Vedby: Integrationsmaskinen er gået i stå

ANALYSE: På trods af skræmmekampagnerne skal Storbritannien nok klare sig uden for EU. Det er straks vanskeligere at se, hvordan EU kan genstarte integrationsmaskinen, hvis Unionen ikke kan forhandle Brexit, skriver Mikkel Vedby Rasmussen.

Af Mikkel Vedby Rasmussen
Professor ved Institut for Statskundskab på Københavns Universitet

Når man betragter briternes beslutning om at melde sig ud af EU, bliver man mindet om, at den østrigske økonom Joseph Schumpeter mente, at “nationer opfører sig som børn, tilmed idiotiske børn”.

Det er i disse barnlige øjeblikke, at nationer er allermest betagende i deres insisteren på at gå imod alle odds eller allermest ynkværdige – national stædighed kan udkomme som Winston Churchill eller Boris Johnson.

På kontinentet har vi siden Brexit udfoldet eller genopdaget en disciplin fra næsten glemte dage, nemlig at fryde os over briternes evne til at ødelægge tingene for sig selv. Men skadefryd er også barnligt; og tilmed idiotisk, når Brexit ikke blot er en anklage mod briterne som mod det EU, de forlader.

Efter at Sovjetunionen gik bort, er EU den eneste politiske institution med sin egen teori. En teori, eller rettere et kompleks af teorier, ifølge hvilken EU er en integrationsmaskine. Man fodrer maskinen med politisk vilje, og ud kommer en stadig strøm af traktater, forordninger og direktiver.

Det smarte ved maskinen er, at den kører på sit eget brændstof: Jo flere love EU laver, jo mere politisk vilje bliver der til at skabe mere integration, fordi man ser, hvor fint det går. Derfor beskriver både politikere, eurokrater og integrationsteoretikere udviklingen i EU med transportmetaforer. Europæisk integration er et tog, som man skal nå, eller en tandem, hvor alle skal træde i pedalerne for at holde cyklen kørende.

Brexit er et udtryk for, at toget er forsinket, og de europæiske statsledere kigger i deres mobiltelefon, mens de står på perronen, eller, hvis man foretrækker den anden metafor, at de har parkeret cyklen i grøftekanten og tager sig et velfortjent hvil.

Sidst EU-maskinen producerede en traktat, var i 2007, og det var en returvare, som stats- og regeringscheferne prøvede at reparere og returnere til de vælgere i Nederlandene og Frankrig, der havde afvist den stort anlagte forfatningstraktat.

Det var i Lissabontraktaten, at Storbritannien fik indføjet bestemmelserne om, hvordan et land forlader EU. Siden har EU kæmpet med den økonomiske krise, som nær bragte euroen til fald, og den såkaldte migrationskrise.

Hvis EU var tro mod sin egen teori, så skulle disse kriser skabe en politisk vilje for nye traktater og mere integration. Men det er ikke sket.

På trods af præsident Macrons gentagne forsøg på at genoplive integrationsmaskinen, så vil kansler Merkel ikke høre tale om nye integrationsinitiativer. I stedet prøver man i Bruxelles at få øget forsvarssamarbejde til at ligne integration, mens det i virkeligheden er aftaler, som landene indgår, når de nu alligevel sidder og hviler sig i grøften. 

Ironien er, at den tidligere britiske premierminister David Cameron troede på integrationsmaskinen. Han var overbevist om, at han kunne bruge truslen om en folkeafstemning til at skabe nye regler for, hvor mange polske blikkenslagere og baristaer, der måtte komme til Storbritannien.

Men Camerons operation virkede ikke, fordi integrationsmaskinen ikke virkede. Nu er Theresa May ved at begå samme fejltagelse: at tro, at der er politisk vilje i EU til at finde en løsning, et ’blødt’ Brexit.

Men integrationsmaskinen producerer ikke længere bløde pakker, for EU producerer ikke længere nye regler, men forvalter de gamle. Derfor har EU et endnu mindre forhandlingsrum end en britisk regering, der er lammet af borgerkrigen i det konservative parti.

På trods af skræmmekampagnerne skal Storbritannien nok klare sig uden for EU. Det er straks vanskeligere at se, hvordan EU kan genstarte integrationsmaskinen, hvis Unionen ikke kan forhandle Brexit.

Det betyder ikke nødvendigvis EU’s kollaps. Eurokraterne kan sidde og udstede forordninger om databeskyttelse og lignende i årevis, efter at europæisk politik er flyttet andre steder hen. Men det betyder, at EU ikke længere skaber forandring og dynamik i Europa.

Forrige artikel Vedby: For Trump er NATO et marked, ikke et fællesskab Vedby: For Trump er NATO et marked, ikke et fællesskab Næste artikel Vedby: Kan det amerikanske demokrati klare modstanden mod Trump? Vedby: Kan det amerikanske demokrati klare modstanden mod Trump?
 • Anmeld

  Lisbeth Sørensen

  Du har fuldstændigt misforstået brexit i UK.

  Ihvertfald som dit populistindlæg For uden tvivl har du forstået det og agere ud fra interesser..

  Brexit hovedinteresse blandt "blue and red Tory's" , som kaldes labour-Tory der støtter brexit mv., er at det altid har drejet sig om at stjæle Danske tjente penge-som andre EU landes. Man DK ser nok flest stjåldet.

  UK er verdens største skattely. De fleste Danske billionærer bor der. Fra Lego-bestseller mv. mv. I årtier har UK levet af at stjæle Danske penge-som andre EU's lande.

  Brexit drejer sig om at bevare dette. For UK er en falliterklæring som økonomi uden EU penge.

  40% af deres økonomi er stjåldne penge fra EU-Rusland-verden i City of London.
  UK vil være blandt vestens fattigste lande uden disse stjåldne værdier fra DK mv.

  UK ved det. Brexit er baseret på at udvide den borgerlige pengekriminalitet her.

  Eneste spørgsmål er om at EU vil være EU venlig? Og kæmpe imod deres borgerlige pengekriminalitet?

  Vores demokrati i vesten er jo købt af borgerlige top 1% interesser alle? Ihvertfald dem der opnår politisk magt?

  Eller er det blot et plutokratisk projekt?
  Brexit og vores svar dertil , vil give det ultimative svar.

  Hvis det ikke er stærkt nok, vil EU opbakning smuldre totalt i befolkningen!
 • Anmeld

  Christian X

  Tak til Mads V

  Klar analyse i klart sprog, hvilket desværre hører til sjældenhederne – overalt i det offentlige rum, på skoler, gymnasier og mange uddannelser.
  Gid vi kunne genindføre professorvældet og at professorerne ville blande sig i al debat. Selv Marlene Wind, der har en endog meget stor interesse bias for EU, leverer et højere fagligt niveau end de radikales naive EU-trosbekendelser.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Lisbeth Sørensen

  Jeg bliver lidt trist til mode over at du ville udstille din uvidenhed i en sådan grad at jeg tvivler på, ar du tager pillerne
  Det kunne være hvis du tog din medicin at du fik klarsyn

 • Anmeld

  Niels O

  "skræmmekampagnerne"

  Når man benytter primitive ord som "skræmmekampagnerne" allerede som det fjerde ord, så stopper jeg læsningen. Og så er det ellers ligegyldigt, hvilke holdninger den pågældende skribent har.

 • Anmeld

  Peter Beck Christiansen · Ex-EU ambassadør

  Undervurdering af Europa Kommissionen

  Bortset fra at jeg deler Lisbeth Ss klargøring af det gennemkorrupte britiske samfund, hvor de rigeste ikke vil bidrage men bestikker aviser og befolkningen med EU løgne for ikke at få kontrolleret deres skattely - så er min kommentar mere rettet til Vedby Rasmussens indlæg.

  Jeg arbejdede i Kommissionens udenrigstjeneste fra 1977 til 2009 og jeg ved ikke hvor mange gange i den tid danske forståsigpåere som han har tilkendegivet EF’s snarlige død. Og hver gang har det vist sig at som fugl Phønix har institutionen som sådan vist vejen fremad.
  Hvad man aldrig har forstået er den enorme intellektuelle kraft Europa Kommissionen besidder. Og det er ikke Kommisærerne, jeg taler om. Det er embedsmænd fra 27 lande der utrætteligt finder løsninger på problemerne - ofte i tæt samarbejde med medlemsstaternes embedsmænd- og baner vej for dem og siden overtaler Kommisærerne, ministerrådet og parlamentet gennem utallige møder på demokratisk facon. Om det ender i traktat eller ej er ikke så vigtigt.

  Mht Brexit har EK handlet korrekt på ethvert tidspunkt i de 27 resterende landes interesse - også Danmarks.

  Denne stille upåagtede kraft og intellektuelle styrke har gang på gang blevet undervurderet i det danske selvtilfredse, besserwissen mentalitets smørhul.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Niels Q

  Der har konsekvent været historier bl.a. i deadline af pro - EU tilhængere om den økonomiske katastrofe det får for Storbritannien, når det forlader EU
  Der er blevet påstået ligefrem økonomisk nedsmeltning af Storbritannien
  Til mange år i fattigdm og forarmelse
  Disse noget uforståelige og udokumenterede påstand er der ingen af de pågældende der tør stå til mål for, når man konfrontere dem med det faktum, at der ikke er samfundsvidenskabelige belæg for påstandende.
  Det vat de samme påstande ja sige brugte herhjemme i forbindelse med folkeafstemningerne iDanmark - f.eks. at der ville komme masse arbejdsløshed, hvis vi ikke meldte os ind i EF, at Danmark ville blive isolerede, hvis der blev stemt nej i 1992 eller at Danmark både ville miste velstand og velfærd, såfremt det blev et nej til at deltage fuldt ud i ømuen
  Der skete ikke det ja sigerne sagde - der kom masse ledighed efter ja i 1972 og Danmark oplevede ikke efter nejet 1992 en isolering og ved nejet og Danmank oplevede ikke en økonomisk katastrofe, da det blev nej
  Derimod oplever en forringelse af vores velfærdsstat hverdag, fordi Danmark har tilsluttet sig finanspakken.
  Jeg forstår ikke at du kommentere noget som du ifølge dig selv ikke har læst og især når du fremstår som værende en fornuftig person

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Peter Beck Chrisiansen

  Din beskrivelse og påstand om Storbritannien vidner om at du ikke kan acceptere eller anerkende at det ikke er alle på denne jord deler din meget pro EU holdning.
  Uden er gå ind i din udokumenterede påstande undrer det mig alligevel at du skriver de rige i Storbritannien ikke ville bidrage.
  Det er åbenbart ikke noget unikt for Storbritannien - det gælder også i Danmark. Mange sociale tiltag i Danmark bliver finansieret af de økonomiske svageste stillede i vort samfund. Det sker ved en ringere regulering af overførselsindkomsterne. Dette har f.eks. medførte at folkepenistet mv. har fået 7.200 kr.mindre om året at leve for.
  EU - kommissionen kan næppe beskyldes for at have et socialt ansvar, når de i 2012 anbefalede besparelser på bl.a. førtidspension

  Din argumentation on hvor intellektuelle EU -kommmisionen og især deres medarbejdere er, tvivler jeg ikke på, men det betyder ikke dem der ikke er valgt eller ikke arbejder i EU - kommissionen er Uintellektuel - det er den fornemmelse man sidder tilbage når man læser din påstånd.
  Hvis man ikke deler din meget positive holdning til EU så er man dum eller til tilfals for løgne - det er en noget af et tankevækkende påstand.
  Noget andet kan man være lidt nervøs for, at du med dine meget snak om en bestemt gruppes intellektuelle niveau deler op tanker fra fortiden, at det kun skulle være de klogeste der skulle bestemme de levevilkår befolkningerne skal leve under.
  Sagt på en anden måde er den noget absurde demokratiopfattelse udtryk for, at den almindelige befolkning skal kobles fra, fordi deres intellektuelle ressourcer ikke rækker til at deltage eller at bidrage i de løsninger et samfund står over for.
  Jeg kan godt forstå at en sådan opfattelse opstår, når EU - kommissionen ikke er valgt af befolkningerne
  Alligevel har jeg ikke forventede at støde på en sådan holdning, især når EU angiver demokrati som hørende blandt dens værdigrundlag og historien utallige gange har vist at der ikke kommer noget positivt ud af diktator og få mændsvælde

 • Anmeld

  Jesper Lund

  De forhastede EU udvidelser efter murens fald var en stor fejltagelse

  Det viser sig nu at del af de tidligere østlande, som søgte om EU medlemsskab efter murens fald, ikke burde have fået medlemsskabet, da de ikke længere efterlever EU's værdigrundlag. Hvis de i dag skulle søge om medlemsskab ville de ikke få det.

  Det er måske tildelingen af EU medlemsskab til de tidligere østlande, der har fået Storbritannien til at melde sig ud af EU pga. af tilstrømningen østeuropæere til Storbritannien, som EU medlemsskaberne har givet mulighed for.

 • Anmeld

  J. Jensen

  Verden går ikke under fordi England trækker sig ud af EU

  Naturligvis kommer England videre efter at være er trådt ud af EU-samarbejdet, men spørgsmål er bare på bekostning af hvem.
  Det er i den sammenhæng værd at hæfte sig ved, hvordan en lille del af det yderste højre i det konservative parti, ser frem til deres kommende velstand gennem de bebudede skattelettelser har slået pjalterne sammen med de mest populisterne kræfter i landet for at spolere en rimelig aftale med det Europæiske fællesskabet.
  En ny rapport for Fiskale Studier bekræfter igen den kendsgerning, der gælder overalt, at den tunge ende af fortrinsvis ældre mandlige vælgere med de laveste indkomster, det manuelle arbejde og de maskinbetjente job, er dem som frygter en løndumping fordi de er den vanskeligste gruppe at omstille. Men af rapporten fremgår det, at det netop er denne gruppe, der vil blive hårdest ramt af et England udenfor for EU, og på den baggrund kan man undre sig over, at hovedparten af denne gruppe støttede brexit.

 • Anmeld

  Bertel Johansen · Maskinmester

  Britisk klassekamp - og de rige har vundet.

  Så lærte vi det: Professortitlen legitimerer først at postulere noget ud af den blå luft (integrationsmaskinen) og derefter påstå at den jo ikke virker, og vupti: Så er Brexit forklaret.
  Det ligner lidt for meget Holbergs: En Steen kan ikke flyve, Morlil kan ikke flyve, ergo er Morlil en Sten.

  Og påstanden om at EU har kæmpet med den økonomiske krise, som nær bragte euroen til fald, er jo lige så søgt. Euroen blev forsvaret med succes, og skulle nogle være i tvivl kan de jo se på valutakurserne. Kronen var bundet til Euroen, og dermed opdagede de fleste danske lønmodtagere heller ikke rigtigt at der var en krise. (man kunne jo bare lukke for TV - så var der ingen krise !)

  Men naturligvis klarer Stor Britannien sig også udenfor EU, på samme måde som alle andre lande udenfor EU klarer sig. Det er jo ikke verdens undergang, men blot et lokalt problem i Stor Britannien der formentligt vil volde en del vanskeligheder for deres middelklasse og underklassen, medens alle skattely-britterne og de lokale velhavere for længst har sikret sig og formuerne i anden valuta end pund.

  Brexit er først og fremmest en lokal britisk klassekamp - som de rige har vundet i en uhellig alliance med et naiv nationalhysterisk sammenrend af nostalgikere og fremmedhadere.
  og den såkaldte migrationskrise.

  Nille

  Ney det er vist nok, undtagen man kaster den.  Montanus

  I kand ikke flyve.  Nille

  Det er og sant.  Montanus

  Ergo, er Morlille en Steen?

 • Anmeld

  Kim nielsen

  Bertel Johansen

  Det er utrolig at du har så en behov for at udstille din manglende kundskab. Om økonomi og demoktati
  Din påstand om at ingen har mærket den økonomiske krise på grund af kr. er bundet af EU en er mild sagt besynderligt - i 2012 blev der foretaget en række nedskæringer på efterløn, dagpengeperiode m.m. med bl.a. henvisning til den økonomiske krise - og de reformer rammer i allerhøjst grad de lønmodtagere der mistede deres arbejde eller ikke at kunne gå på efterlønnen
  En stærk krone er ikke en fordel når danske varer skal sælges i udlandet
  Endelig virker det hult når en højreorienterede taler de socialt svageste sag

 • Anmeld

  Kim nielsen

  J.Jensen - min uhæderlig ven - mærkelige udsagn

  Der er urolig mange bud på hvem der kunne være så frække og ukloge efter EU tilhængere at stemme for Storbritannien
  Nu mener J. Jensen det er ældre mænd med lav indkomst som er årsagen, så mange ældre mænd er der ikke til at stemme for at forlade EU
  Der har været undsigelser der påstår, at der var mange velstillede og højt uddannede der stemte om at Storbritannien skulle forlade EU
  Og Bertel Johansen mener, at det er fremmedhader der er årsagen sammenhold med mennesker der ikke ønsker at betale skat.
  Det forekommer at det bygger på fordomme og gætteri uden faktuel viden
  J. Jensen forudsætter uden at have noget økonomisk eller samfundsvidenskabelig for det at påstå noget om samfundsforhold i Storbritannien ud i fremtiden enten er J.Jensen besiddelse af særlige evner eller også skygger hans meget pro EU holdning for fornuft - men det er jo ikke første gange efter utallige gange at have nægtet fata så indrømmer han det - efter EU s anbefaling.
  Sådan fungerer de Radikale - for J. Jensen kan næppe være Socialdemokrat, når de har skiftede holdning til EU

 • Anmeld

  J. Jensen

  Kim Nielsen

  Skriver man et indlæg på mere end to linje fatter du intet, hvorfor du må være den svagst begavede jurisk nogen endnu kan være støt ind i.
  Jeg henviste ellers ret tydeligt til indholdet i en rapport det er udgivet om emnet, men så langt rakte din fatteevne altså ikke

 • Anmeld

  Claus Sønderkøge · Socialistisk økonom

  Det er alt for tidligt at forudsige noget om UK udenfor EU

  AT UK nok skal klare sig udenfor EU er der ingen der endnu ved ret meget om. Bilfabrikkerne som er en nøgleindustri tæller på knapper. Truslen kommer først og fremmest fra japanske virksomheder. Men i første omgang klarer de sig igennem med et devalueret £. Indtil videre er det begrænset hvor stor en del af finansindustrien der er flyttet. Og dem der er flyttet tog til Frankfurt aM.

  Den egentlige trussel er borgerkrigen i Nordirland. Det rumler hver eneste aften i Belfast bag jernmurene som lukkes hver aften og som adskiller kombattanterne. Religionskrigen er ikke glemt men alene lukket ned under et jernpanser. Utilfredsheden i Skotland er stigende og der skal forventes en ny folkeafstemning når UKs forhold til EU er afklaret. Tilslutningen til selvstændighed har været stigende i det seneste år.

  Summa summarum - det folkelige element koger og truer med at eksplodere uden en aftale for Nordirland. Det økonomiske udvikler sig først rigtigt om et par år hvor bilindustriens og fiskeriets forhold kendes nogenlunde. At UK bliver et fattigere land har finansministeren og nationalbankdirektøren forlængst set og meldt ud offentligt.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  J.Jensen min ubærlig ven

  Nin ven der ikke har en begavelse til at klare en folkeskole eksamen ser åbenbart ikke deadline på hjemmet og ville dermed havde opdaget der har flere bud hvem på hvilen del af befokkningen i Storbritannien der stemte om at forlade EU

 • Anmeld

  J. Jensen

  Hvorfor er en jurist ude af stand til at læse en rapport

  Brexit to hit male manuel workers in uk hardest.
  The Institut for Fiscal Studies estimates that such Workers are at ” particular risk” from the new barriers to trade that are likely after the UK leaves the EU
  “Left behind” male manual workers are set to be some of the worst hit economically by Brexit, new research has found.
  In 2016 Theresa May said that liberalism and globalisation had “left too many people behind”, citing people on “modest to low incomes ... [who] see their jobs being outsourced and wages undercut” and attributed the Brexit result partly to this dissatisfaction.

  Polling has also shown that working class and less educated male voters were heavy supporters of leaving the EU.

  But the Institute for Fiscal Studies (IFS) in a new report today estimates that such workers are at “particular risk” from the new barriers to trade that are likely to be introduced after the UK leaves the EU.
  The IFS finds that nearly 20 per cent of men with low levels of formal qualifications work in industries that are very highly exposed to such barriers, compared with 15 per cent of highly educated men and 10 per cent of highly educated 
  On a regional analysis, it says that men with fewer qualifications in the West Midlands, which had the highest Leave vote share in the country (59.3 per cent) in 2016, are “particularly exposed” due to the higher amount of manufacturing in the region.
  According to the think tank, plant and machine operative occupations tend to be older with skills specific to their current roles, which is likely to make it more difficult for them to move to different jobs.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  J.Jensen man vælger åbenbart sine kilder det bekræfter ens fordomme eller politisk overbevisning

  Der har været flere undersøgelse om hvem der stemte for at Storbritannien skulle forlade EU.
  Det er påfaldende at de undersøgelser har forskellige resultatet mht. hvilke grupper der har stemt for at blive eller at forlade EU.
  Dens samme tendens har man også set i forbindelse med præsidentvalget i USA og ved folkeafstemning og folketingsvalg i Danmark
  Derfor kan man som du gør vælge den undersøgelse som underbygge din politiske holdning og fordomme - men det et klogt at tage tingene med forbehold

 • Anmeld

  J. Jensen

  Hvad har højrepopulisterne tilbage

  Jeg tror godt, man kan genkende det billede, at når de højre populistiske kræfter løber tør for usande historier og falske løfter, så må man ned i værktøjskassen, og hente det næstsidste redskab der er tilbage, og sprede lidt mistillid.
  Det er derfor at fremtrædende Brexit politikere bliver til almindelige konservative politikere, der udtaler sig privat. Det er derfor at en finansminister og en nationalbankdirektør udtaler sig uden viden om fremtiden. Det er derfor at faglig udarbejdede prognoser, meningsmålinger og rapporter er påstande uden hold i virkeligheden, og derfor at økonomi ikke længere er en eksakt videnskab.
  Institute for Fiskale for Fiscale Studiers har ingen politiske holdninger, og alt det og meget mere kan man læse på vedlagte link, hvor man også kan finde den af mig omtalte rapport
  https://www.ifs.org.uk/

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  Enten et man kommunist eller højreorienterede hvis man ikke deler J.Jensens absurde påstande

  Der er ingen som spreder og bevidst nægter fata som J.Jensen
  Efter længe at have nægtet at EU - kommission anbefalede den socialdemokratiske ledede regering at at spare på bl.a. førtidspension, skriver J. Jensen efter anbefaling fra EU
  Der er ingen af de nævnte som ikke har en politiske agenda og der er ikke tale om samfundsvidenskabelige principper som ligger til grund for deres påstande.
  Der er næppe så mange ældre ufaglærte mænd der er imod den frie bevægelighed i EU - fordi det truer deres vilkår på arbejdsmarkedet - til at stemme igennem en udmeldelse af EU.
  Der er ingen på denne jord der kan udtale sig om den økonomisk situation i Storbritannien ud i fremtiden - alligevel henviser J.Jensen til nogen som sandhedsvidner
  Jeg tror ikke at de pågældende ville fastholde deres påstande, når man konfronterer dem med at der er noget samfundsvidenskabelig belæg for at påstå det, men er mere udtryk for deres politiske bias.
  Det er ret besynderligt J.Jensen enten ser kommunister alle vegne nu er det højreorienterede
  Sådan er de radikale

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Brexit.

  England skal nok klare sig udenfor EU. Det tror jeg gerne, men kan EU så klare sig uden England?!. Tja, vi får se!.
  Jeg tror at EU, med sine diktatoriske tilbøjeligheder, er ved at male sig selv op i en krog.
  Tag nu f. eks. Emanuel Macrons trusler om "Krig"??!!. mod Polen og Ungarn, hvis de ikke retter ind og danser fuldstændigt efter EUs pibe. Jo diktaturet trives i bedste velgående i "Europas forenede Stater".
  Den danske statsminister taler , i øjeblikket, kun om klima, og bekymrer sig ikke det mindste om EUs forsøg på at kvæle os alle sammen, men han er jo også Merkels lille ekko.
  Nej, den dag cirkusset bryder totalt sammen , tror jeg at jeg vil "drikke mig fuld" i champagne. Skål!.

 • Anmeld

  J. Jensen

  Allan Gorm Larsen

  Så vidt som jeg husker det, så har Polen og Ungarn selv valgt, at ansøge om medlemskab af det Europæiske samarbejde, og de har hele tiden været bekendt med de demokratiske spilleregler inden for dette samarbejde.
  Hvis man ikke længere ønsker at leve op til de spilleregler, så kan man melde sig ud af samarbejdet, og ingen ud over de pågældende landenes befolkninger vil tude over det. Når de alligevel vælger at holde fast i deres medlemskab, så må fællesskabet vel kunne trække på de fælles regler.

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  J.jensen min uhæderlig ven

  Pillerne virker åbenbart ikke og det er jo lidt ked af med alle de problemer du har rent med intellektet og med virkeligheden- du skulle også gerne have et godt liv
  Det kunne ikke tænkes at Polen og Ungan og nogle andre lande er med i EU på grund af de mange milliarder af kr som de får fra EU og Danmark er medfinanser og ikke så meget for det påståede fællesskab og solidaritet
  Bed nu hjemmet om andet medicin der kan hjælpe dig med at sætte en dæmper for din trang til at udstille dine manglende intellektuelt evner- måske trænger du til en middags lur
  Hils på hjemmet

 • Anmeld

  J. Jensen

  Kim Nielsen Tag dig nu sammen

  Når du nu skal kommentere på dette og hint, så tag dig dog sammen til at holde en linje, i stedet for hele tiden at opfinde nye argumenter.
  Nu er Polen og Ungarn kun medlemmer fordi de modtager en masse penge fra de andre EU lande. Men normalt når du argumentere mod EU, så er det fordi det er en usolidarisk samarbejde, der udbytter de fattige lande.
  Begge dele kan jo ikke være korrekte samtidige

 • Anmeld

  Kim Nielsen

  J.jensen min uhæderlig ven

  Jeg mindes ikke at have skrevet EU lande udnyttet fattige lande men nu når du nævner det så kunne der være noget om det men jeg skal tage det med et kæmpe forbehold- i det du jo ligefrem er hovedreglen at du ikke kender til virkeligheden selvom om den rammer dig lige i ansigtet
  Derimod har jeg skrevet at EU ikke har noget demokrati og solidaritet med de økonomiske svageste stillede i samfundet og i
  Det er nok den dårlig medicinering af dig der er årsagen til dine absurde påstande
  Tak med hjemmet om det

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Udmelding.

  Ja, Polen og Ungarn har selv meldt sig ind, men se så hvilket helvede det er med at forlade "fællesskaberne" igen.
  Jo, det er nemt nok at komme ind, men så snart et medlem ønsker at forlade "klubben" melder besværlighederne sig. EU mister jo kontingent penge når et medlem går sin vej. Sådan ligger landet i EU. Hvor meget er de tilskud egentligt værd, når vi tager i betragtning, den måde hvor på EU diktaturet fungerer.

 • Anmeld

  Allan Gorm Larsen · Pensionist

  Visegrad.

  Jeg har læst om på News Speek om den modstand som Visegrad landene, som bl. a. Består af Polen Tjekkiet og Ungarn støttet af USA og Israel i disse år retter i mod EUs migrantpolitik. Som jeg fuldt ud støtter.

  Jeg spekulerer på, om det ikke vil være en ide, om Danmark også tilslutter dette, da EU, siden 2015 har vist deres uduelighed angående bevogtning af de ydre grænser mod Middelhavet. Jeg håber at det oprør, som visegrad landene har begyndt vil få EU parlamentet og EU kommisionen i Bruxelles til at begynde at forstå at de nuværende tilstande ikke , u ændret, kan fortsætte. Opløsning af EU kan derved nemt blive konsekvensen.

Redaktørens skrivebord

Redaktørens skrivebord

NOVEMBER: Hver måned fortæller Altinget Magasins redaktør, Esben Schjørring, hvad der ligger på hans skrivebord. Både det fysisk konkrete og på hans laptop. Hvilke bøger, artikler, podcasts, foredrag og debatter fra den store verden han har mellem hænderne, i ørene eller foran øjnene lige nu.

Fremtidsforsker: AI kommer til at håndtere dit helbreds algoritmer

Fremtidsforsker: AI kommer til at håndtere dit helbreds algoritmer

KOMMENTAR: Hvor længe går der, inden du har en AI-diæt og apps på din telefon, der gør, at du kender diagnosen før din læge? Og hvad betyder det i et samfund, hvor det offentlige sundhedsvæsen er en hjørnesten i velfærdsstaten, spørger Louise Opprud Jakobsen.