DMU afviser beskyldninger om politisk bestillingsarbejde

NOTE: Miljøjournalist Kjeld Hansen rejser hård kritik af DMU, som undervurderede omfanget af brakmarker, der ville blive pløjet op.
Danmarks Miljøundersøgelser vurderede, at 25.000 til 50.000 hektar brakmarker ville blive genopdyrket i høståret 2008. Nu viser det sig, at 82.000 hektar allerede er pløjet op.
Danmarks Miljøundersøgelser vurderede, at 25.000 til 50.000 hektar brakmarker ville blive genopdyrket i høståret 2008. Nu viser det sig, at 82.000 hektar allerede er pløjet op.Foto: colourbox.com
Christian Juhl Mølgaard

Han forsøgte at få mig til at fremstå som en miljøkværulant, men nu har jeg jo fået ret.

Kjeld Hansen
Miljøjournalist

Miljøjournalist Kjeld Hansen beskylder Danmarks Miljøundersøgelser (DMU) for politisk bestillingsarbejde, fordi styrelsen undervurderede, hvor mange brakmarker landmændene ville dyrke op. Det skriver Ingeniøren.

Forskerne skulle sidste efterår vurdere konsekvensen af at ophæve påbuddet om, at danske landbrugsmarker skal ligge brak. I to notater til Fødevareministeriet og Miljøministeriet fra oktober 2007 vurderede Danmarks Miljøundersøgelser, at 25.000 til 50.000 hektar brakmarker vil blive genopdyrket i høståret 2008.

Nu viser det sig, at 82.000 hektar - hvilket stort set svarer til halvdelen af de arealer, som tidligere var udlagt til brakmarker - allerede er pløjet op.

Hermed belastes vandmiljø og klima mere end forudsagt i notaterne.

Afviste advarsler som "miljøkværulanteri"
Danmarks Miljøundersøgelser afviste at ændre sine skøn, selvom miljøjournalist og fritidslandmand Kjeld Hansen advarede om, at skønnet var stærkt undervurderet:

"Jeg følger selv med i kornpriserne. Hvedepriserne er tre gange højere i år, så jeg kender mig selv og mine naboer godt nok til at vide, at så skal der pløjes hvede. Dertil kommer, at man ikke bare kan lade brakmarkerne stå i en evighed, hvis man vil have støtte til dem.

Det advarede jurister for nylig om i landbrugets medlemsblad, og de fremhævede også risikoen for, at brakmarkerne kan ende som naturbeskyttede paragraf tre-områder, hvis ikke man handler hurtigt," siger Kjeld Hansen til Ingeniøren.

Kjeld Hansen fremførte sin kritik af tallene i såvel Morgenavisen Jyllands-Posten som tidsskriftet Aktuel Naturvidenskab, men kritikken blev blankt afvist af direktør i Danmarks Miljøundersøgelser Henrik Sandbech.

"Han forsøgte at få mig til at fremstå som en miljøkværulant, men nu har jeg jo fået ret," siger Kjeld Hansen til Ingeniøren.

Han anklager samtidig Danmarks Miljøundersøgelser for at bedrive politisk bestillingsarbejde.

Ikke andet end mistænkeliggørelse
Projektchef ved DMU Torben Moth Iversen mener dog, at DMU bidrog med den bedst mulige vurdering:

"Vores vurdering bygger på, hvad vi vidste om de økonomiske forudsætninger og prisudviklingen på det tidspunkt. Der er sket det, at landmændene har set, at de høje kornpriser er kommet for at blive, og derfor har dyrket alt det op, der er økonomisk rentabelt, med det samme. På længere sigt har vi jo forudsagt, at op til 100.000 hektar vil komme i omdrift," siger Torben Moth Iversen til Ingeniøren.

Han afviser på det skarpeste, at der skulle være tale om politisk bestillingsarbejde:

"Det er en udokumenteret påstand. Kjeld Hansen ved ikke, hvad ministrene vil have. Det er ikke andet end mistænkeliggørelse," slutter Torben Moth Iversen.

0:000:00