konvent i Philadelphia.

“Mit skrækscenarie er den måde, Ny Alliance lavede politik på,” siger Uffe Elbæk med henvisning til den måde, partiets politikskabelse bliver skildret på i Christoffer Guldbrandsen-filmen 'Dagbog fra midten'.

Han er i det hele taget glad for filmiske skræmmebilleder. Udover 'Dagbog fra midten' refererer han gerne til tv-serien 'Borgen', hvori hovedpersonen, Birgitte Nyborg, starter partiet Nye Demokrater, der til forveksling ligner en Ny Alliance-pastiche. Inden den fiktive partistifter får set sig om, er hun omgivet af en uoverskuelig mængde entusiastiske tosser med ligeså mange forskellige dagsordener, der allesammen gerne vil være med til at udvikle partiet og dets politik i deres egen retning.

“Når man har en meget flad og inviterende kultur, er der en risiko for, at der kommer mange mennesker, der projicerer deres egne ambitioner op på det tomme lærred,” konstaterer Uffe Elbæk.

Og det var netop en af de ting, der gik skævt i Ny Alliance, erkender Anders Samuelsen.

“I starten samlede vi mange drømmere. De kom uden at stille spørgsmål, og de troede, at vi kunne alt muligt, som vi ikke kunne,” siger partilederen.

Undervejs i transformationen fra Ny til Liberal Alliance smed partiet imidlertid alle de medlemmer ud, der ikke aktivt tilkendegav, at de ønskede at blive, og i dag er partiet forskånet for den slags begyndervanskeligheder, mener Anders Samuelsen.

“Dem, der kommer nu, har allerede stillet spørgsmål, og vi har overbevist dem på baggrund af det, vi har leveret,” siger han.

Retning
For at undgå de fælder, som Anders Samuelsens og Birgitte Nyborgs partier faldt i, præsenterede Uffe Elbæk allerede adskillige måneder inden Alternativets reelle grundlæggelse, og mens han stadig var medlem af Radikale, sin inderkreds for et såkaldt grundkoncept, hvori det vordende partis værdier, politiske retning og organisatoriske tilgang blev slået fast.

“Vi brugte enormt meget tid på at tænke over, hvordan vi skulle gøre. Og så lavede vi noget, der godt nok var åbent, men hvor vi også gjorde det klart, hvad der ikke var til diskussion. Hvis du accepterede de spilleregler, var du velkommen. Det har været helt afgørende,” siger Uffe Elbæk.

Han vurderer, at det har været helt essentielt for Alternativets foreløbige succes, at der har været enighed om, hvilket verdenshjørne man havde kurs mod.

“Anders Samuelsen, Gitte Seeberg og Naser Khader var måske nok nogenlunde det samme sted, da de stiftede Ny Alliance. Men de var også på vej i hver sin retning, og så nytter det ikke noget.”

Det er Anders Samuelsen enig i.

“Det er helt korrekt. Den pointe har jeg faktisk turneret med i flere år,” siger LA-lederen.

I hans formandstid, hvor de rester, der var tilbage af Ny Alliance, er blevet forvandlet til et veldefineret ideologisk parti med stabil vælgerfremgang, har det været afgørende at undgå fejltagelserne fra den første tid.

“Ny Alliance var en kombination af tre forskellige grundholdninger. Gitte Seebergs rejse væk fra Konservative, Nasers værdipolitiske ting på udlændingepolitikken og så min liberale reformpolitik. Nu er det entydigt den ene del,” siger Anders Samuelsen.

Der er mange årsager til, at Liberal Alliance i dag er en succes, mens Ny Alliance endte som en fiasko, understreger han. En af de vigtigste er tillid.

Alle tre Ny Alliance-stiftere havde ved flere lejligheder en oplevelse af, at en eller to af de andre gik bag om ryggen på dem, og ifølge Anders Samuelsen blev der aldrig for alvor opbygget et tillidsfuldt forhold mellem dem.

“Mens Liberal Alliance er båret af begejstring og en ekstrem grad af tillid, var det i Ny Alliance en meget høj grad af mistillid internt i partiet,” siger Anders Samuelsen, der også mener, at den solide organisation, Liberal Alliance i dag har fået bygget op, gør en stor forskel.

“Der foregår i dag et meget hardcore organisationsarbejde i Liberal Alliance, der er langt bedre struktureret, end Ny Alliance var,” siger Anders Samuelsen.

Ekstrem topstyring
I Alternativet foregik det på den måde, at Uffe Elbæk allerede i grundkonceptet fra sommeren 2013 – før partiet var stiftet – skitserede de overordnede organisatoriske rammer for Alternativet med et lille sekretariat på Christiansborg og politiske laboratorier som en central platform for politikskabelse.

“Jeg vil ikke sidde her og sige, at vi lykkedes, fordi vi var så dygtige. Men det er klart, at det at starte et parti kræver udpræget organisationstalent og erfaring, godt lederskab fra de folk, der skal tegne partiet, og en viden om, hvordan man motiverer mennesker til at gå ind i frivilligt arbejde,” siger Uffe Elbæk, der med en fortid som grundlægger og mangeårig rektor af den alternative iværksætter-, lederskabs- og projektuddannelse Kaospiloterne har været ekstremt bevidst om lige præcis organiseringen og struktureringen af sit parti fra før day one.

Også Anders Samuelsen lægger stor vægt på ledelse.

“Man bliver nødt til at erkende, at der skal være ekstremt meget topstyring, når man starter et parti,” siger Anders Samuelsen med en kommentar, der imidlertid ligger meget langt fra noget, man har hørt Uffe Elbæk sige.

Skal passe med værdier
“Liberal Alliance har gjort det på en helt anden måde end os. Vi har bygget partiet op nedefra. De har gjort det oppefra. Og det er jo lykkes for dem,” konstaterer Uffe Elbæk.

“Men de er et helt andet parti. Det ville ikke gå for Alternativet, for det ville slet ikke passe til vores værdier,” afslutter partilederen, der skal videre til en anden aftale.

Interviewet er slut. Men der er en ting, vi ikke har fået spurgt om. Kan det virkelig passe, at det er Anders Samuelsens bog, der har lært Uffe Elbæk at bygge et parti?

Ikke rigtigt, fortæller Elbæk, da Altinget nogle uger senere møder ham på Christiansborgs gange.

“Det er rigtigt, at Anders gav mig sin bog, som jeg blev meget glad for,” indrømmer Elbæk på vej ned mod Borgens vandrehal.

“Den lå også længe på mit natbord, men jeg er desværre ikke nået længere end til indholdsfortegnelsen. Nej, jeg har brugt min egen bog, Ledelse på Kanten, fra 2010,” siger han med et smil.

“Den er udsolgt fra forlaget, men du kan sikkert finde den på biblioteket.”.

Forrige artikel De eneste to – historien om et usædvanligt parløb De eneste to – historien om et usædvanligt parløb Næste artikel Hent tema-magasin om kommualreformen Hent tema-magasin om kommualreformen
Redaktørens skrivebord

Redaktørens skrivebord

NOVEMBER: Hver måned fortæller Altinget Magasins redaktør, Esben Schjørring, hvad der ligger på hans skrivebord. Både det fysisk konkrete og på hans laptop. Hvilke bøger, artikler, podcasts, foredrag og debatter fra den store verden han har mellem hænderne, i ørene eller foran øjnene lige nu.

Fremtidsforsker: AI kommer til at håndtere dit helbreds algoritmer

Fremtidsforsker: AI kommer til at håndtere dit helbreds algoritmer

KOMMENTAR: Hvor længe går der, inden du har en AI-diæt og apps på din telefon, der gør, at du kender diagnosen før din læge? Og hvad betyder det i et samfund, hvor det offentlige sundhedsvæsen er en hjørnesten i velfærdsstaten, spørger Louise Opprud Jakobsen.