Tillidskrise i embedsværket truer demokratiet

EMBEDSVÆRK: Det er selve demokratiet og de politiske beslutningers legitimitet, der står på spil, når hver anden dansker kun nyder begrænset tillid til de danske embedsmænd. Sådan lyder reaktionen fra forskningen og fra Djøf på Altingets nyeste måling af danskernes tillid til embedsværket. Vi tager det dybt alvorligt, siger Finansministeriets departementschef.

Formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), under et pressemøde om Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af fiskekvoterne. En af mange dårlige sager for embedsværket. 
Formand for Statsrevisorerne, Peder Larsen (SF), under et pressemøde om Miljø- og Fødevareministeriets håndtering af fiskekvoterne. En af mange dårlige sager for embedsværket. Foto: Nils Meilvang/Ritzau Scanpix
Sine Riis Lund

Søren Jacobsen studerer med mistro torsken i garnet foran ham.

“De fisk skal slet ikke være herinde.”

Han vikler torsken ud af garnet og placerer den side om side med rødspætter, skrubber og stenbiddere på fiskekutteren. Søren Jacobsen lader forstå, at 2018 er startet som et atypisk fiskeår på grund af et mildt vejr. På en morgen, hvor små isklumper har bidt sig fast på kutterens ruder, kan det være lidt svært at sætte sig ind i. Men snart farver solens stråler himlen med rødglødende penselsstrøg og sender varmeimpulser helt ned i tæerne.

“Ja, det er så udsigten fra mit kontor,” siger Søren Jacobsen tilfreds, mens han tager mål af horisonten.

Vi kunne se afviklingen. Vi kunne se, hvad der skete i systemet. Men styrelsen ville ikke anerkende det.

Søren Jacobsen
Formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri
Foto: Finansministeriet

På det seneste har han dog haft mindre tid på kontoret på Øresund mellem Helsingør og Helsingborg. Han er samtidig formand for Foreningen for Skånsomt Kystfiskeri, der repræsenterer fiskere med skånsomme redskaber som garn, ruser og tejner. Fra den position har han gang på gang råbt op om, at noget i det ministerielle system var ravruskende galt – at embedsmænd ikke forvaltede landets fiskekvoter i overensstemmelse med de politiske intentioner. At landets kystfiskere forsvandt en efter en.

Lige meget hjalp det. Møder med Miljø- og Fødevareministeriets embedsmænd på fiskeriområdet gjorde blot Søren Jacobsen mere desillusioneret, og mistroen til systemet og dets folk steg.

Jeg oplever en generel tendens til skærpet skepsis over for samfundets institutioner, og det mener jeg, at vi som embedsværk skal tage meget alvorligt.

Martin Præstegaard
Departementschef i Finansministeriet

“Vi kunne se afviklingen. Vi kunne se, hvad der skete i systemet. Men styrelsen ville ikke anerkende det,” siger Søren Jacobsen og skutter sig i førersædet foran de oplyste skærme.

Han oplevede det som et embedsværk, der havde travlt med at udleve sin helt egen dagsorden.

“Vi har altid sagt, at bekendtgørelsen, der omfatter dansk fiskeri, ikke stemmer overens med det, der bliver sagt på Christiansborg, og det viser for os, at styrelsen har udøvet politisk indflydelse,” siger han.

0:000:00