Tidligere forebyggelseschef: Politikerne går uden om de mest effektive tiltag

INTERVIEW: Efter knap syv år som forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen skifter Jette Jul Bruun til Trygfonden, hvor hun fra 1. juni skal være programchef. Altinget har mødt hende til et interview om forebyggelsen, styrelsen og det nogle gange frustrerende møde mellem politisk virkelighed og faglig viden.

Det er svært at komme igennem med en mere tør og mere nuanceret vidensdagsorden i det politiske system, som er fokuseret på forenklede og ofte ideologiske, værdimæssige svar, mener Jette Jul Bruun, tidligere forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen.
Det er svært at komme igennem med en mere tør og mere nuanceret vidensdagsorden i det politiske system, som er fokuseret på forenklede og ofte ideologiske, værdimæssige svar, mener Jette Jul Bruun, tidligere forebyggelseschef i Sundhedsstyrelsen.Foto: Sundhedsstyrelsen
Lise-Lotte Skjoldan

På forebyggelseskontoret i Sundhedsstyrelsen står en stor værktøjskasse. I den ligger en masse konkrete tiltag til at forebygge sygdomme ved blandt andet at sætte ind over for tobaksrygning og alkoholmisbrug. Tiltagene er lige til at implementere – og det vigtigste af det hele er: Der er god evidens for, at de vil forbedre den danske folkesundhed.

Politikerne er mere end velkomne til at tage værktøjerne i brug, hvis de skulle have lyst. Problemet er bare, at det har de ikke lyst til.

Og så kan man godt indimellem blive lidt frustreret, når man sidder i chefstolen i forebyggelseskontoret i Sundhedsstyrelsen.

Det er nu ikke derfor, Jette Jul Bruun nu efter knap syv år som forebyggelseschef netop har forladt styrelsen.

Hvis man faktisk vil ændre folkesundheden, er man nødt til at bevæge sig over Langebro og opdage, at i departementet sidder der også nogle mennesker, der gerne vil gøre noget godt, og som har deres vigtige opgaver på sundhedsområdet. Og det ville da være dumt ikke at snakke sammen.

Jette Jul Bruun
Tidligere forebyggelseschef, Sundhedsstyrelsen

1. juni skal hun være programchef for en sværvægter på sundhedsområdet, Trygfonden, som hvert år uddeler store millionbeløb til sundhedsprojekter. Den antropolog-uddannede Jette Jul Bruun har arbejdet med forebyggelse gennem hele sin karriere.

Faglig viden og politisk virkelighed
Hun betegner området som et, der er befolket af faglige ildsjæle, der med stor entusiasme hver dag går på arbejde for at redde verden. Men samtidig skal forebyggerne også leve med, at de – modsat mange andre fagpersoner på sundhedsområdet – må finde sig i, at politikerne tit hellere vil opfinde deres egen evidens end at lytte til faglighed.

For forebyggelse er ikke kun faglighed og fakta. Det er i høj grad også politik og værdier. Hvilket giver god mening, erkender Jette Jul Bruun.

”Selvfølgelig er der politik på forebyggelsesområdet. Det handler om raske mennesker, som trives og har det fint, hvis liv man så blander sig i eller rådgiver om, uden at de har bedt om det. Det er legitimt at have politiske holdninger til,” siger hun og tilføjer:

”Men vi skal huske, at hvis ikke vi som samfund vælger at påvirke borgernes sundhed, så har andre aktører, som har helt andre interesser, frit spil til at påvirke borgernes sundhed gennem reklamer, markedsføring – mere eller mindre synligt. Det kan vi som samfund stå op imod, og det ved vi ret meget om, hvordan vi kan gøre. Frustrationen for mig og andre forebyggere er, at det er svært at komme igennem med denne mere tørre og mere nuancerede vidensdagsorden i det politiske system, som er fokuseret på forenklede og ofte ideologiske, værdimæssige svar, snarere end vidensbaserede. Vi kan stå og råbe med noget evidens, og den evidens kan være rigtigt stærk, men det er der ikke nogen, der bryder sig om.”

Dokumentation

BLÅ BOG
Jette Jul Bruun var enhedschef i Sundhedsstyrelsen fra 1. august 2011, men er netop fratrådt. Hun begynder som programchef i Trygfonden 1. juni i år.

Jette Jul Bruun er født i 1966 og er uddannet cand.scient.anth. fra Københavns Universitet i 1994.

Hun blev første gang ansat i Sundhedsstyrelsen i 2002 og har desuden været ansat som konsulent og afdelingschef i Ribe Amt, som folkesundhedschef i Københavns Kommune og som udviklingschef på Statens Institut for Folkesundhed ved Syddansk universitet. 

Under sine ansættelser i Sundhedsstyrelsen har hun varetaget opgaver inden for dokumentation og forskningsformidling, forebyggelse, borgernære sundhedstilbud og ledelse.


0:000:00